Το νέο νομοσχέδιο για την εργασία είναι υπέρ του εργαζομένου

 In Άρθρα
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο άλλως το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας έρχεται για να προστατεύσει όλο το φάσμα δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και το κάνει με ουσιαστικό τρόπο και μέσα από εμβληματικές πρωτοβουλίες, εκσυγχρονίζοντας την εργατική νομοθεσία και ευθυγραμμίζοντάς την με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.
Είναι εκτός τόπου και χρόνου τα όσα διατείνεται η αντιπολίτευση περί κατάργησης 8ώρου, το οποίο όχι απλώς δεν καταργείται αλλά αντιθέτως θωρακίζεται περαιτέρω. Άλλωστε προβλέπεται ειδική διάταξη που θα κατοχυρώνει τα χρονικά όρια εργασίας την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΆ επιδίδεται σε έναν αγώνα κινδυνολογίας διαδίδοντας ανελλιπώς fake news.
Και όχι απλώς δεν καταργείται η 8ώρη εργασία αλλά πλέον δίνεται και η δυνατότητα 4ημερης εργασίας με τον ισόποσο καταμερισμό των ωρών. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει ένα ευέλικτο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας κατόπιν αίτησης του εργαζομένου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη και την επιθυμία όσων θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους και τα παιδιά
τους!
Και σε αυτό έρχεται να προστεθεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ένα επιπλέον όπλο στα χέρια των εργαζομένων και όχι μόνο. Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα καταγράφεται ηλεκτρονικά ο χρόνος εργασίας συμβάλλοντας δραστικά στην καταπολέμηση των απλήρωτων υπερωριών και της υπερεργασίας. Συγχρόνως η Ψηφιακή κάρτα θα συνιστά και ένα όπλο στα χέρια της Πολιτείας καθώς θα συμβάλει στην πάταξη της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας και στην αποφυγή της γενικότερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες.
Τα παπαγαλάκια της αντιπολίτευσης παρέλειψαν δολίως να αναφερθούν και στα νέα δικαιώματα που αποκτούν οι εργαζόμενοι πατέρες. Και αναφέρομαι στην άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών και στην προστασία που παρέχουμε στον νέο πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε τέκνου. Οι νέες γονικές άδειες που θεσπίζουμε στο πλαίσιο ισότητας των δύο φύλων αποδεικνύουν περίτρανα ότι το κοινωνικό κράτος πρόνοιας είναι και θα είναι πάντα βασική μας προτεραιότητα. Μεταξύ άλλων το νέο εργασιακό νομοσχέδιο υψώνει τείχος προστασίας για τις εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες απέναντι στη βία και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, απαντώντας σε όλα τα φαινόμενα εξουσιαστικής βίας που ήλθαν πρόσφατα στο προσκήνιο με μεγάλη σφοδρότητα. Για τον λόγο αυτό μεταξύ των άκυρων απολύσεων συγκαταλέγουμε και τις περιπτώσεις έμφυλης βίας. Είναι σημαντική επίσης η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να διευρύνει και να κωδικοποιήσει τη λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης σε κάθε περίπτωση άσκησης νόμιμου δικαιώματος εκ μέρους του εργαζομένου. Και τούτο διότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά με ειδική νομοθετική διάταξη και όχι μέσω της γενικής απαγόρευσης στην καταχρηστική άσκηση δικαιώματος.
Σε απάντηση λοιπόν στα fake news της αντιπολίτευσης περί κύματος απολύσεων, εμείς διευρύνουμε το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις! Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο και προστατεύουμε το σύνολο των δικαιωμάτων του την ίδια στιγμή που οι λαϊκιστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια.
Recent Posts