«Επιτέλους μια Ελλάδα εξωστρεφής»

 In Άρθρα
Επιτέλους και –ευτυχώς- η χώρα μας μέσω της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική, προκαλώντας αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης στους απανταχού Ελληνες. Εχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και διεκδικούμε την εφαρμογή του.
Το σύνολο των Ελλήνων θαύμασε τη στάση του ΥΠΕΞ ο οποίος δεν «μάσησε» τα λόγια του αλλά ήταν ξεκάθαρος, σαφής και κατηγορηματικός. Η σθεναρή και υπερήφανη απάντηση του Νίκου Δένδια στις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του ήταν ανάλογη της συνολικής στάσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Αξιώνουμε σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες και τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τίποτα λιγότερο από το αυτονόητο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν στο πλαίσιο υποχωρήσεων και εκπτώσεων. Η κυβέρνησή μας μάχεται για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το απέδειξε τόσο με τη σθεναρή στάση που κράτησε στον Εβρο, όσο και απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο και μετά.
Το μήνυμα εστάλη! Βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η αποφυγή προκλητικών τουρκικών ενεργειών και δηλώσεων. Σαφώς και η Ελλάδα προωθεί το κλίμα συνεργασίας και ειρήνης στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύεται τα αναφαίρετα δικαιώματά της.
Ναι μεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σταδιακά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, ναι είμαστε επίσης σύμφωνοι στο γεγονός ότι υπάρχει περιθώριο για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων στην οικονομία και το εμπόριο αλλά αυτό δεν σημαίνει επουδενί αλλαγή των πάγιων και διαρκών θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Η Ελλάδα πλέον έχει αποκτήσει ισχυρούς συμμάχους και η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει τη μειονεκτική της θέση έναντι της χώρας μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε τις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα σε προκλήσεις εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. Κατόρθωσε να αναγάγει το ελληνοτουρκικό σε ζήτημα με ευρωπαϊκές διαστάσεις.
Η θέση μας αδιαπραγμάτευτη! Ορθώνουμε ανάστημα και ξεκαθαρίζουμε πως η Ελλάδα αυτοπροσδιορίζεται, απαντά στις προκλήσεις με «όπλο» το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ανακτά την αποφασιστικότητα και την εξωστρέφεια που της αρμόζει.
Recent Posts