ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

κατ’ αρχάς θέλω να ξεκινήσω από τις σχετικές με την υγεία τροπολογίες, που πραγματικά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίον πολιτεύεστε! Με ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής για να καλύψετε τις δικές σας παρανομίες. Η δικαιολογία του κατεπείγοντος είναι φαιδρή. Τέσσερα χρόνια τώρα νομοθετείτε κατά παρέκκλιση, καταστρατηγώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, παρανομώντας. Ρύθμιση της τελευταίας στιγμής μπορεί να γίνει ανεκτή σε μια εξαιρετική περίπτωση. Εδώ, όμως, το έγκλημα είναι επιβαρυμένο, γίνεται – όπως λέμε εμείς οι νομικοί – κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή είστε ανίκανοι ή κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είστε πραγματικά απίθανοι. Την ώρα που πανηγυρίζετε θριαμβολογώντας για κάποια δήθεν επιτυχία, την ίδια ακριβώς ώρα ομολογείτε την πλήρη αποτυχία σας. Δύο σε ένα, κάτι σαν τo Vidal Sasoon ένα πράγμα.

Ας δούμε, λοιπόν, τι από τα δύο είναι ειλικρινές και τι είναι υποκριτικό. Τι λόγο έχετε πραγματικά για να θριαμβολογείτε; Μήπως τη μη περικοπή των συντάξεων;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί με εσάς που μπλέξαμε πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά, απ’ αυτά του δημοτικού. Σε μια ευνομούμενη χώρα που έχει μια κανονική κυβέρνηση, κανονικό είναι μια κυβέρνηση να θριαμβολογεί για ένα μέτρο, το οποίο καταργεί κάτι που οι προηγούμενοι είχαν θεσμοθετήσει. Μια κυβέρνηση, δηλαδή, που έρχεται και καταργεί έναν κακό νόμο που η κακή προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε, έχει κάθε δικαίωμα να είναι περήφανη γι’ αυτό.

Κανονικό δεν είναι μια κυβέρνηση να θριαμβολογεί γιατί καταργεί έναν νόμο που η ίδια διαπραγματεύτηκε και ψήφισε. Αυτό δεν είναι κανονικό. Αλλιώς θα φτάσουμε στο σημείο η εκάστοτε κυβέρνηση να νομοθετεί σωρηδόν, μετά να έρχεται να ξε-νομοθετεί και να λέει: «Δοξάστε με». Ωραίοι τύποι είστε τελικά!

Το μετρό της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων εσείς το φέρατε, εσείς το διαπραγματευτήκατε, εσείς το ψηφίσατε. Και λέω «περαιτέρω», γιατί ήδη έχουν προηγηθεί μειώσεις συντάξεων από αυτή την κυβέρνηση: 35% στις κύριες, 45% στις επικουρικές των νέων συνταξιούχων και συνολικά είκοσι μία μειώσεις που αφορούν και στους παλιούς, όπως το ΕΚΑΣ και άλλα. Από την αρχή, λοιπόν, εμείς είπαμε ότι το μέτρο αυτό είναι αχρείαστο. Καταθέσαμε μάλιστα τροπολογία, καλώντας να έρθετε και να την ψηφίσουμε όλοι μαζί.

Ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν σταμάτησε σε όλα του τα ταξίδια και σε όλες του τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών να τους επισημαίνει πόσο αχρείαστο και επιζήμιο είναι το συγκεκριμένο μέτρο, κάτι που ποτέ δεν έκανε ο κ. Τσίπρας όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση.

Αντίθετα, εσείς και ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνατε ότι είναι ένας νόμος διαμάντι, που εξασφάλιζε – πώς το έλεγε ο κ. Κατρούγκαλος; – «ασφαλιστική δικαιοσύνη». Το είπε και ο κύριος Πρωθυπουργός στην ομιλία του. Είπε και για «εξυγίανση». Μα, αφού το ασφαλιστικό εξυγιάνθηκε δια του νόμου Κατρούγκαλου, γιατί θριαμβολογείτε εσείς σήμερα για τον σημερινό νόμο;

Είναι, λοιπόν, καλοδεχούμενη από όλους μας η μείωση κάποιων εισφορών σε μερίδες επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα, στους αγρότες. Να πούμε ότι αφορά το 10% των αγροτών. Δεν αφορά όλους τους αγρότες.

Όμως, ομολογείτε – αρκεί να διαβάσει κάποιος την εισηγητική έκθεση για να το διαπιστώσει – την πλήρη αποτυχία του νόμου Κατρούγκαλου, ενός νόμου που από την αρχή σας είπαμε πόσο κακός, άδικος και τιμωρητικός για την εργασία είναι. Λοιδορούσατε τους επαγγελματίες που διαδήλωναν στο «κίνημα της γραβάτας». Κλωστή – κλωστή τώρα ξηλώνετε το πουλόβερ του νόμου Κατρούγκαλου. Και καλά κάνετε, αλλά όχι και να πανηγυρίζετε!

Θα φέρετε νομοσχέδια το επόμενο διάστημα και αφορούν κάποιες φοροελαφρύνσεις. Μήπως γι’ αυτά έχετε δικαίωμα να πανηγυρίζετε; Γιατί; Γιατί θα μειώσετε τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 28% ή το ΦΠΑ από το 24% στο 23%; Μα, το ένα το βρήκατε στο 26% και το άλλο το βρήκατε στο 13%!

Ακούστε με απλά λόγια τι λέει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό. «Ελληνικέ λαέ, στα τέσσερα χρόνια που είμαι στην εξουσία, σε τρέλανα στους φόρους. Διέλυσα τη μεσαία τάξη, αλλά αν μου δώσεις άλλα τέσσερα χρόνια, σου υπόσχομαι ότι στο βάθος της τετραετίας θα επαναφέρω τα πράγματα εκεί που τα βρήκα το 2014». Φοβερό! «Δώστε μου οκτώ χρόνια για να σας γυρίσω εκεί που ήμασταν το 2014». Υποκριτές μέχρι το τέλος!

Και ποιο είναι το μέσο για να δικαιολογήσουν αυτήν τη δήθεν επιτυχία; Ποιο είναι το «τυράκι»; Το περιβόητο υπερπλεόνασμα, που κανείς δεν μας το ζήτησε και που στην πραγματικότητα αποτελεί τροχοπέδη σε όποια ανάπτυξη. Την καθιστά – θα έλεγα – απαγορευτική. Είναι ένα πλεόνασμα που όλοι μας γνωρίζουμε – και καλύτερα από όλους μας το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες – ότι δεν είναι προϊόν πραγματικής ανάπτυξης. Δεν είναι προϊόν που προέρχεται από την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά είναι προϊόν υπερφορολόγησης, στάσης πληρωμών και αφαίμαξης του κορβανά των δημοσίων επενδύσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

απλά και λιτά: Μια χώρα που παίρνει τα λεφτά από τον κορβανά των δημοσίων επενδύσεων για να τον κάνει «χριστουγεννιάτικα προεκλογικά φιλοδωρήματα», δεν μπορεί να μιλάει για ανάπτυξη. Δεν έρχεται έτσι η ανάπτυξη.

Εντωμεταξύ, η χώρα παραπαίει σε όλα τα επίπεδα. Αδυνατούμε να βγούμε στις αγορές, που είναι αυτό που καθιστά την οικονομία μιας χώρας κανονική. Γιατί αλλιώς, ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα που η οικονομία της δεν στέκεται στα πόδια της; Και μιας και είπαμε για επενδύσεις. Στη χώρα μας οι επενδύσεις σήμερα δεν έρχονται. Μόνο φεύγουν. Μεταφέρουν την έδρα τους αλλού. Προχθές ήταν ο «Τιτάνας». Χθες ήταν η «ΒlackRock». Ο «Ελληνικός Χρυσός» κάνει εξώδικο ζητώντας αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων για την καθυστέρηση που έχει υποστεί. Το «Ελληνικό»; Ζούγκλα του Αμαζονίου! Μήπως τελικά να αλλάξουμε την επένδυση του «Ελληνικού», να κάνουμε μια επένδυση και να διοργανώνουμε σαφάρι στο δάσος του «Ελληνικού»; Δεν θα ήταν μια κακή ιδέα.

Το δημόσιο χρέος προς τους ιδιώτες αντί να πληρώνεται, διογκώνεται. Το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύθηκε, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες στο δημόσιο, όπως οι σχολικοί φύλακες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που παραμένουν απλήρωτα. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν βαλτώσει σε βαθμό που οι θεσμοί μάς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και μας λένε ότι μπορεί να μην πάρουμε στην ώρα μας τα χρήματα που μας αναλογούν.

Κάνει να παίρνουμε 600 εκατομμύρια περί το τέλος του χρόνου. Το ομόλογό μας βρίσκεται στο 4,65%, όταν της Πορτογαλίας, μια άλλη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, σήμερα βρίσκεται κοντά στο 1,80%. Η οικονομία της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο και δεν το δείχνει μόνο το Χρηματιστήριο, το λέει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση: «Στη φτώχεια είμαστε σήμερα οι τελευταίοι στην Ευρώπη».

Και βέβαια έχουμε σκάνδαλα, όπως το πρόσφατο της ΔΕΠΑ που προσπαθείτε να κρύψετε. Θα θυμίσω μόνο για ένα λεπτό – και θα κλείσω με αυτό – τι σημαίνει το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ. Μας ακούνε άνθρωποι από πάνω που μπορεί να μην ξέρουν.

Η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου, κυρίες και κύριοι, έχει πελάτη μια εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία. Στη διάρκεια των χρόνων και μετά από πίστωση της ΔΕΠΑ προς την εν λόγω εταιρεία, έφτασε η τελευταία, η εταιρεία, να χρωστάει στη ΔΕΠΑ δεκάδες εκατομμύρια. Τότε, λοιπόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος έστειλε ένα εξώδικο όπου τους καλούσε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ξεπληρώσουν. Διαφορετικά, θα αναγκαζόταν να διακόψει στην παροχή και να προβεί στα αναγκαστικά μέτρα που του λέει ο νόμος ότι μπορεί να προβεί. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Την επόμενη μέρα απολύθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος που ζήτησε τα λεφτά. Και τι έγινε; Διορίστηκε νέος. Ποιος; Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που χρωστούσε τα λεφτά. Η επιτομή της σύγκρουσης συμφερόντων. Και δεν τελειώνει εκεί. Αλλά τι κάνει; Δίνει το δικαίωμα παροχής με πληρωμή μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών σε έξι, επτά και οκτώ μήνες, όχι μάλιστα της ίδιας εταιρείας, αλλά τρίτης εταιρείας, offshore. Πόσο αξιόπιστη είναι αυτή;

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Στα χρόνια της διακυβέρνησής σας μόνο ένα πράγμα δεν ξεχάσατε: Να αναβαθμίσετε το μενού του πρωθυπουργικού αεροπλάνου. Το καινούργιο μενού έχει βοδινό φιλέτο, σολομό και άλλες λιχουδιές που θα προσφέρονται στους επιβάτες. Ήταν το αεροπλάνο που θα πουλούσατε με το «καλημέρα», μαζί με τη θωρακισμένη μερσεντές.

Ο ελληνικός λαός βλέπει και σε λίγους μήνες θα σας δώσει την απάντηση που σας αξίζει.

Ευχαριστώ πολύ.

Recent Posts