«Αυτά κάναμε και κάνουμε για την Αχαΐα»

 In Άρθρα

του Ιάσονα Φωτήλα

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε πολλά, αναπτύσσοντας την οικονομία, αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικότητα αλλεπάλληλες κρίσεις και στηρίζοντας την κοινωνία με ενισχυτικά μέτρα, τα οποία ήταν απόρροια του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήσαμε.

Πέραν αυτού, όμως, ο ψηφοφόρος στην Αχαϊα έχει κι έναν επιπλέον σημαντικό λόγο να επιλέξει στην κάλπη τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτός είναι ότι η δική μας κυβέρνηση έσκυψε με ιδιαίτερη φροντίδα πάνω από τα προβλήματα της και τα αιτήματα της.

Αυτήν τη στιγμή 80 έργα υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται στο νομό μας, για τα οποία  ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

Επιτομή τους είναι ο νέος οδικός άξονας Πατρών – Πύργου, η πρόσβαση μας στο φυσικό αέριο, καθώς και η νέα σιδηροδρομική γραμμή. Επιπλέον, στον φάκελο των παρεμβάσεων έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Αιγίου σε «πράσινα» πρότυπα, η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων, η ανάπτυξη περιφερειακού ερευνητικού κέντρου στη Δυτική Ελλάδα.

Θα σταθώ, ωστόσο, ιδιαίτερα στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου. Στο τμήμα που επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατασκευάζονται οι δύο ανισόπεδοι κόμβοι των πόλεων Αμαλιάδας και Πύργου, καθώς και έξι γέφυρες.

Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, μήκους 74,5 χλμ., ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2022, ενώ η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωσή του είναι 40 μήνες από την έναρξη του. Στον αυτοκινητόδρομο θα εγκατασταθεί σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες.

Σημειώνεται ότι, για την υλοποίηση του έργου το Ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί 80 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, έναντι των 296 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το κόστος των οκτώ εργολαβιών, όπως είχε κατατμηθεί το έργο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ολοκλήρωση του, θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του χρόνου διασύνδεσης των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Δυτικής Ελλάδας, με ταυτόχρονη τη σημαντική μείωση, εάν όχι εξάλειψη, του αριθμού των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων. 

Κατόπιν όλων αυτών, συνάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την Αχαϊα, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν που τη θεωρούσαν δεδομένη.

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Recent Posts