«WiFi4GR μία νέα πρόσκληση»

 In Άρθρα

Του Ιάσονα Φωτήλα*

Κατά την διάρκεια της πανδημίας αντιληφθήκαμε ότι το Internet και η πρόσβαση σε αυτό συνιστά κάτι περισσότερο από απλή λύση σε προβλήματα της καθημερινότητας. Μέσω του διαδικτύου συνεχίζουμε να είμαστε παραγωγικοί και να διατηρούμε τις επαφές μας εξοικονομώντας την ίδια στιγμή και χρόνο.

Τα στατιστικά στοιχεία αυτής της εξέλιξης είναι αμείλικτα. Οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο το 2021 ξεπέρασαν τις 500 εκατ. Ταυτόχρονα το gov.gr έφτασε να προσφέρει 1306 ψηφιακές υπηρεσίες από τις 501 που προσέφερε τον Μάρτιο του 2020. Το 2022 αναμένεται ο αριθμός αυτός να παραμείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα ενώ την ίδια στιγμή η χώρα περνάει στη φάση της υλοποίησης των μεγάλων ψηφιακών έργων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα 440 μεγάλα ψηφιακά έργα περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, έργα πνοής με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η πρόσβαση στο διαδίκτυο οπουδήποτε και οποτεδήποτε αποτελεί πρόκληση σε κεντρικό επίπεδο. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος και δεν είναι άλλος από τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο από δημόσιους χώρους για όλους τους πολίτες. Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες χωρίς όμως να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πριν μερικές ημέρες έληξε μία σχετική πρόσκληση του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο από δημόσιους χώρους. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί αναμένεται να εγκαταστήσει 2500 σημεία και στους 332 Δήμους της χώρας όπου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση για συγκεκριμένη διάρκεια σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους.

Με τίτλο «WiFi4GR – Ανάππτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» με προυπολογισμό 14,74εκατ. ευρώ το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία δύο σημείων πρόσβασης για κάθε ένα από τα 2500 Hotspots σε χώρους συνάθροισης κοινού, χώρους αναμονής – μετακίνησης, χώρους εκδηλώσεων και χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Κριτήρια για την επιλογή των Hotspot είναι η πληθυσμιακή συγκέντρωση, η γεωγραφική έκταση και φυσικά η μέγιστη δυνατή κάλυψη. Οι Δήμοι της χώρας αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι οποίες ουσιαστικά θα δηλώνουν και τον προσανατολισμό της κάθε πόλης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου δωρεάν παροχής internet έχει σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη της πόλης. Από τη μία αυξάνεται η ευρυζωνικότητα σε περιοχές όπου παρατηρείται υστέρηση ενώ από την άλλη δίνει προστιθέμενη αξία σε αναπτυξιακές δραστηριότητες. Η χρήση νέων τεχνολογιών και η πρόσβαση σε υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης αποτελεί από μόνο του εφόδιο για πολλές κατηγορίες χρηστών και κυρίως χωρίς κοινωνικούς ή άλλους οικονομικούς αποκλεισμούς.

Η Πάτρα και η Αχαΐα στο σύνολο της οφείλει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες οι οποίες προσφέρονται μέσω του WiFi4GR έχοντας ως κίνητρο την αξιοποίηση εκείνων των χώρων που αφενός προσφέρουν στην πόλη προστιθέμενη αξία και αφετέρου μπορούν να αναδείξουν την κουλτούρα και την κοινωνική συνοχή της πόλης προκειμένου να την κάνουμε πιο φιλική και πιο προσβάσιμη σε όλους.

*Βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts