Η ομιλία μου στην ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας :”Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις”

 In Ομιλίες

Σας ευχαριστώ πολύ κε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το υπό ψήφιση ν/σ συνιστά μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή στο ΕΣΥ. Ανταποκρίνεται πλήρως στον τίτλο του και μέσω του προσωπικού γιατρού διασφαλίζει την ποιοτική και εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών προς κάθε οικογένεια, προς κάθε ασθενή-πολίτη.

Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει τη βασικότερη ανάγκη των πολιτών στο χώρο της Υγείας, που είναι ο γιατρός. Προσωπικός γιατρός για όλους, με ελεύθερη επιλογή στην περιοχή που διαμένει ο κάθε πολίτης και δωρεάν. Είναι γνωστό, ότι σήμερα η έλλειψη προσωπικού γιατρού είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος. Είναι επίσης γνωστό τοις πάσοι ότι εξαιτίας αυτού του φαινομένου ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι οι ασθενείς. Για τον λόγο αυτό και εμείς κρίναμε επιβεβλημένη τη θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού και την έμπρακτη λειτουργία του. Είναι σημαντικό, ότι ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται, εκτός από την ειδικότητα της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής ή της Εσωτερικής Παθολογίας και άλλες ειδικότητες. Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων αλλά και κατ’ οίκον.

Ο προσωπικός ιατρός δεν εμποδίζει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς ιατρούς και οι ειδικοί ιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα Νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός ιατρός.

Πλέον όλοι οι πολίτες αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους!

Με τον δεύτερο πυλώνα του ν/σ αναβαθμίζεται ο ΕΟΠΥ. Γίνεται μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί σε γνήσιο Ασφαλιστικό Φορέα, με επίκεντρο τον ασφαλισμένο και τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.  Έτσι προστίθενται κριτήρια ποιότητας, ως καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση πολιτικών αποζημιώσεων και τη σύναψη και διατήρηση  σε ισχύ, συμβάσεων Παροχών Υπηρεσιών Υγείας. Ο στόχος εδώ είναι η διασφάλιση του βέλτιστου δυνατού επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από πλευράς των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό Παροχών. Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ, σε πραγματικό χρόνο, real time. Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τον real time έλεγχο επιστρέφονται σε παροχές στους ασφαλισμένους και η αναβάθμιση της ποιότητας των παροχών μέσω των ποιοτικών δεικτών, διασφαλίζει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.

Η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη σύμπραξης του δημοσίου με τους ιδιώτες προκειμένου το σύστημα Υγείας μας να λειτουργήσει ενιαία και οργανωμένα, να σταθεί όρθιο μέσα στην δύσκολη και πρωτόγνωρη υγειονομική συγκυρία. Άλλωστε  σε όλη τη διάρκεια του υγειονομικού πολέμου πολλοί ιδιώτες γιατροί στήριξαν το σύστημα υγείας της χώρας εθελοντικά. Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και «έπεσαν» σύσσωμοι στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19. Οι δυο τομείς, δημόσιος και ιδιωτικός, δεν είναι ανταγωνιστές στον χώρο της υγείας, αλλά συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Εμείς το αντιλαμβανόμαστε και για τον λόγο αυτό συμβάλλουμε στην προσπάθεια σύμπραξής τους προς όφελος όλων! Οι όποιες διαφωνίες στο θέμα της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία έχουν κυρίως ιδεολογικό χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτοντας ως βασική της προτεραιότητα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δεν επιτρέπει στις ιδεοληψίες και την μικροπολιτική της αντιπολίτευσης να επισκιάσουν την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και για τον σκοπό αυτό σημαντική είναι και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας είναι προς όφελος όλων μας.

Εμείς τις πιστεύουμε αυτές τις σχέσεις και δεν τις κάνουμε εξ ανάγκης. Ας μην ξεχνάμε ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας σημασία δεν έχει ποιος παρέχει την υγειονομική περίθαλψη αλλά ποιος την λαμβάνει και σε αυτό το μοντέλο χωράνε όλοι ανεξαιρέτως.

Και έρχομαι τώρα στο θέμα των απογευματινών χειρουργείων..

Χάνει κάτι το νοσοκομείο; Χάνει κάτι ο γιατρός, ο νοσηλευτής και όποιος συμμετέχει σε αυτά; Χάνει κάτι ο ασθενής;;

Όχι μόνο δεν χάνουν αλλά πολύ περισσότερο κερδίζουν.

Το νοσοκομείο κερδίζει πόρους, οι δε γιατροί κερδίζουν ένα ιδιωτικό έργο μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ ο ασθενής κερδίζει μια επιπλέον οικονομικότερη επιλογή από τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να θίγεται καθόλου η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ.

Οι μόνοι που χάνουν από τα απογευματινά χειρουργεία είναι οι ιδιώτες πάροχοι που θα δουν ένα ανταγωνιστικό και ισχυρό δημόσιο σύστημα.

Τα απογευματινά χειρουργεία τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πολίτη και του ΕΣΥ. Δεν τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιδιωτικών κλινικών για παραπάνω κέρδη. Και τούτο διότι οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τα απογευματινά χειρουργεία κοστολογημένα με μικρό κόστος, με πολύ λιγότερο κόστος δηλαδή από ότι στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον καθιερώνεται, αναπτύσσεται και οργανώνεται η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία (Κ.Ο.Ν.) με παροχή σε πολίτες στην οικία τους υπηρεσιών υγείας.

Αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αφορά πολλούς πολίτες που δεν έχουν λόγο να νοσηλεύονται αλλά είναι ανάγκη να παίρνουν ποιοτική φροντίδα στο σπίτι τους. Είναι αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και θα λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη στο σπίτι τους.

Στο σημείο  αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στην διάταξη που αφορά την ακούσια νοσηλεία των ψυχικά ασθενών.

Μια μεγάλη αλλαγή στην αντιμετώπιση του ψυχικά ασθενούς από την Ελληνική Πολιτεία. Το απαρχαιωμένο σύστημα ακούσιας υγειονομικής περίθαλψης για τους ψυχικά πάσχοντες καταργείται και το παρόν ν/σ αναθέτει την διαχείριση και τη  διακομιδή αυτών των ατόμων  αποκλειστικά σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.

Η Ελληνική  Αστυνομία απεμπλέκεται από ένα ακόμα πάρεργο και αρμόδιοι καθίστανται εξειδικευμένοι ιατροί, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ.

Η συνοδεία ψυχικά ασθενών από αστυνομικούς σαν να ήταν κοινοί εγκληματίες δεν μπορούσε να συνεχιστεί ενώ η ΕΛΑΣ εξακολουθεί απρόσκοπτα την αστυνόμευση και την ενίσχυση της ασφαλείας των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το παρόν ν/σ είναι άλλη μια έκφανση της κοινωνικής μας πολιτικής, είναι μια επιπλέον απόδειξη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διασφαλίσει από το ταμείο ανάκαμψης 1,5 δς ευρώ για το ΕΣΥ. Θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία για κτηριακές υποδομές, τα Κέντρα υγείας, και όλες οι δομές για ψηφιακή αναβάθμιση. Παράλληλα προβλέπονται προσλήψεις 6.000 ατόμων.

Με το παρόν ν/σ θεσμοθετείται ο προσωπικός ιατρός, αναβαθμίζονται οι δομές, αναπτύσσεται η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εκσυγχρονίζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν λέμε φυσικά ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά έχουμε σχέδιο, το εφαρμόζουμε μέρα με τη μέρα και συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια μας προς όφελος του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια θωράκισης και ενδυνάμωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απομονώνοντας τα μεμονωμένα συμφέροντα και ικανοποιώντας τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts