«Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει εμπράκτως την οικογένεια»

 In Δελτία Τύπου

του Ιάσονα Φωτήλα*

Επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 01.01.2020!! Αυτός ήταν ο νόμος που έφερε πρόσφατα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Το μέτρο αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών της πατρίδας μας και θα το παίρνουν και οι ανασφάλιστες μητέρες.

Η θέσπιση διευρυμένου επιδόματος γέννησης εντάσσεται στην κατηγορία των βασικών μέτρων για την αναστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης στη χώρα μας. Ερχόμαστε έτσι σε πλήρη συμφωνία όχι μόνο με όσα προεκλογικά είχαμε δεσμευθεί ως Νέα Δημοκρατία αλλά και με το ευρείας πλειοψηφίας πόρισμα του 2018 της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα. Και προφανώς το επίδομα των 2.000 ευρώ σε κάθε γέννηση δεν συνιστά ολιστική πολιτική για το δημογραφικό. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα – μαζί με όσα έχουν προηγηθεί όπως ο χαμηλότερος συντελεστής Φ.Π.Α. σε βρεφικά είδη και παιδικά καθίσματα, το αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και την κατάργηση των οχημάτων άνω των 2.000 κυβικών ως τεκμήριο πολυτελείας.

Και θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα – εξίσου σημαντικά – στους επόμενους μήνες, όπως η πολιτική για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Γιατί είναι εξίσου σημαντικό, και το επισημαίνουν οι ειδικοί, εκτός των χρηματικών βοηθημάτων, να υπάρχουν κίνητρα για την δυνατότητα διευκόλυνσης της εργαζόμενης μητέρας ώστε να μπορεί να φροντίζει τα παιδιά της στις κατάλληλες δομές.

Επιπλέον, το επίδομα γέννησης ούτε θα φορολογείται ούτε θα κατάσχεται ή θα συμψηφίζεται για χρέη προς το Δημόσιο ή τράπεζες, ενώ η σχετική αίτηση θα είναι εφικτή ψηφιακά κατευθείαν από το μαιευτήριο.

Επανασχεδιάζουμε με το νόμο συνολικά τα τέσσερα βασικά επιδόματα:

  • Το επίδομα στέγασης,
  • Το επίδομα παιδιού,
  • Το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
  • Και το επίδομα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Προσθέσαμε ως δικαιούχους του προνοιακού επιδόματος παιδιού και τους πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι προστατεύονται από κανόνες τόσο διεθνούς όσο και ευρωπαϊκού δικαίου. Αυξήσαμε το όριο από 5 στα 12 χρόνια – οριζόντια για όλα τα επιδόματα των δικαιούχων πολιτών από τρίτες χώρες που είναι στη χώρα μας – ώστε να αποδεικνύεται έμπρακτα η θέλησή τους να διαμένουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα. Και συνδέσαμε τη αναγκαιότητα της βασικής εκπαίδευσης που παρακολουθούν τα παιδιά με τα επιδόματα που δικαιούνται.

Αναβαθμίζουμε και τη λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και, τέλος, επαναφέρουμε το θεσμοθετημένο επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση το 2014 – και συνταγματικά τώρα κατοχυρωμένο στο άρθρο 21 – ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ένα μέτρο υψίστης σημασίας που αποτελεί εκδήλωση της κοινωνικής πρόνοιας, του σεβασμού προς τον πολίτη και το κοινωνικό κράτος δικαίου.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να νομοθετεί θετικά μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας και τις νέες γενιές αλλά και για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος, του δημογραφικού. Εφαρμόζει ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας, σύγχρονο και προοδευτικό.

Θα τα καταφέρουμε!

 

* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts