«Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ανάπτυξη: όροι και προϋποθέσεις»

 In Χωρίς κατηγορία

Όλοι συμφωνούμε πως το μείζον ζήτημα για τη χώρα μας στη μεταμνημονιακή περίοδο θα αποτελέσει η ανάπτυξη. Πρέπει να σημειώσω, καταρχάς, πως, όσα κι αν προπαγανδιστικά λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, λόγω της πολιτικής της δεν θα έχουμε καθαρή εξόδου από τα μνημόνια! Δεν μπορεί άλλωστε να ισχυρίζεται σοβαρά ότι βγήκε από την επιτροπεία με ψηφισμένες νέες μειώσεις συντάξεων από 01.01.2019 και μισθών από 01.01.2020, με υποχρέωση για πρωτογενή θηριώδη πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% μέχρι το 2060 και τέλος με ρύθμιση για το χρέος που είναι πολύ πίσω από όσα η ίδια υποσχόταν το 2015! Επιπλέον, δεν έχει υπάρξει ακόμα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Αυτό που κατέθεσε στους θεσμούς ο κ. Τσακαλώτος, χωρίς καν να διαβουλευθεί με τα κόμματα και τους παραγωγικούς φορείς, όχι μόνο δεν έφερε κάτι καινούργιο, αλλά έγινε δεκτό ακόμα και με σκωπτικά σχόλια στην Ευρώπη λόγω των ευχολογίων που κατά βάση περιείχε…
Παρά την προβληματική κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ανάπτυξης, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένας σημαντικός κρίκος στην προσπάθεια αυτή. Παρά τις επιμέρους όμως σωστές προσπάθειες που γίνονται, και δεν θέλω να υποτιμήσω, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει στις τελευταίες θέσεις των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών της χώρας μας. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν επένδυσε στις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν με στέρεα βήματα στην έξοδο από την κρίση: στην εξωστρέφεια δηλαδή, στις συνέργειες και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Παρόλα αυτά υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει η Περιφέρεια όπως το Ταμείο Υποδομών, το οποίο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μπορεί να αιμοδοτήσει την οικονομία με 900 εκατομμύρια ευρώ σε μικρά και μεσαία έργα. Έμφαση πρέπει να δοθεί στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης. Τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν ξεκινούν από τις ήπιες μορφές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης, τους βιολογικούς καθαρισμούς και πολλά άλλα που ξεκίνησαν και έμειναν στη μέση. Ιδιαίτερη αξία έχει ότι μπορούν να γίνουν συνδυασμένα με τη συμμετοχή ιδιωτών (ΣΔΙΤ). Και πρέπει και η πολιτεία να παραχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια αλλά και οι δήμοι, όπως της Πάτρας, να συνεργαστούν σε αυτή τη διαδικασία, αν και είναι γνωστή η απροθυμία της νυν δημοτικής αρχής της πόλης μας στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Πρέπει όμως να γίνουν βήματα μπροστά, γιατί η χώρα μας υστερεί σε τομείς απαραίτητους για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού της μοντέλου. Για παράδειγμα στον μεταποιητικό τομέα (βιομηχανία), ως προς τη συμμετοχή του στο ΑΕΠ βρισκόμαστε κάτω από το 10%, όταν ο ευρωπαϊκός στόχος είναι στο 20% του ΑΕΠ. Είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν η θέση της Ελλάδας αναπτύσσοντας τις διασυνδεδεμένες μεταφορές και τα δίκτυα προς την Ευρώπη. Και αυτό απαιτεί επενδύσεις, αλλά και την ανάπτυξη διαμετακομιστικών κέντρων (logistics) και στήριξη στο σιδηρόδρομο, που είναι ο κλάδος των μεταφορών που έχει μείνει πίσω. Ασθμαίνουμε για να ολοκληρωθεί η σύνδεση της Αθήνας με την Πάτρα και αυτό θα γίνει στο τέλος του 2022…
Εκεί που επίσης θα πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση από την Περιφέρεια είναι η σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό έτσι ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση των ελληνικών τροφίμων και ποτών στον κλάδο με τελικό στόχο τα πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες να γίνουν ταυτόχρονα και «εξαγωγείς» των προϊόντων – κάτι που έχουν καταφέρει να κάνουν με τεράστια επιτυχία οι Ιταλοί και άλλοι Ευρωπαίοι.
Πιστεύω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να βγει με μόνιμο τρόπο από την κρίση. Εκτός άλλωστε από τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών που με το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την περαιτέρω διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την αγορά λόγω του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού του.

Recent Posts