«Παιδεία: Σταθερά βήματα αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου»

 In Δελτία Τύπου

Του Ιάσονα Φωτήλα*

 

Τα θέματα παιδείας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζω ότι ήδη από το 2018 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί την μεταρρύθμισή του σχολείου ώστε να παρέχει στις μαθήτριες και στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για εργασιακή και προσωπική εξέλιξη.

Ήταν λογικό λοιπόν να έρθει ένα πρώτο νομοσχέδιο που ασχολείται διεξοδικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση – μετά από μήνες διαβούλευσης -, από το οποίο εξήχθησαν μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού δεν σταματά τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που βοηθούν όλους τους πολίτες από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι αλλαγές που έφερε – μέσω 115 άρθρων – αφορούν στην αναβάθμιση της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου και είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

Τι ψηφίστηκε συγκεκριμένα;

Πρώτον, η πιλοτική εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό πρόγραμμα για τις μαθήτριες και τους μαθητές όλων των δημόσιων νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το επόμενο σχολικό έτος. Με έμφαση σε θεματικές όπως εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, επιχειρηματικότητα, ρομποτική, αλληλοσεβασμός και σεξουαλική αγωγή.

Δεύτερον, η πιλοτική εφαρμογή ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα ακόμα από το νηπιαγωγείο – μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Τρίτον, η ενίσχυση της πληροφορικής, των κλασικών γραμμάτων, των ξένων γλωσσών και της φυσικής αγωγής και επιπλέον «κόντρα» μάθημα ώστε οι μαθητές να εμβαθύνουν σε γνωστικά πεδία πέραν αυτών που έχουν επιλέξει ως κύριο.

Τέταρτον, η παρακολούθηση της προόδου και της εξελικτικής πορείας των μαθητών μέσα από την εισαγωγή ερευνητικών εργασιών.

Πέμπτον, η ενίσχυση και η διεύρυνση του θεσμού των δημόσιων Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων στη χώρα μας. Όλοι οι γονείς – ανεξαρτήτως της φορολογικής τους δήλωσης – θα έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δουν τα παιδιά τους να αριστεύουν! Ειδικά ο νομός μας είχε αγωνιστεί πολύ για το θέμα αυτό. Και η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως άκουσε τα αιτήματά σας που της μετέφερα και έκανε εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές στη λειτουργία τους στην Πάτρα προς όφελος μαθητών και γονέων!

Περάσαμε, τέλος, και διατάξεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας και διευκολύνουν τις εκλογές για Πρύτανη και αντιπρυτάνεις!

Το δεύτερο ουσιαστικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν η απουσία αξιόπιστης αξιωματικής αντιπολίτευσης! Αντί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στη Βουλή προτάσεις και να κάνει δημιουργικές συγκρούσεις με στόχο την υιοθέτηση πολιτικών για μια ποιοτική, δημόσια εκπαίδευση, οι βουλευτές του επέλεξαν τις κραυγές απέναντι σε κάθε εκσυγχρονιστική πρόταση! Αποκορύφωμα οι φράσεις του κυρίου Φίλη για «καρκίνωμα της λειτουργίας των Πρότυπων Σχολείων» (!!!), και η άποψη περί αμερικάνικων συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τη διδασκαλία της αγγλικής στο νηπιαγωγείο, όπως μας είπε άλλη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ!!! Η ακραία φρασεολογία είναι ενδεικτική του αδιεξόδου που έχει οδηγηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τρίτο – και τελευταίο – σημαντικό συμπέρασμα: Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει εδώ. Θα υπάρξει συνέχεια με νομοσχέδια για την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αλλά και τη συνολική μεταρρύθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης! Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να παρακολουθήσει η εκπαίδευση στη χώρα μας τις ραγδαίες αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως στην οικονομία και στην τεχνολογία.

Δεν σταματάμε, προχωράμε σταθερά με αυτοπεποίθηση.

Αλλάζουμε τη χώρα προς όφελος όλων των Ελλήνων!

* Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts