Από δω και μπρος, τίποτα στην τύχη και τίποτα χαμένο!

 In Άρθρα

Δεν ξέρω εάν είμαι από τους λίγους ή τους πολλούς που τους αρέσει συχνά – πυκνά να «σκαλίζουν» το παρελθόν και να προσπαθούν να εντοπίσουν πόσο διαφορετικά θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα εάν κάναμε διαφορετικές επιλογές.

Τώρα, λοιπόν, λίγο πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου και από τη θέση του υποψηφίου βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας γυρνάω πάλι πίσω στον χρόνο και σκέφτομαι όλα όσα ζήσαμε την τελευταία δεκαετία και πόσα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά σε αυτή τη χώρα εάν δεν θαμπωνόμασταν ως λαός, από όμορφα και «παχιά» όνειρα που σχεδόν πάντα όμως κατέληξαν σε… εφιάλτες.

Σκέφτομαι λοιπόν ότι εάν το 2009 είχε εισακουστεί η «υπόσχεση εγκράτειας» του Κώστα Καραμανλή έναντι του «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, τελικά ίσως να μην είχαμε φτάσει ποτέ… στο Καστελόριζο και στα μνημόνια. Ίσως είναι έως και ανθρωπίνως αδύνατο για έναν πολίτη, να μην πιστέψει τον πολιτικό που του υπόσχεται καλύτερες μέρες, όμως εκ του αποτελέσματος πλέον όλοι ξέρουμε τι συνέβη.

Σκέφτομαι επίσης ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και στα τελειώματα του 2014. Εάν εκείνο το «mail Χαρδούβελη» είχε γίνει αποδεκτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ανέβει στα κάγκελα της Βουλής, μιλώντας για «σκίσιμο των μνημονίων», η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχε πάρει πιθανότατα από τότε την «προληπτική γραμμή στήριξης» και θα είχαμε ξεμπερδέψει με τα μνημόνια πέντε χρόνια νωρίτερα.

Βέβαια, η ιστορία έγραψε. Και δεν ξεγράφει. Όμως καλό είναι να θυμόμαστε το παρελθόν και να αναλογιζόμαστε όλοι τις ευθύνες μας. Και δεν χρησιμοποιώ τον πρώτο πληθυντικό για λόγους ευγενείας, αλλά για λόγους ουσίας, καθώς ειλικρινά πιστεύω ότι όλοι μας – και εγώ φυσικά – έχουμε ένα μέρος της ευθύνης για την πορεία του τόπου μας, είτε είμαστε στην πολιτική, είτε όχι. Άλλωστε και εγώ δεν ήμουν τότε στην πολιτική. Και εδώ που τα λέμε, εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί αλλιώς, το πιθανότερο είναι να… μην είχα γίνει ποτέ βουλευτής, ίσως και να μην είχα ασχοληθεί καν με την πολιτική. Ωστόσο, το παραδέχομαι, όλοι θα ήμασταν καλύτερα και… ας μην ήταν ο Φωτήλας στη Βουλή!

Σε λίγες μέρες οι κάλπες θα «μιλήσουν». Και αυτή τη φορά, όλοι ξέρουμε πως θα σηματοδοτήσουν τη διόρθωση της ιστορίας. Για την ακρίβεια, την εκκίνηση προς την επαναφορά της ομαλότητας που εγγυάται η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την εγγυόμαστε όμως και όλοι όσοι είμαστε κοντά του και θα στηρίξουμε το μεταρρυθμιστικό και ρεαλιστικό του έργο. Την εγγυώμαι προσωπικά και εγώ. Αφού έτσι τα έφερε η ιστορία και βρέθηκα στην πολιτική, υπόσχομαι σε κάθε Αχαιό ότι από δω και μπρος, τίποτα… δεν θα γίνεται στην τύχη και τίποτα δεν θα πάει χαμένο!

Recent Posts