«Ο κορωνοϊός και η λογική»

 In Άρθρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βιώνουμε μία πρωτοφανή κατάσταση στη χώρα μας αλλά και διεθνώς λόγω της πανδημίας του κορωνοΐού.

Συμπολίτες μας αγωνιούν για την υγεία τους όπως και των συνανθρώπων τους. Τα νοσοκομεία μας συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις φθάνοντας στο όριά τους, σε προσωπικό και εξοπλισμό. Στην οικονομία έχει εσκήψει μία πρωτοφανή ύφεση στα χρονικά της παγκόσμιας κοινότητας. Από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ινδία, τη Βραζίλία και τόσες άλλες. Μια σειρά βίαιων αλλαγών επέρχεται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, σε πληθώρα διαφορετικών επαγγελμάτων. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι που περιμένουν να μπουν στην αγορά εργασίας, όλοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

Οι κυβέρνήσεις προσπαθούν να αντιδράσουν. Η δική μας η ελληνική κατάφερε να κατατάξει τη χώρα μας στις πιο ασφαλείς υγειονομικά χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει τεράστιες πρσπάθειες ώστε να ενημερώνει τους πολίτες και να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα υγείας με προσλήψεις και εκσυγχρονισμό των δομών του, ειδικά στις ΜΕΘ που επείγουν οι προσθήκες.

Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κοινός παρονομαστής των προσπαθειών είναι να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας αλλά και να μετατρέψουμε την κρίση του κορωνοϊού σε ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας!

Με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ανατάξουν την ελληνική οικονομία και θα την οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Με ενίσχυση του συστήματος υγείας. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων θα διοχετευτούν 32 δις τα επόμενα χρόνια είναι ίσως οι πιο κομβικοί στη νεότερη ιστορία μας!

Ταυτόχρονα όμως βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Στην πιο δύσκολη. Είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου και πλησιάζει ο χειμώνας. Αναπόφευκτα θα μεταφερθούμε σε εσωτερικούς χώρους θερμαινόμενους. Καφενεία, ΜΜΜ, εστιατόρια, μαγαζιά, γυμναστήρια, στρατόπεδα, σχολεία αλλά ακόμα και τα ίδια μας τα σπίτια θα γίνουν εν δυνάμει εστίες όχι μόνον του κορονοϊού αλλά ακόμα και της κοινής γρίπης.

Είναι γνωστό ότι η γρίπη όπως και ο COVID-19 μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται. Κάθε χρόνο από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο οι ΜΕΘ όλης της χώρας επιβαρύνονται εξαιρετικά από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και προσβάλλονται από την απλή γρίπη.

Ας συλλογιστούμε όλοι μας τι θα σημαίνει για την κοινωνία μας μια ταυτόχρονη έξαρση της γρίπης και του κορονοϊού τον Νοέμβριο. Τι θα σημαίνει αυτό για τις ΜΕΘ, για το σύστημα υγείας, για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, για τους γονείς μας και τους παππούδες μας.

Γι’ αυτό πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα (χρήση μάσκας, αποστάσεις και περιορισμένες συναθροίσεις) που έχουν αποφασισθεί πριν να είναι πολύ αργά! Αν δεν δούμε την πραγματικότητα κατάματα και δεν δεχτούμε να ακολουθήσουμε τις απλές οδηγίες των ειδικών, τότε η πραγματικότητα θα υψωθεί εμπρός μας και θα μας καταπλακώσει. Ένα μέτωπο λογικής, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο από όλους όσοι συνειδητοποιούν τον υπαρκτό κίνδυνο και υπεύθυνα θέλουν να προστατέψουν την δημόσια υγεία! Να συνεννοηθούμε πριν είναι πολύ αργά!

Recent Posts