«Η ανάπτυξη της Δυτικής Αχαΐας»

 In Άρθρα

Μιλώντας για το ζήτημα της ανάπτυξης της Δυτικής Αχαΐας είναι ανάγκη να τονιστούν δύο βασικές παράμετροι.

Η πρώτη έχει να κάνει με τις αναπτυξιακές δυνατότητές της. Με την ολοκλήρωση των υποδομών – είτε με το φράγμα Πείρου – Παραπείρου είτε με την αναβάθμιση του αεροδρομίου στον Άραξο είτε με την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου είτε τέλος με τον δρόμο της Πατρών – Πύργου – η περιοχή μπορεί να αποκτήσει τις μόνιμες προϋποθέσεις για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Η δεύτερη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης και στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας. Ξεκινώντας βέβαια από την Πατρών – Πύργου, όπου όλοι αναγνωρίζουν πια ότι το σπάσιμο του ενιαίου έργου σε επί μέρους εργολαβίες επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησε στην απίστευτη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών. Και την καθυστέρηση την πληρώνουν οι πολίτες της περιοχής με τα συνεχόμενα θανατηφόρα τροχαία όπως το πρόσφατο που έγινε την ώρα διεξαγωγής του συνεδρίου! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως έδωσαν τμήματα του δρόμου σε εργολάβο που πήγε να πάρει τηλεοπτικό κανάλι με εγγύηση βοσκοτόπια στην Ιθάκη! Η κατάληξη γνωστή… Αλήθεια, τι έχει να πει τώρα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης που επαιρόταν για το σπάσιμο των εργολαβιών και υποσχόταν έναρξη εργασιών το 2016; Θα ζητήσει συγγνώμη πρωτίστως στους κατοίκους της περιοχής;

Ευθύνες κυβερνητικές υπάρχουν και για την καθυστέρηση της επέκτασης του Προαστιακού σιδηροδρόμου – θυμίζω ότι το έργο που υλοποιεί ο ΟΣΕ με λεφτά της Περιφέρειας έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2017-, για το καθοριστικής σημασίας ζήτημα της άρδευσης από το κανάλι του Πηνειού, όπως και για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου – αν και εδώ ο δήμαρχος Πατρέων ακολουθεί επίσης παρελκυστική τακτική για τον φορέα διαχείρισης του έργου. Είναι θετικό πάντως πως υπάρχει κινητικότητα για το θέμα. Και βέβαια πρέπει να προχωρήσει ο φορέας διαχείρισης με αμοιβαίες υποχωρήσεις και όχι μαξιμαλισμούς εκατέρωθεν (κυβέρνηση και δήμοι).

Ακόμη και το αναπτυξιακό όραμα του Δημάρχου της Κάτω Αχαΐας που θα βασίζεται στον τουρισμό και στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής είναι αδύνατο να υλοποιηθεί με αυτή την κυβέρνηση που έβαλε απαράδεκτα υψηλή φορολογία και στις τουριστικές επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα. Χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση που να πιστεύει όχι στην εξόντωση των παραγωγών αλλά στη δημιουργική Ελλάδα. Και με την ευκαιρία αυτού του άρθρου θέλω να επαναλάβω εκ νέου τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% μέχρι εισοδήματα 10.000 ευρώ και ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο σταδιακά θα αποκλιμακώνει τις σημερινές πολύ υψηλές εισφορές και θα εξασφαλίζει κυρίως τους νέους αγρότες, τα νέα παιδιά.

Θα αντιμετωπιστεί άμεσα και το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων στο γάλα και στα ζώα, ενώ ειδική έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των συνεταιρισμών αλλά και στην ενδυνάμωση των ομάδων παραγωγών.

Και τέλος, στον τομέα του τουρισμού είναι δέσμευσή μας η μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση στο 13% από 24% που τον πήγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αναλόγως μάλιστα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων στοχεύουμε σε ένα ενιαίο τουριστικό πακέτο με Φ.Π.Α στο 11%. Και εμείς στη ΝΔ σε αντίθεση με την νυν κυβέρνηση που έταξε μειώσεις φόρων και τελικά τους αύξησε, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και προς την κοινωνία της Κάτω Αχαΐας.

Recent Posts