Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και αποδυναμώνει τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ

 In Άρθρα
Τόσες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε έναν αγώνα κινδυνολογίας ενώ διαδίδει διαρκώς fake news σχετικά με τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι απλώς δεν θίγει αλλά πολύ περισσότερο διευρύνει και ενδυναμώνει μέσω του νέου νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.
Ακούσαμε για κατάργηση του 8ώρου, για συρρίκνωση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, για καταστρατήγηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και άλλα τέτοια λαϊκίστικα ψέματα .. Τί δεν ακούσαμε όμως; Δεν ακούσαμε την πραγματικότητα, δεν ακούσαμε ότι διορθώνει αδικίες του παρελθόντος και ότι επιτέλους απαντάει στα σύγχρονα και πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης παρέλειψαν δολίως να μας πουν ότι πλέον θα προβλέπεται η δυνατότητα 4ημερης εργασίας με ισόποσο καταμερισμό των ωρών εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Το ευέλικτο αυτό σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανταποκρίνεται στην ανάγκη και την επιθυμία όσων θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους και τα παιδιά τους! Το ότι θα προστατεύεται το 8ωρο και το 5νθήμερο είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο. Μόνο που πλέον αυτό θα
διασφαλίζεται και ουσιαστικά όχι μόνο τυπικά με σχετική πρόβλεψη στον νόμο.
Διότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει ένα επιπλέον εργαλείο στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αναφέρομαι στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων, το οποίο θα αποτρέπει τις απλήρωτες υπερωρίες και την υπερεργασία αφού θα καταγράφεται ηλεκτρονικά ο χρόνος εργασίας. Συγχρόνως όμως η κάρτα αυτή συνιστά και ένα όπλο στα χέρια της Πολιτείας καθώς θα συμβάλει στην πάταξη της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας και στην αποφυγή της γενικότερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες. Τί δεν ακούσαμε μέσα σε όλη αυτή τη ράδιο αρβύλα και παραφιλολογία για το σχέδιο νόμου; Δεν ακούσαμε για την επέκταση των γονικών αδειών και στους εργαζόμενους πατέρες. Γιατί με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεσπίζει την άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών όταν η πρόβλεψη της ευρωπαϊκής Οδηγίας ήταν για 10 ημέρες. Θεσπίζουμε όμως και νέες γονικές άδειες διότι το κοινωνικό κράτος πρόνοιας είναι και θα είναι πάντα βασική μας προτεραιότητα. Η σημαντική πρόβλεψη αναφορικά με τους λόγους της άκυρης απόλυσης φυσικά και δεν προσφέρει έδαφος για αντιπολίτευση, γι’ αυτό και τεχνηέντως δεν τυγχάνει σχολιασμού. Γιατί έπειτα από τόσα χρόνια διευρύνεται και κωδικοποιείται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης. Μεταξύ των άκυρων απολύσεων συγκαταλέγουμε τις περιπτώσεις έμφυλης βίας όπως επίσης περιπτώσεις εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Σε απάντηση λοιπόν στα fake news της αντιπολίτευσης περί κύματος απολύσεων, εμείς διευρύνουμε το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις! Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο και προστατεύουμε το σύνολο των δικαιωμάτων του την ίδια στιγμή που οι λαϊκιστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την προσπάθεια μας αυτή.
Recent Posts