“Μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Με το πρόσφατο νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους» καλύπτεται η βασικότερη ανάγκη των πολιτών στον χώρο της Υγείας, που είναι ο γιατρός. Προσωπικός γιατρός για όλους, με ελεύθερη επιλογή στην περιοχή που διαμένει ο κάθε πολίτης και δωρεάν. Είναι γνωστό, ότι η έλλειψη προσωπικού γιατρού σήμερα, είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος, και εξαιτίας αυτού ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι οι ασθενείς.

Περαιτέρω Ο ΕΟΠΥ αναβαθμίστηκε σε γνήσιο Ασφαλιστικό Φορέα, με επίκεντρο τον ασφαλισμένο και τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους. Έτσι προστέθηκαν κριτήρια ποιότητας, ως καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση πολιτικών αποζημιώσεων και τη σύναψη και διατήρηση σε ισχύ, συμβάσεων Παροχών Υπηρεσιών Υγείας. Ο στόχος είναι η διασφάλιση του βέλτιστου δυνατού επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από πλευράς των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό Παροχών. Η αναβάθμιση της ποιότητας των παροχών μέσω των ποιοτικών δεικτών, διασφαλίζει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους.

Μάλιστα άνοιξε ο δρόμος για την κατ’ οίκον νοσηλεία. Καθιερώνεται, αναπτύσσεται και οργανώνεται η κατ’ οίκον νοσηλεία με παροχή σε συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν στις υπηρεσίες και τις μονάδες υγείας. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αφορά πολλούς πολίτες, που δεν έχουν λόγο να νοσηλεύονται, αλλά είναι ανάγκη να λαμβάνουν ποιοτική φροντίδα στο σπίτι τους. Παράλληλα, ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, προσφέροντας στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του δημοσίου συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Ο ασθενής που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αναγκαστικά να απευθυνθεί σε μία ιδιωτική κλινική τώρα του δίνεται η δυνατότητα επιλογής να έχει μία επιπλέον οικονομικότερη επιλογή από τις ιδιωτικές κλινικές εντός του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Με τον τρόπο αυτό οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημα τους και τα νοσοκομεία θα έχουν έσοδα που

θα τα χρησιμοποιούν τα ίδια, επιστρέφοντας αυτά τα χρήματα στους πολίτες και βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Δεν λέμε φυσικά ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά έχουμε σχέδιο, το εφαρμόζουμε μέρα με τη μέρα και συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια μας προς όφελος του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια θωράκισης και ενδυνάμωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απομονώνοντας τα μεμονωμένα συμφέροντα και ικανοποιώντας τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των πολιτών.

Recent Posts