«Επιτέλους αυστηρότερη τιμωρία στα σοβαρά εγκλήματα»

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που είχε πραγματικά ανάγκη η κοινωνία. Αντικατοπτρίζει την επιβεβλημένη ανάγκη της αυστηρότερης αντιμετώπισης των ειδεχθών εγκλημάτων που μας συγκλόνισαν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμόρφωσε τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαλείφοντας όλες τις ποινές «χάδια».

Πλέον για την βαριά εγκληματικότητα όπως την ανθρωποκτονία από πρόθεση, τον βιασμό αλλά και την θανατηφόρο ληστεία η προβλεπόμενη ποινή θα είναι αποκλειστικά η ισόβια κάθειρξη. Για αυτά τα εγκλήματα ο δικαστής δεν θα έχει να επιλέξει σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η ποινή που προβλέπεται εφεξής είναι αποκλειστικά και μόνο η ισόβια κάθειρξη.

Και για να έχει νόημα η αυστηροποίηση των ποινών, εξασφαλίσαμε μέσω του νέου ΠΚ τον μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στις φυλακές. Προκειμένου να αποτρέψουμε τις περιπτώσεις γρήγορων αποφυλακίσεων κατάδικων για σοβαρά αδικήματα, αναμορφώσαμε τις υπό όρους απολύσεις. Συγχρόνως για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής από τα 16 που ισχύει σήμερα στα 18 έτη.

Eπιδείξαμε επίσης άμεσα αντανακλαστικά στα φαινόμενα εργασιακής παρενόχλησης. Έτσι για το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, το οποίο σήμερα διώκεται μόνο

κατόπιν υποβολής εγκλήσεως, εφεξής προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αρκεί η καταγγελία της αξιόποινης πράξης εντός πέντε ετών δίχως να απαιτείται η προηγούμενη υποβολή εγκλήσεως εντός τριμήνου. Οι εργαζόμενοι θα έχουν στη διάθεση τους τον απαιτούμενο χρόνο για να καταγγείλουν τα σε βάρος τους αδικήματα από τους εργοδότες ή τους συναδέλφους τους.

Με τις αλλαγές στο ποινικό δίκαιο αποκαθιστούμε το αίσθημα ασφάλειας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη δικαιοσύνη. Ο νέος Ποινικός Κώδικας ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας και διέπεται από την ενσυναίσθηση και την κατανόηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας ΝΔ.

Recent Posts