Ομιλία πρόληψη καρκίνου NΔ Αίγιο

 In Ομιλίες

Φίλε Βασίλη Σταθακάρο, πρόεδρε της ΔΗΜΤΟ Αιγίου,

Κυρία πρόεδρε της αντικαρκινικής εταιρείας Πάτρας κ. Νατάσα Ράγιου

Κύριε πρόεδρε της αντικαρκινικής εταιρείας Αιγίου κ. Νίκο Μαγκανιώτη

Κύριε καθηγητά,

Φίλη Αθηνά Χριστοπούλου, Δ/ντρια Ογκολογικής Μονάδας Αγίου Ανδρέα,

Φίλες και Φίλοι,

Αφού σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση για την εκδήλωση θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό που η τοπική οργάνωση του Αιγίου παίρνει συνεχόμενες πρωτοβουλίες και συνδιοργανώνει με την αντικαρκινική εταιρεία τέτοιες εκδηλώσεις.

Γιατί συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενεργοποίησή των σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Πριν λίγες ημέρες ήμουν σε αντίστοιχη εκδήλωση στην Πάτρα όπου επίσης χιλιάδες πολίτες κυρίως γυναίκες έκαναν μία σημαντική παρέμβαση με πρωτότυπο τρόπο για τον καρκίνο του μαστού.

Φίλες και φίλοι,

αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο καρκίνος είναι μια πολύπλοκη νόσος.

Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου καθώς παγκοσμίως περισσότερες από ενάμιση (1,5) εκατομμύριο διαγιγνώσκονται με τη νόσο ετησίως.

Ο καρκίνος σήμερα μπορεί, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, να αντιμετωπιστεί, εάν μάλιστα η πρόγνωση είναι πολύ καλή.

Νέα φάρμακα και εξατομικευμένες θεραπείες έχουν δώσει στα χέρια των επιστημόνων υγείας ένα επιπλέον δυνατό όπλο να αντιμετωπίσουν τις μορφές της νόσου.

Και μπορούμε πλέον σήμερα να μιλούμε για ίαση (και όχι μόνο για θεραπεία) σε ποσοστό 60% στους ενήλικες και 80% στα παιδιά, αρκεί φυσικά όπως είπα να έχει γίνει έγκαιρη διάγνωση. Γι’ αυτό, κύριο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η πρόληψη και ο έλεγχος, σύμφωνα με τους ιατρούς.

Και όταν λέω πρόληψη, εννοώ αντιμετώπιση παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξή του. Γνωρίζω για παράδειγμα ότι οι ελληνίδες φαίνεται να έχουν μια πολύ αρνητική πρωτιά σε σχέση με τις γυναίκες άλλων χωρών. Είναι πρωταθλήτριες στο κάπνισμα με τα ποσοστά μάλιστα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τη στιγμή που σε όλες στις πολιτισμένες χώρες τα ποσοστά καπνιστριών μειώνονται.

Το ζήτημα της πρόληψης λοιπόν πρέπει να συνδυαστεί με  την ανάγκη πολιτικής πρόληψης με καμπάνιες εναντίον του. Και εδώ βέβαια τα αποτελέσματα από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πρακτικά ανύπαρκτα.

Επιπλέον θα μπορούσαμε να κάνουμε μερικά απλά πράγματα για την πρόληψη. Να σχεδιάσουμε δηλαδή καμπάνιες ενημέρωσης για την ανάγκη τροποποίησης της καθημερινότητας του πληθυσμού μας, δίνοντας κίνητρα για άσκηση στη ζωή μας, προσπαθώντας να κάνουμε μια πιο υγιεινή διατροφή και αποφεύγοντας την κατανάλωση αλκοόλ. Θα είχαμε έτσι ένα καλό σωματικό βάρος που παίζει μεγάλο ρόλο και θα μπορέσουμε να κρατήσουμε όσο γίνεται τη νόσο μακριά. Μελέτες των τελευταίων ετών, έχουν δείξει ότι ακόμα και 1 ποτήρι αλκοόλ ημερησίως είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Και ακόμα και σήμερα δεν κάνουν όλες για παράδειγμα οι γυναίκες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις…

Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί και στο οικονομικό κόστος. Για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ετήσια μαστογραφία μόνο στις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών (με εξαιρέσεις για μικρότερες ηλικίες), οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού πρέπει να πληρώνουν μόνες τους μοριακές εξετάσεις που αναλύουν τη βιολογία του καρκίνου του μαστού ώστε να γνωρίζουν την πιθανότητα να επανέλθει ο καρκίνος ή την πιθανότητα να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία.

Ναι λοιπόν στις επαναστατικές καινοτόμες προσεγγίσεις που ενδυναμώνουν τις προοπτικές ουσιαστικής θωράκισης των πολιτών από τους πλέον συχνούς καρκίνους και προσφέρουν νέες αισιόδοξες προοπτικές όσον αφορά στην προστασία της υγείας τους από μεγαλύτερες απειλές.

Ναι στις εκδηλώσεις και στις καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, σε συνεργασία με εθελοντικές ενώσεις, όπως η σημερινή της πολύ δραστήριας Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με την ΝΔ Αιγίου, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο.

Χρειαζόμαστε όμως μία κυβερνητική πολιτική που έμπρακτα θα συμβάλει στην πρόληψη του φαινομένου. Στη ΝΔ σας διαβεβαιώνω ότι είναι πρωτίστης σημασία η πολιτική αυτή που σύντομα θα την εφαρμόσουμε. Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία άλλαξε το λογότυπό της – ντύνοντάς το ροζ και αντικαθιστώντας τη φλόγα στη δάδα με τη χαρακτηριστική κορδέλα – για τον Οκτώβριο, ο οποίος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts