ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 In Ομιλίες

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου καταρχάς ένα σχόλιο για την επικαιρότητα προτού μπω στην τοποθέτησή μου για το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, γιατί η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σχετίζονται ως ένα βαθμό με τις εξελίξεις των τελευταίων ημέρων.

Όχι ότι δεν ήξερα βέβαια, αλλά πραγματικά μένω άναυδος με την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην τοποθετείται σαφώς απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας που συμβαίνουν στην κοινωνία!

Κάνει σαν να μην γνωρίζει ότι επί χρόνια στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα υπάρχουν φαινόμενα ακραίας βίας από ομάδες μπαχαλάκηδων, – δήθεν αντιεξουσιαστών – που στην πραγματικότητα είναι οι πιο στυγνοί εξουσιαστές ασκώντας βία κατά φοιτητών, καθηγητών και εργαζόμενων σε αυτά.

Και πότε αντέδρασε η αξιωματική αντιπολίτευση;

Αλίμονο, όχι όταν έπρεπε να καταδικάσει τα φαινόμενα βίας και ανομίας, αλλά μόνο όταν η αστυνομία επενέβη – και δικαίως – γιατί ξανά ομάδα αντιεξουσιαστών και φοιτητών έσπασε τα λουκέτα του πανεπιστημίου της ΑΣΟΕΕ κόβοντας την αλυσίδα με πριόνι!!! μετά την νόμιμη απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει προσωρινά το πανεπιστήμιο λόγω των έκτακτων γεγονότων.

Και ποια είναι αυτά τα έκτακτα γεγονότα που οδήγησαν τη Σύγκλητο στη δικαιολογημένη και νόμιμη αυτή απόφαση;

Οι συνεχιζόμενες απειλές από τους εκεί μπάχαλους κατά φοιτητών και διοικητικών και του πρύτανη και οι επιθέσεις σε αυτούς, επειδή τόλμησε η αστυνομία να κάνει το προφανές: να κλείσει δηλαδή στέκι της σχολής, γνωστό παρασκευαστήριο μολότοφ και αποθήκη πολεμοφοδίων όπως πέτρες, κοντάρια κουκούλες, μπουκάλια για μολότοφ και κράνη!!!

Και άκουσα με θλίψη βουλευτή της αντιπολίτευσης να λέει ευθαρσώς στα κανάλια ότι «σιγά βρε αδερφέ, δεν βρήκαν και καλάσνικωφ!!!» Δηλαδή έπρεπε να βρουν όπλα και εκρηκτικά για να ανησυχήσουμε;;; Συνάδελφοι τι λέτε; Συνέλθετε!!!

Αλλά, στα αλήθεια κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, πιστεύετε σοβαρά ότι κάνετε σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση; Στα αλήθεια πιστεύετε ότι χάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από συνήγορους μπαχαλάκηδων;

Δεν καταλαβαίνετε ότι είσαστε μία μικρή μειοψηφία;!!!

Σας το λέω για τελευταία φορά να το εμπεδώσετε:

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει το κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας στα πανεπιστήμια.

Θα κάνει ό,τι πρέπει, σχολή – σχολή , βήμα – βήμα για να γίνουν τα ιδρύματά μας χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ανήκοντα στους πραγματικούς πρωταγωνιστές: στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζόμενους αυτών, όχι στους μπαχαλάκηδες για κατασκευή μολότοφ.

Και πιστεύω για να έρθω και στο νομοσχέδιο ότι με την βελτίωση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας γίνεται ένα επιπλέον βήμα επιστροφής στην κανονικότητα και σε αυτόν τον τομέα που καθιστούν το ποινικό δικονομικό μας σύστημα, ακόμα περισσότερο δικαιοκρατικό και φιλελεύθερο.

Γιατί οι περισσότερες διατάξεις βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με ενωσιακές οδηγίες και αποφάσεις του Συμβούλιου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και για τα βασανιστήρια. Επίσης, στην πεποίθηση της κοινωνίας για το δίκαιο και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων όπως των διαφόρων μορφών βιασμών και δη των παιδιών.

Και νομίζω ότι στην τοποθέτηση, κυρίως, των εκπροσώπων των Εισαγγελέων και Δικαστών εντοπίστηκαν πολλές αβλεψίες που καταγράφηκαν από αυτούς, στο εφαρμοστικό στάδιο, σε σχέση με τον Ποινικό κώδικα, αλλά και με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Λίγα μόνο σχόλια για επιμέρους ρυθμίσεις.

Στο άρθρο 94 προστέθηκε νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία η ποινή για κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο, το οποίο τέλεσε ο κρατούμενος κατά τη διάρκεια της άδειας του, εκτελείται ολόκληρη μετά την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε.

Είναι απολύτως δικαιολογημένη διάταξη και αναγκαία, αφού θα πρέπει κάποιες συμπεριφορές να αντιμετωπίζονται δραστικά ούτως ώστε να αποφεύγεται η ενθάρρυνση τέλεσης εγκλημάτων.

Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να τους συγχωρείται και να εκτιμάται ευεργετικά η, σε αυτό το στάδιο, τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων.

Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση του κατώτερου ορίου πραγματικής εκποίησης των ποινών, αφού οι πολυισοβίτες αντιμετωπίζονται με αυστηρότερη ποινή.

Εκεί, δηλαδή προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν εκτίσει πραγματική ποινή 22 έτη, μέσα στη φυλακή, αντί για 17 έτη που προβλεπόταν με τον νέο ποινικό κώδικα. Σε περίπτωση ευεργετικής επιμέτρησης 20 έτη, αντί για 16 έτη.

Και αυτή η ρύθμιση αντανακλά την πεποίθηση της κοινωνίας ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν τελέσει βαρύτατα κακουργήματα και κρίθηκαν υπαίτιοι πολλαπλών ανθρωποκτονιών με δόλο, να αντιμετωπίζονται με αυτή την ηπιότητα από την έννομη τάξη.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις εισαγόμενες με το άρθρο 4 ρυθμίσεις, προστέθηκε δεύτερη παράγραφος στο άρθρο 272 για την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, με την οποία καθίσταται κακούργημα η πράξη της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου.

Η πράξη όμως αυτή θα τιμωρείται όταν τελείται από δράστη που συμμετέχει σε συγκεντρωμένο πλήθος, που διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων, ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια ή άλλα ακίνητα και θα τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη.

Κατά συνέπεια δεν ήταν αυτό που αν θέλετε χονδροειδώς παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι κάποιος μπορεί να έχει μέσα στο σάκο του μια βόμβα μολότοφ και μόνο από αυτό το γεγονός να υποστεί αυτή την αντιμετώπιση!!!

Και στις διατάξεις όμως για την αναθεώρηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εισάγουμε διατάξεις που βοηθούν το έργο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά μόνο αναφέρομαι στην διάταξη της παραγράφου 3, στο άρθρο 29, τροποποιείται και αφαιρείται ουσιαστικά η δυνατότητα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αναστείλει διώξεις για δωροδοκία ή δωροληψία.

Αλλά και στην παράγραφο 11, η οποία, τροποποιεί το άρθρο 110 για το Μονομελές Εφετείο, η αλλαγή αυτή γίνεται για την αποσυμφόρηση των άλλων πινακίων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προχωράμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την αναμόρφωση της χώρας νομοθετώντας και εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες αλλαγές για μία σύγχρονη χώρα κράτος δικαίου!

Θα τα καταφέρουμε και θα φανούμε αντάξιοι της προσδοκίας της πλειοψηφίας των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν στις 7 του Ιούλη!

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts