Επαγγελματίας δικηγόρος, ερασιτέχνης ηθοποιός… Ποιόν επιθετικό προσδιορισμό θα βάζατε δίπλα στην λέξη «πολιτικός»;

 In Δελτία Τύπου

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ… Ίσως το «παθιασμένος». Θα σας έλεγα και το «ερασιτέχνης», αλλά υπό την κυριολεκτική έννοια του όρου, του εραστή της τέχνης. Και η πολιτική, πραγματικά είναι και τέχνη.

 

Τέχνη ή… τεχνική;

Και τα δύο. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι περισσότερο τέχνη. Για κάποιους, είναι η τέχνη της εξαπάτησης. Για κάποιους άλλους, όπως και για μένα, είναι η τέχνη της δημιουργικής αλήθειας. Δηλαδή η τέχνη να μπορείς μέσα από μία ειλικρινή σχέση με τους πολίτες να διαμορφώνεις το μέλλον του τόπου.

 

Μπήκατε στην πολιτική κάνοντας… πλάκα. Πόσο σοβάρεψε η κατάσταση στην πορεία;

Είναι αλήθεια αυτό που περιγράφετε. Έγινα βουλευτής σατιρίζοντας τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Και είναι επίσης αλήθεια, ότι στην πορεία άρχισα να καταλαβαίνω πως τα πράγματα είναι σοβαρά. Πολύ πιο σοβαρά και απ’ όσο μπορούσα αρχικά να πιστέψω. Γιατί όταν είσαι πολιτικός κουβαλάς στις πλάτες σου ανθρώπους. Εκείνους που στηρίζουν επάνω σου τις ελπίδες τους και έχουν απαιτήσεις από σένα. Έτσι, δεν γίνεται να μην αντιληφθείς πως το χρέος σου απέναντι στην κοινωνία είναι μεγάλο. Εκτός και αν είσαι τελείως ασυνείδητος. Και όχι, ασυνείδητος δεν ήμουν ποτέ… Η πολιτική λοιπόν, είναι κάτι πολύ – πολύ σοβαρό. Και όχι στα λόγια. Στα λόγια μπορούμε να αστειευτούμε όσο θέλουμε. Στις πράξεις απαιτείται σοβαρότητα.

 

Αισθάνεστε καμιά φορά πως η πολιτική σας στέρησε κάτι από τον «παλιό Ιάσονα»;

Ναι, μου στέρησε κάποια πράγματα., Κυρίως την ανεμελιά που έχει ένας άνθρωπος που όπως σας είπα, δεν αισθάνεται να μεταφέρει πάνω του τις ευθύνες χιλιάδων άλλων ανθρώπων. Όμως, η πολιτική μου πρόσφερε και πολλά. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και σε μία διαφορετική οπτική για την ίδια τη ζωή. Κατάλαβα πως όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι καλό, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για πολλούς άλλους. Υπό μία έννοια λοιπόν, η πολιτική με έκανε καλύτερο άνθρωπο! Και το λέω με περηφάνια…

 

Λένε κάποιοι ότι «ο Φωτήλας ξεκίνησε ως κεντρώος και εξελίχθηκε σε… σούπερ δεξιό». Τι λέτε εσείς;

Ανέκαθεν υποστήριζα ότι ανήκω στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Έτσι μπήκα στην πολιτική, έτσι ήρθα κοντά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν πολιτικό με έντονο μεταρρυθμιστικό πνεύμα αλλά και με χαρακτήρα μεθοδικό που δεν θέλει να εντυπωσιάζει στα λόγια, αλλά να παράγει έργο. Και κάπως έτσι εντάχθηκα στην μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όπου εγώ άνοιξα την αγκαλιά μου προς όλους και οφείλω να πω ότι το ίδιο έκαναν και για μένα. Με τις ίδιες αρχές και αξίες που ξεκίνησα, με τις ίδιες πορεύομαι. Και με τον ίδιο ακριβώς χαρακτήρα. Πάντοτε ήμουν ένας άνθρωπος με πάθος που ό,τι είχα να πω το έλεγα δυνατά και το υποστήριζα μέχρι τέλους. Απλά, ίσως τα φώτα της δημοσιότητας στο Ποτάμι να μην ήσαν τόσο έντονα, όσο στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό είναι λογικό. Εν πάση περιπτώσει, εγώ θεωρώ πως δεν έχω αλλάξει και είμαι εδώ για να υπερασπίζομαι την λογική και την αλήθεια, καθώς και την ανάγκη των πολλών και μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

 

Πόσο… ψυχοφθόρα διαδικασία είναι το κυνήγι του σταυρού;

Ε, όχι και ψυχοφθόρα… Δεν μας βάζει και κανείς το μαχαίρι στο λαιμό να γίνουμε βουλευτές! Ίσα – ίσα που είναι χαρά μου να αισθάνομαι ότι μπορώ να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μου στη Βουλή και να διεκδικώ αυτή την τιμητική θέση. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη χαρά μου, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, να είμαι μαζί με τους συμπολίτες μου και να μιλάω μαζί τους. Γιατί, πραγματικά πιστεύω, πως ένας πολιτικός που δεν ζει μέσα στην κοινωνία και δεν αντλεί γνώσεις και εμπειρίες από την κοινωνία, δεν μπορεί να είναι πολιτικός.

 

Και μία πιο κλασική ερώτηση. Τι είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ;

Να αποκαταστήσει πλήρως την ενότητα του λαού. Να αποδείξει ότι για τη Νέα Δημοκρατία, πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές του «εμείς και εσείς», του «μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε», των «πατριωτών και των γερμανοτσολιάδων». Πληρώσαμε πανάκριβα αυτούς τους διχασμούς και όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αυτόν τον τόπο είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει λοιπόν, με κάθε της κίνηση και με κάθε της απόφαση, να αποδεικνύει πως κρατάει την εξουσία για όλους τους Έλληνες, χωρίς εξαιρέσεις.

 

Πιστεύετε πως αυτή τη φορά, η ΝΔ θα… αλώσει το «κάστρο» της Αχαΐας;

Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν υπάρχουν πια κάστρα και φρούρια, δεν υπάρχουν πολιορκητές και πολιορκούμενοι. Πάμε στο αύριο και το αύριο δεν έχει τέτοιους διαχωρισμούς! Γι’ αυτό, το μόνο που πιστεύω είναι πως ήρθε η ώρα να πάμε και την Αχαΐα στο αύριο και να της δώσουμε τη θέση που αξίζει στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χάρτη. Και αυτό είναι κάτι που το πιστεύει και ο Πρόεδρός μας, ο οποίος αποφάσισε να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας. Με τον Κυριάκο για την Αχαΐα, λοιπόν!

Recent Posts