«Οι εκλογές στις ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος και η Ελλάδα»

 In Άρθρα
Τι στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο έχει γίνει σαφές ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Τζο Μπάιντεν θα αποτελέσει τον 46ο
Πρόεδρο των ΗΠΑ.Το αποτέλεσμα κρίθηκε σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους στις κρίσιμες πολιτείες της Τζόρτζια και της Πενσυλβάνια, κυρίως λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού συστήματος. Γιατί στη λαϊκή ψήφο, ο υποψήφιος των
Δημοκρατικών κέρδισε με καθαρή διαφορά περίπου 5 εκατομμυρίων ψήφων τον απερχόμενο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων κ. Ντόναλντ Τράμπ.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά
από προκλήσεις. Στο εσωτερικό, θα κληθεί να εξασφαλίσει την
ομαλή διαδοχή και να επουλώσει το κλίμα πόλωσης που φάνηκε
ότι διευρύνθηκε στην αμερικάνικη κοινωνία.
Δεν πρέπει να κρύβουμε τα λόγια μας. Ο απερχόμενος πρόεδρος
κ. Τραμπ έχει τη βασική ευθύνη γιατί δίχασε με την πολιτική του
την αμερικάνικη κοινωνία. Εμφάνισε το πιο αποκρουστικό
πρόσωπο του λαϊκισμού, των (δήθεν) εύκολων δηλαδή λύσεων
στα πολύ μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Η πανδημία του
κορωνοϊού για παράδειγμα ήταν γι’ αυτόν μία απλή γρίπη ή μία συνομωσία των Κινέζων κι ας έχουν πεθάνει πάνω από 230.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ. Έχουμε όμως πικρή πείρα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα από τα αδιέξοδα του λαϊκισμού των εύκολων λύσεων και της συνωμοσιολογίας στην Ισπανία με τους Ποντέμος και στην Ελλάδα με τον κ. Τσίπρα το 2015 που έταζε με μιας διαγραφή του χρέους και τον κ. Βελόπουλο σήμερα που αρνείται τα μέτρα προστασίας των πολιτών από την πανδημία. Στο εξωτερικό αποτελεί καταρχάς πολύ θετικό γεγονός – και χαιρετίστηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και της Ελλάδας – η δέσμευση του κ. Μπάιντεν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, ο κ. Μπάιντεν αποτελεί έναν αποδεδειγμένο φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου, με βαθιά γνώση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά η δέσμευσή του προς την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, για επανεξέταση της στάσης προς τον αυταρχικό πρόεδρο Ερντογάν και την προκλητική του πολιτική σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, αποτελεί θετικό νέο για τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός πως η Τουρκία προχθές αιφνιδίως άλλαξε στάση απέναντι στην Ελλάδα. Δια του Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δένδια για να ζητήσει συνάντηση προκειμένου να επιδείξει διάθεση για διάλογο, εκεί που μέχρι τώρα μόνο προκλήσεις είχε και απειλές!
Πάνε οι ημέρες που δια του κ.Τραμπ ο κ.Ερντογάν έκανε τον νταή στην περιοχή!
Δεν πρέπει τέλος, να ξεχνάμε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό σημείο. Συνεργαζόμαστε αρμονικά, με τις ΗΠΑ να κατανοούν ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέλει να επιλύει τις διαφορές βάσει διαλόγου και του διεθνούς δικαίου.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιτύχει να επεκτείνει τη συνεργασία με προσέλκυση νέων αμερικανικών επενδύσεων στους τομείς των νέων τεχνολογιών (MICROSOFT), της φαρμακοβιομηχανίας (όπως της PFIZER στη Θεσσαλονίκη που φτιάχνει και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό), της ενέργειας (λιμάνι Αλεξανδρούπολης και Καβάλας) αλλά και της στρατιωτικής συνεργασίας (δεδομένο το ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, όπως και οι εξαγγελίες για αναβάθμιση της βάση της Σούδας στην Κρήτη).
Τώρα είναι η ευκαιρία για ανάπτυξη και δουλειές!
Για ευημερία των πολιτών και προστασία του περιβάλλοντος σε
όλο τον κόσμο!
Recent Posts