«Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ανάπτυξη: Τώρα είναι η ώρα των έργων!»

 In Δελτία Τύπου

Του Ιάσονα Φωτήλα*

Η πραγματοποίηση του 7ου συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» έρχεται σε μία συγκυρία αρκούντως ευνοϊκή για τη χώρα μας και τις περιφέρειες αυτής. Και είναι ευνοϊκή, γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σχέδιο και πολιτική βούληση να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα περίοδο ευημερίας και προόδου βασιζόμενη στη σκληρή δουλειά. Μία Ελλάδα που θα είναι ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου όλες οι περιφέρειες και οι πόλεις θα μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους.

Ο πρωθυπουργός, και με την ομιλία του στη ΔΕΘ, απέδειξε ότι έχει ως πρωταρχικό μέλημά του το ζήτημα της ανάπτυξης της πατρίδας μας. Η πολιτική για την ανάπτυξη διαπερνά οριζόντια όλες τις πολιτικές των αρμόδιων υπουργείων, αφορά δε όλους τους Έλληνες και σκοπεύει στη μείωση των φορολογικών βαρών και προσέλκυση επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και έχουν την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών: ανάπτυξη με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων. Γιατί, κακά τα ψέματα, χωρίς επενδύσεις – κυρίως ιδιωτικές-, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη βιώσιμη.

Έτσι λοιπόν μέσα σε δύο μήνες η κυβέρνηση προχωράει τάχιστα στην έκδοση των πρώτων τριών (3) απαραίτητων ΚΥΑ για την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό, ξεμπλόκαρε την επένδυση στις Σκουριές βοηθούμενη και από την απόφαση του ΣτΕ και έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επέκταση της επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Επίσης, υλοποιεί στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα ξεκινάει το σχετικό κρίσιμο νομοσχέδιο στη Βουλή για την δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου φιλικού στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, οι θετικές δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων για τη βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει τις επενδύσεις, βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και λειτουργούν προσθετικά στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 3,5% που είχε συμφωνήσει και εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τι μπορούν να κάνουν οι περιφέρειες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης; Να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία αλλά και τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή προγράμματα του ΕΣΠΑ, εθνικούς πόρους και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να επιτύχουν ανάπτυξη. Ανάπτυξη έξυπνη που θα θεμελιώνεται στην οικονομία της γνώσης και στην καινοτομία, ανάπτυξη βιώσιμη, με την προώθηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους που διαθέτει και θα περιορίζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον (εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κλπ.) και ανάπτυξη τέλος χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θα προάγει μια οικονομία υψηλής απασχόλησης και θα οδηγεί σε κοινωνική και γεωγραφική συνοχή.

Είναι γνωστό πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένας σημαντικός κρίκος στην προσπάθεια αυτή. Με εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα, με το μεγαλύτερο υδάτινο δυναμικό στην Ελλάδα και προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες φυσικό περιβάλλον. Με εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό – αποτελούμενο και από νέες και νέους-, που οικοδομούν ένα σύγχρονο τοπίο καινοτομίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Παρά τις δυνατότητες που έχει όμως, παραμένει στις τελευταίες θέσεις των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών της χώρας μας. Ίσως γιατί δεν επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια όσο θα έπρεπε στις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν με στέρεα βήματα στην έξοδο από την κρίση: στην εξωστρέφεια δηλαδή, στις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Χρειάζεται λοιπόν ένας δημιουργικός ξεσηκωμός στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που μπορούν να αιμοδοτήσουν την οικονομία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μικρά και μεσαία έργα.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της αγροδιατροφικής σύμπραξης, του τουρισμού – πολιτισμού, των μεταφορών και της αστικής ανάπτυξης. Έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό είναι το τρένο που θα έπρεπε να έχει φθάσει στη ΒΙΠΕ για να φορτώνονται τα προϊόντα μας και να φθάνουν μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη, το φυσικό αέριο, η αξιοποίηση του παλαιού λιμανιού, η δημιουργία προϋποθέσεων για τη μετατροπή της πόλης από πόλη διερχομένων σε πόλη προορισμού, ο βιολογικός καθαρισμός, η διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να μην δούμε φαινόμενα όπως στην πόλη του Αιγίου, η τόσο κρίσιμη για τις μεταφορές εθνική οδός Πατρών – Πύργου αλλά και η αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου και πολλά άλλα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι να μπορούν να γίνουν έργα συνδυασμένα με τη συμμετοχή ιδιωτών (ΣΔΙΤ) όπως στη διαχείριση των απορριμμάτων κατά το επιτυχημένο πρότυπο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα.

Συνέργειες με τη βοήθεια της Περιφέρειας μπορούν να υπάρξουν επιπλέον και τον δυναμικό τομέα της Πολιτιστικής & Δημιουργικής Βιομηχανίας για τη διασταύρωση πολιτιστικών αγαθών με άλλους οικονομικούς τομείς, προκειμένου να αναπτυχθούν νέα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προωθήσουν τις Περιφέρειες και ειδικά της Δυτικής Ελλάδας ως προορισμούς Βιώσιμου Τουρισμού κορυφαίου επιπέδου, όπως η προσπάθεια που γίνεται για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά και του Θεάτρου Σκιών στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων.

Σημαντικές επίσης παρεμβάσεις μπορούν να υπάρξουν από την Περιφέρεια στον τομέα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν και πρέπει να ενισχυθούν πρωτοβουλίες που στηρίζουν άτομα ή ομάδες με μία καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα ή υφιστάμενη startup στα πρώτα της βήματα. Με δυνατότητα χρήσης συνεργατικού χώρου, μέντορες και coaches, συμβουλευτική με εξειδικευμένους επαγγελματίες, workshops και συναντήσεις με διεθνείς εκπαιδευτές, πρόσβαση σε εν δυνάμει επενδυτές, καθώς και επαφές με ένα εκτεταμένο διεθνές και τοπικό επιχειρηματικό δίκτυο συνεργασιών του, όπως γίνεται στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Τέλος, ειδικά στον τομέα του πολιτισμού, πιστεύω πως η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κυρίαρχο πυλώνα της χώρας εκμεταλλευόμενη, με δυναμική εξωστρέφεια, τα παγκόσμιας εμβέλειας τοπόσημα και μνημεία της, όπως ο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, τα Καλάβρυτα, το Αίγιο, η Ολυμπία, η Ήλιδα και το Μεσολόγγι, ιδίως ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, που θα πραγματοποιηθούν το 2021 σε όλη τη χώρα. Και πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τις παρεμβάσεις μας ώστε η λαμπρή αυτή η επέτειος να βρει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με περήφανη ματιά στο παρελθόν της να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της!

*Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts