Υπόμνημα ΕΒΟ ΑΙΓΙΟΥ

 In Δελτία Τύπου

Το Εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο ιδρύθηκε το 1977 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή με πρωταρχικό σκοπό τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με τυφέκια τύπου G3. Σήμερα, ενσωματώνει τεχνολογικές – παραγωγικές εξειδικεύσεις μοναδικές στη χώρα μας και αναγνωρίσιμες διεθνώς στην αγορά του αμυντικού υλικού. Από το 1977 μέχρι σήμερα, στο εργοστάσιο του Αιγίου έχουν υλοποιηθεί δεκάδες project. Ενδεικτικά αναφέρονται: μετατροπή- εκσυγχρονισμός πολυβόλου Browning 0.50 (σύστημα ΤΑΚ), κάννες πυροβόλων 20 & 30 mm καθώς επίσης και πυρομαχικά 30 mm ARTEMIS & DEFΑ, πολυβομβιδοβόλα GMG 40mm, πιστόλια USP Standard 9 mm, όλμοι 60 mm, υποπολυβόλα MP5A3, πολυβόλα MG3, οπλοπολυβόλα HK11, διόπτρες και βάσεις διοπτρών κ.α.

Στον μηχανολογικό εξοπλισμό του Εργοστασίου που αριθμεί 530 μηχανές, προστέθηκαν από το 2008, 33 νέας τεχνολογίας, κόστους 14,5 εκατ. ευρώ με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση του χρόνου κατεργασίας και η αύξηση της ποιότητας των κατεργαζόμενων εξαρτημάτων που συνέβαλαν δραστικά στην ευελιξία της παραγωγής. Οι νέες μηχανές δίνουν τη δυνατότητα ψυχρής σφυρηλάτησης, επεξεργασία μετάλλων με λέιζερ δυνατότητες που οι εργαζόμενοι παρομοιάζουν με «λεπτή χειρουργική» για την κατασκευή οπλικών συστημάτων.
Επιπλέον, μετά την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος φύλαξης αποτελούμενο από 29 κάμερες που καλύπτουν όλη την περίφραξη και τους εξωτερικούς χώρους, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πέτυχε να ανανεώσει το πιστοποιητικό βιομηχανικής ασφάλειας του εργοστασίου που είναι απολύτως απαραίτητο στοιχείο προκειμένου να συμμετάσχει η Εταιρεία σε διαγωνισμούς.

Συνολικά, θα λέγαμε ότι το Εργοστάσιο του Αιγίου είναι ένα σύγχρονο εργοστάσιο με εξειδικευμένο και διαρκώς εξελισσόμενο προσωπικό. Σήμερα, υπολογίζεται ότι στο εργοστάσιο της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ του Αιγίου απασχολούνται πάνω από 110 υπάλληλοι αποτελώντας εξαιρετικά κρίσιμο πνεύμονα απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.

Εν κατακλείδει:

  • Το εργοστάσιο της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ έχει υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη τεχνογνωσία η οποία όμως οφείλει να μεταφερθεί στους νεώτερους δεδομένου οτι το μόνιμο προσωπικό είναι γηρασμένο.
  • 4,5 χρόνια δεν έχει υπογραφεί κανένα οικονομικό συμβόλαιο για την ανάληψη ενός καινούργιου έργου. Η τελευταία συμβασιακή εκκρεμότητα λήγει τον επόμενο χρόνο.
  • Η κτηριακή υποδομή του εργοστασίου ειναι πεπαλαιωμένη με προβλήματα που δημιουργήθηκαν όχι μόνο από τον χρόνο αλλά και από το μεγάλο σεισμό του Αιγίου το 1995. (Ο πρώην περιφερειάρχης προεκλογικά είχε υποσχεθεί την κτηριακή αναβάθμιση του εργοστασίου)
  • Η παραμονή και λειτουργία του εργοστασίου για το Αίγιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την ανάπτυξη της περιοχής.
  • Η πρόταση για κατασκευή και άλλων υλικών, εκτός των οπλικών, αποτελεί επίσης ενδιαφέρουσα εναλλακτική για τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών του.
  • Αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι πιο το γενικότερο όραμα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και με ποια στρατηγική αυτό θα επιτευχθεί.
  • Το πρόβλημα που απασχόλησε κυρίως τους εργαζόμενους της ΕΒΟ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η για μεγάλο διάστημα μη καταβολή μισθών.

 

Υ.Γ. Γίνονται μεγάλα παράπονα γιατί με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία απολύθηκε υπάλληλος ο οποίος είναι γνωστός για τις πολιτικές πεποιθήσεις του οι οποίες είναι και φιλο-Κυβερνητικές.

Recent Posts