«Δύο συνέδρια δύο σταγόνες ιστορίας»

 In Δελτία Τύπου

Του Ιάσονα Φωτήλα*

Είναι κοινή πεποίθηση πως τα συνέδρια των πολιτικών κομμάτων αποτελούν μία τυπική συλλογική διαδικασία, που δεν έχουν να συνεισφέρουν πολλά στην πολιτική και κοινωνική ζωή, αποτελούντα ενίοτε και πεδίο στείρων κομματικών αντιπαραθέσεων. Όμως, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να πρωτοπορήσει, οργανώνοντας συνέδρια διαφορετικά που είχα την χαρά να συμμετάσχω.

Συγκεκριμένα, το 11ο συνέδριο το 2017 αποτέλεσε αφενός ένα σάλπισμα συσπείρωσης της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Με παρουσία όλων των προηγούμενων προέδρων του κόμματος, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε ήδη αρχίσει να παίρνει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις και να διευρύνει την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αλλάξει, με το συγκεκριμένο ρεαλιστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς λαϊκισμούς. Και με δυναμική παρουσία της νεολαίας μας, της ΟΝΝΕΔ, που είχε προχωρήσει τη δική της οργανωτική και προγραμματική ανανέωση με νέο πρόεδρο τον Κώστα Δέρβο.

Ήταν όμως αφετέρου και το συνέδριο που η Νέα Δημοκρατία άρχισε να κάνει βήματα διεύρυνσης στην κοινωνία των πολιτών πέραν από κόμματα. Με συνεδρίες όπου τοποθετήθηκαν καταξιωμένοι πολίτες από τον επιχειρηματικό, τον πανεπιστημιακό αλλά και τον καλλιτεχνικό χώρο. Ακόμη θυμάμαι την ομιλία του γνωστού ηθοποιού Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη που εξήγησε με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο την πρόθεση για συστράτευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας αίσθηση.

Αυτό το συνέδριο αποτέλεσε πυξίδα για το 12ο συνέδριο, το Δεκέμβριο του 2018. Το κλίμα ήταν πια πανηγυρικό. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πρώτη στις δημοσκοπήσεις με διαφορά και πεποίθηση ήταν ότι σύντομα θα γινόταν κυβέρνηση. Κυρίαρχη αγωνία των συνέδρων ήταν η Νέα Δημοκρατία να φανεί αντάξια της προσδοκίας των πολιτών για αλλαγή. Η οργανωτική επιτροπή μας διοργάνωσε ένα συνέδριο αντάξιο των προσδοκιών και αποτύπωσης του κυβερνητικού προγράμματος της παράταξης. Με στρογγυλά τραπέζια από δέκα θεματικές ενότητες για την Κατοικία, το Εισόδημα, την Εργασία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Παιδεία, το Περιβάλλον, την Υγεία, την Ασφάλεια, τη σχέση των πολιτών με το κράτος. Με δημόσιο διάλογο από κοινού με πρωταγωνιστές της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής ακόμα και πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Και με ομιλία του προέδρου του Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή κ. Μάνφρεντ Βέμπερ που σηματοδότησε την αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ευρώπη και την προσδοκία αλλαγής στην Ελλάδα.

Η ιστορία είχε ήδη γραφτεί και ήταν απλώς θέμα χρόνου η σαρωτική επικράτηση της παράταξής μας λίγους μήνες μετά με την ψήφο του Ελληνικού λαού.

Είμαι περήφανος που συμμετείχα κι εγώ σε αυτήν.

 

*Βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts