Πάνδημη καταδίκη της προσβολής στην Αγία Σοφία

 In Άρθρα

21/07/2020

Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν μία τεράστια προσπάθεια να ανατάξουν την ελληνική οικονομία μετά την πανδημία του κορωνοϊού και ταυτόχρονα επιδιώκουν καλές σχέσεις γειτονίας. Στην προσπάθειά τους αυτή αντιμετωπίζουν συνεχόμενες προκλήσεις από την γειτονική χώρα και ειδικά από τον κ. Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι σε δεινή θέση και έχει μετατραπεί σε ταραξία της περιοχής. Έχει οδηγήσει σε άσχημη κατάσταση την τουρκική οικονομία.

Αναζητεί λοιπόν απεγνωσμένα ο κ. Ερντογάν αφορμή να συσπειρώσει το κοινό του. Ξεπέρασε όμως κάθε όριο προκλητικότητας προσφεύγοντας στην προσβολή αυτού του μεγαλοπρεπούς μνημείου της ορθόδοξης χριστιανικής μας παράδοσης και ταυτόχρονα στολίδι της ευρωπαϊκής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που ξεκίνησε τη λειτουργία της από το μεγάλο βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 537.

Γυρίζει την Τουρκία εκατονταετίες πίσω ο κ. Ερντογάν, βυθίζοντας τους πολίτες στο μίσος για τον αλλόθρησκο. Παίρνει πίσω τις υπογραφές που το ίδιο το τουρκικό κράτος έβαλε όταν είχε διατηρήσει ως μουσείο συνάντησης των πολιτισμών την Αγία Σοφία.

Είναι προφανές πως αυτή η κίνηση του κ. Ερντογάν έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να αναβιώσει το οθωμανικό της παρελθόν. Καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου και συνεννόησης μεταξύ κρατών και θρησκειών.

Η αντιμετώπισή του από τη χώρα μας γίνεται με αυτοπεποίθηση και διεθνείς συμμαχίες. Ήδη, διεθνείς οργανισμοί όπως η UNESCO αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη βαθιά τους απογοήτευση και καταδίκη των ενεργειών αυτών που γυρίζουν την Τουρκία 600 χρόνια πίσω και προαναγγέλλουν μέτρα. Αυταπατάται επιπλέον ο κ. Ερντογάν, αν νομίζει ότι με τις κουρτίνες που έβαλε μπροστά από τα χριστιανικά ψηφιδωτά στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας την Παρασκευή που ξεκίνησε τη λειτουργία ως τζαμιού, θα νικήσει ένα μνημείο αγάπης και διαλόγου των πολιτισμών 1.500 χρόνων!

Οι καμπάνες των ιερών ναών της Μητρόπολης Πάτρας θα ηχήσουν πένθιμα την Παρασκευή, όπως ορθώς αποφάσισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, αλλά η νίκη των δυνάμεων της αγάπης και της αλληλεγγύης θα είναι δική μας.

Recent Posts