Κύρωση δωρεάς Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου και Ελληνικού Δημοσίου για ανακαίνηση β’ πτέρυγας του 2ου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελείται ουσιαστικά από ένα άρθρο. Σε αυτό ρυθμίζεται με το προοίμιο και τα 16 άρθρα η σύμβαση δωρεάς μεταξύ των συνεκτελεστών της διαθήκης της κ. Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου η οποία εκτός της εν ζωή πολύ σημαντικής κοινωνικής δράσης που ανέπτυξε στον δήμο Διονύσου, άφησε ένα ακίνητο στη Φιλοθέη του Δήμου Ψυχικού με ρητή εντολή μετά το θανατό της (το 2011), να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία πτέρυγας στο Νοσοκομκείο Πεντέλης.

Οι εκτελεστές της διαθήκης – αφού το ακίνητο πουλήθηκε στην τιμή των 1.150.000 ευρώ και λύθηκαν τα όποια νομικά προβλήματα με τη διάθεση της δωρεάς (δεν αρκούσε το ποσό για τη δημιουργία νέας πτέρυγας) – ήρθαν σε συμφωνία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας. Έτσι αποφασίστηκε από κοινού με το άνω ποσό να πραγματοποιηθεί η μελέτη και να γίνει η εκτέλεση του έργου της ανακαίνισης, της ανακατασκευής και του εκσυγχρονισμού της β’ πτέρυγας του 2ου ορόφου του νοσοκομείου ώστε να αναβαθμιστεί η φροντίδα υγείας προς τα παιδιά και τους εφήβους.

Το κόστος της δωρεάς ανέρχεται στο ανώτατο πόσο των 1.010.000 ευρώ (90% του ποσού της δωρεάς). Το υπόλοιπο 10% ορίζεται ως αποθεματικό ποσό για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών κατά την εκτέλεση του έργου ή για την καλυτέρευση του συνόλου του έργου (έχουμε ένα ερώτημα μόνο για το 90% του ποσού που θα διατεθεί καθώς από το 1.150.000 της δωρεάς το 90% που διατίθεται θα έπρεπε να δοθεί το 1.035.000 ευρώ και όχι 1.010.000 ευρώ που αναγράφεται).

Η χρονική διάρκεια αποπεράτωσης του έργου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

εμείς στη ΝΔ επί της αρχής υπερψηφίζουμε τη σχετική σύμβαση δωρεάς.

Έχουμε όμως να παρατηρήσουμε ότι εκτός των δωρεών, μέσω των οποίων κατά καιρούς το σύστημα υγείας μπαλώνει σημαντικές τρύπες, υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα ειδικά για τις παιδιατρικές κλινικές και τις υποδομές. Δηλαδή, παρά τις αυξημένες ανάγκες – είναι απελπιστικά λίγες οι κλινικές και ειδικά και οι παιδοψυχιατρικές κλινικές για παιδιά και εφήβους στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής -, αν θέλετε να πάρουμε ένα πολύ κοντινό μας παράδειγμα. Και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να βασίζεται κυρίως σε δωρεές για να καλύπτει τα κενά σε υποδομές αλλά χρειάζεται να έχει τη δική του στρατηγική στην κάλυψη των αναγκών στον ευαίσθητο αυτό τομέα της ιατρικής φροντίδας.

Επίσης θα περιμένουμε να δούμε αν το Υπουργείο θα ακολουθήσει την κακή πρακτική νομοθέτησης, να φέρνει δηλαδή σε κυρώσεις συμβάσεων δωρεών τροπολογίες ακόμα και για άσχετα θέματα από το Υπουργείο Υγείας.

Σας Ευχαριστώ.

Recent Posts