«Με αυτοπεποίθηση και συνέπεια υλοποιούμε την πολιτική μας προστατεύοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας»

 In Δελτία Τύπου

Συνέντευξη του Ιάσονα Φωτήλα, βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, στο διαδικτυακό τόπο www.lastpoint.gr και στη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη

«Με αυτοπεποίθηση και συνέπεια υλοποιούμε την πολιτική μας προστατεύοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας»

 

  1. Σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ποια η άποψη σας; Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο κ. Ερντογάν που όπως φαίνεται κάνει πράξη τις απειλές του;

Είναι προφανές κ. Χονδρογιάννη ότι ο κ. Ερντογάν είναι σε δεινή θέση. Έχει δεχθεί πολλαπλές ήττες στην αξιοπιστία του διεθνώς, στη Συρία αλλά και εσχάτως λόγω της τραγική διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού στο εσωτερικό της χώρας του που επέτεινε στην ήδη άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Ψάχνει λοιπόν απεγνωσμένα να συσπειρώσει το κοινό του και προσέφυγε στην προσβολή αυτού του μεγαλοπρεπούς μνημείου της ορθόδοξης χριστιανικής μας παράδοσης και ταυτόχρονα στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγία Σοφία. Είναι γελασμένος όμως αν νομίζει ότι μπορεί να νικήσει τη συμβολική δύναμη των μνημείων. Αυτή μένει στο χρόνο, ο κ. Ερντογάν κάποια στιγμή θα φύγει.

Η αντιμετώπισή του από τη χώρα μας γίνεται με αυτοπεποίθηση και διεθνείς συμμαχίες ώστε να επιβληθούν κυρώσεις. Ήδη διεθνείς οργανισμοί όπως η UNESCO αλλά και η Ε.Ε. εξέφρασαν τη βαθειά τους απογοήτευση για την πολιτική αυτή που γυρίζει την Τουρκία 600 χρόνια πριν και προαναγγέλουν μέτρα.

 

  1. Πιστεύετε πως θα προχωρήσουν τελικά οι Τούρκοι σε γεωτρήσεις στην περιοχή κοντά στην Κρήτη όπως έχουν απειλήσει; Με ποιο τρόπο θα ακυρωθεί στην πράξη το μνημόνιο με τη Λιβύη που τους δίνει την δυνατότητα να κινούνται με τον τρόπο αυτό;

Η Ελλάδα – σε αντίθεση με τον κ. Ερντογάν – ακολουθεί πολιτική αρχών, σταθερά προσανατολισμένη στο Διεθνές Δίκαιο. Έχει καταστήσει σαφείς στη διεθνή κοινότητα τις «κόκκινες γραμμές» της – που εάν παραβιαστούν, η απάντησή μας θα είναι πολύ σκληρή. Επιδιώκουμε διάλογο πάνω σε αυτές τις αρχές και ούτε εκβιάζουμε ούτε εκβιαζόμαστε. Το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης θα ακυρωθεί στην πράξη όταν αποδειχθεί πως η χώρα μας κάνει συμμαχίες με βάση αμοιβαία συμφέροντα. Αυτό κάναμε στην περίπτωση του συμφώνου με την Ιταλία που υπογράψαμε ή με την Αίγυπτο που επιδιώκουμε να βρούμε κοινό τόπο. Ενεργούμε βάσει διεθνών κανόνων και όχι ως ταραξίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

  1. Πρέπει η Ελλάδα για να ακυρώσει το μνημόνιο με τη Λιβύη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

Εφόσον η χώρα ακολουθεί πολιτική διεθνούς δικαίου είναι θεωρητικά μία επιλογή. Αλλά προϋποθέτει συναίνεση της άλλης πλευράς και διάθεση συμφωνίας με συνυποσχετικό μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις – πράγμα που αυτή τη στιγμή απορρίπτει η Τουρκία. Δεν βλέπω λοιπόν – προς το παρόν – πώς θα πάμε σε αυτή την επιλογή.

 

  1. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και έχουν γίνει πολλά. Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές δύσκολες καταστάσεις με αποκορύφωμα την πανδημία. Είναι θετικός ο απολογισμός;

Δεν θυμάμαι άλλη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση να έχει να αντιμετωπίσει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο τρεις μείζονες επειλές για την εθνική της ασφάλεια και να καταφέρει να τις αντιμετωπίσει επαρκώς. Το μεταναστευτικό/ προσφυγικό με την έλευση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών/ προσφύγων, η επίθεση στα σύνορα του Έβρου μετά από υποκίνηση από τη γείτονα Τουρκία χιλιάδων μεταναστών/ προσφύγων και ύστερα η απειλή στη δημόσια υγεία με τον κορωνοϊό ήταν τεράστιες προκλήσεις για την εθνική μας ασφάλεια – που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προάσπισε επιτυχώς τα εθνικά συμφέροντα. Στη δε κρίση του κορωνοϊού καταφέραμε να μετατρέψουμε τη χώρα σε υπόδειγμα διεθνώς, αποσπώντας εύσημα χωρών και διεθνών ΜΜΕ. Οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα αυτής της σώφρονας πολιτικής διαχείρισης.

 

  1. Στον τουρισμό η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Οι επιχειρηματίες ζητούν αποτελεσματικά μέτρα και ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ η κατάσταση είναι κρίσιμη εξαιτίας και των κρουσμάτων που κάνουν την εμφάνιση τους στη χώρα;

Έχουν δίκιο να αγωνιούν οι επειχειρηματίες όπως και οι πόλιτες. Είναι μια χρονιά πρωτόγνωρη για τη χώρα μας αλλα και διεθνώς με την οικονομική ύφεση. Επιπλέον, τα κρούσματα αυξάνονται σε αρκετές χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλά και στη γειτονιά μας, στα Βλακάνια, αντί να μειώνονται. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για τα αυξημένα κρούσματα κυρίως εισαγόμενα και έβαλε πιο αυστηρό πλαίσιο στα σύνορα από το βορρά.

Στην οικονομία, αξιοποιεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο εθνικούς και διεθνείς πόρους για τη στήριξη των επιχειρηματιών του τουρισμού και της εστίασης αλλά και γενικότερα όλων των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από την πανδημία. Είμαστε αποφασιμένοι να συνεχίσουμε τη βοήθεια για όσους και όσο χρειαστεί. Μόλις εχθές ανακοινώθηκε το πρώτο πακέτο ενίσχυσης ύψους άνω του ενός δις για 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ε.Ε. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα ψηφίσουμε τη δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2020 από το 100% που είναι σήμερα, ενώ επεξεργαζόμαστε και σημαντική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Ας μην ξεχάσω τέλος να πω και την προεργασία που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς για την απορρόφηση των 32 δις ευρώ από την Ε.Ε μέσω του προγράμματος Next Generation.

 

  1. Η πανδημία έχει δημιουργήσει προβλήματα στη οικονομία. Θα αντέξει η Ελλάδα ή θα έχουμε νέα φτωχοποίηση;

Παρά τις Κασσάνδρες που διέδιδαν ότι η χώρα θα καταστρεφόταν και παρά την τεράστια παγκόσμια ύφεση, αντέχουμε και βάζουμε τις βάσεις για ταχεία ανάκαμψη το 2021. Εάν καταφέρουμε και προσελκύσουμε μέρος της περσινής τουριστικής κίνησης τους κρίσιμους μήνες, ειδικά από τις 15 Ιουλίου και μετά που ανοίγει και η αγορά της Βρετανίας, θα πάμε ακόμα καλύτερα. Όλες μας οι δυνάμεις στοχεύουν στη μείωση της ύφεσης και στην ταχεία ανάταξη για το 2021.

 

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ετοιμάζεται για εκλογές, ενώ ισοπεδώνει ότι έχει γίνει από την κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;

Είναι θλιβερή η στάση της αξιωτικής αντιπολίτευσης και αναντίστοιχη με τις ανάγκες της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει ξανά στην καταστροφή και στα αλήστου μνήμης μαγκάλια, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την προηγούμενη – κάτι παραπάνω από – τετραετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη όμως δεν κοιτάζουν το πρόσκαιρο όφελος και την εκμετάλλευση της αγωνίας των πολιτών. Βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον συνολικά της ανάταξης της πατρίδας μας. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας. Τώρα προέχουν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι νέες δουλειές. Ήδη ξεκινήσαμε στο Ελληνικό, στην Κασσιόπη και έρχονται και άλλα καλά νέα.

 

  1. Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση συνομιλίας του κ. Μιωνή με τον κ. Παππά . Μετά ήρθαν οι αποκαλύψεις του κ. Καλογρίτσα. Ποιο το σχόλιο σας για όλα αυτά;

Η δικαιοσύνη θα έχει πολλή δουλειά στη διελεύκανση των σκοτεινών αυτών υποθέσεων. Ο κ. Παππάς πιστεύω να κληθεί να λογοδοτήσει σύντομα για τις πρακτικές του. Ο κ. Τσίπρας είναι άμεσα υπεύθυνος και οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις για το στενό του συνεργάτη που επιχείρησε να φτιάξει ένα καθεστώς με στοιχεία παρακράτους στα υπόγεια του Μαξίμου.

 

  1. Δεν έχει κλείσει και το μεταναστευτικό. Τι πρέπει να γίνει καθώς και για τα κλειστά κέντρα υπάρχουν αντιδράσεις ;

Είναι μία πολύπλοκη εξίσωση. Η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε πολλούς άξονες ταυτόχρονα. Καταρχάς φυλάσσουμε τα σύνορά μας αποτρέποντας εισβολή, αξιοποιώντας και τη διεθνή βοήθεια. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε στην αλλαγή του πλαισίου για τα αιτήματα ασύλου ώστε να επιμερίζεται το βάρος και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αποσυμφορίζουμε σταδιακά τα νησιά μας, μεταφέροντας αυτούς που έχουν αποκτήσει δικαίωμα ασύλου στην ενδοχώρα και κανονίζοντας την επιστροφή στη χώρα τους όσων δεν αποκτούν καθεστώς διεθνούς προστασίας. Οι όποιες ενστάσεις επί πλευρών της πολιτικής μας είναι κατανοητή, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηριωμένη και ρεαλιστική εναλλακτική στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της υπάρχουσας πραγματικότητας.

Recent Posts