Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Κρίσιμος κρίκος στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας

 In Άρθρα

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ιστορικά αποτέλεσε για την πατρίδα μας εκείνη την βαθμίδα εξουσίας που είναι πιο κοντά στους πολίτες. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης αποτελούν τους πιο άμεσους εκπροσώπους των πολιτών και άρα αποτελούν βασικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό μίας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, αποφάσισε να ενισχύσει εμπράκτως τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συνολικής αξίας 2,5 δις ευρώ. Πρόκειται για εμβληματικού χαρακτήρα πρωτοβουλία με χιλιάδες έργα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των δήμων και των περιφερειών της χώρας.

Τρία είναι τα κρίσιμα στοιχεία του πρωτοποριακού προγράμματος.

Το πρώτο είναι ότι θα ενταχθούν εκτός των 461 έργων του παλιού προγράμματος «Φιλόδημος» – για τα οποία δεν είχαν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια, αφού είχαν δεσμευτεί μόλις 100 εκ. ευρώ -, 4.000 επιπλέον έργα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από τα οποία θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη, μέσα στο καλοκαίρι, δημιουργούνται οι πρώτες 1.100 θέσεις με την υλοποίηση των πρώτων 77 έργων.

Στην Πάτρα, στην Αχαΐα και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα γίνονται πράξη και θα υλοποιηθούν και άλλα πολύ σημαντικά έργα ύδρευσης, περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, αστικών αναπλάσεων, ψηφιοποίησης των υπηρεσιών των δήμων καθώς και δράσεις που θα στηρίζουν την κοινωνική συνοχή – πάντοτε σε συνεργασία με τους δήμους και με την περιφέρεια. Συνολικά εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 35 έργα, προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση και κινδύνευαν να χαθούν.

Είναι σημαντικό το ποσό των 2,5 δις που δίνεται, γιατί αφορά στους επόμενους κρίσιμους μήνες για την ελληνική οικονομία, προτού δηλαδή έρθουν τα άνω των 70 δισ. ευρώ χρήματα της ενίσχυσης από την ΕΕ που κατάφερε να εξασφαλίσει η χώρα μας με την πολυήμερη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το δεύτερο σημαντικό της πρωτοβουλίας είναι το περιεχόμενο των έργων που θα υλοποιηθούν: Πρόκειται για τους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά δε, υπάρχει ειδική πρόβλεψη χρηματοδότησης έργων για αντισεισμική προστασία σχολικών κτιρίων και τις έξυπνες πόλεις (smart cities).

Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο του προγράμματος είναι ο έμπρακτα ακομμάτιστος χαρακτήρας του που θέλει να δώσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Υπουργός Εσωτερικών. Δημιουργήθηκε προς τούτου Επιτροπή Αξιολόγησης, ώστε η απόφαση για το ποια έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα να είναι συλλογική.

Στην Επιτροπή δηλαδή πέραν των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και υπηρεσιακών του παραγόντων, μετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία η ίδια η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ ( οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών), η ΕΕΤΑΑ καθώς και δύο εμπειρογνώμονες από την αγορά. Θα υπάρχει έτσι και ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών ώστε να μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα και αντικειμενικά αποφάσεις οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά έναν πρωτοποριακά αναβαθμισμένο ρόλο με την πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου. Γίνεται συμμέτοχος στην τεράστια προσπάθεια ανάταξης της χώρας μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Με ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Recent Posts