Χαιρετισμός μου στο “10ο Forum Υγείας 2022”.

 In Χαιρετισμός

Φίλες και φίλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση που μου απευθύνατε.

Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω σε αυτό τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο που εστιάζει το ενδιαφέρον του σε θέματα Υγείας.

Βλέπετε η ιδιότητα που φέρω ως αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσω ιδία γνώση σχετικά με θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η Υγεία που θέλει η κυβέρνηση μας είναι μια υγεία στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα υγείας που είναι προσβάσιμο, λειτουργεί και δεν ταλαιπωρεί, σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής.

Η ψηφιακή εμπειρία του συστήματος υγείας από την άυλη ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών, το ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας και τα sms για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο όπως για την δωρεάν μαστογραφία καταδεικνύουν την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στα χρόνια της διακυβέρνησης μας.

Αλλά και ο προσωπικός ιατρός θα εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό ο πολίτης από νωρίς να έχει μία επαφή με ένα γιατρό, που θα του λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνει, θα ενημερώνει τον φάκελό του, θα τον κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε τελικά το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση.

Ωστόσο έχω αναφερθεί πολλές φορές και θα αναφερθώ και σήμερα στην αναγκαιότητα της συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας όπως επίσης και την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών (Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Big Data. Πρέπει να επενδύσουμε στις καινοτόμες τεχνολογίες, να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στις καινοτόμες διαγνωστικές & θεραπευτικές μεθόδους και στην νέα φαρμακευτική πολιτική.

Η υγεία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και όπως όλες οι προηγμένες χώρες, έτσι και εμείς πρέπει να θέτουμε στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και αυτούς που την υπηρετούν, και όχι ένα απρόσωπο, δαιδαλώδες «σύστημα».

Σας ευχαριστώ!

Recent Posts