«Σβήνει ξανά ο αστερισμός των μικρών κομμάτων;»

 In Άρθρα

Μία από τις συνέπειες της κρίσης ήταν και η εκ νέου εμφάνιση μικρών κομμάτων. Διατυπώνοντας θέσεις, εκμεταλλευόμενα κάποια από αυτά με λαϊκίστικο – δημαγωγικό τρόπο την αγωνία των πολιτών αλλά και τις αδυναμίες του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος να μεταρρυθμιστεί εγκαίρως, έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους. Τα παραδείγματα πολλά: ΚΙΔΗΣΟ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΕ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Οι αιτίες της πτώσης τους πολλές και διαφορετικής προέλευσης. Η αδυναμία αποτύπωσης σαφούς πολιτικού – ιδεολογικού στίγματος (όπως το Ποτάμι) ή η μονοσήμαντη επένδυση στο λόγο του ακροδεξιού μίσους και της εθνικιστικής απομόνωσης (Χρυσή ΑΥΓΗ και ΑΝΕΛ) είναι μερικές από αυτές.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όμως, η πτώση μέχρι εξάλειψης σε μερικές περιπτώσεις αρκετών εξ αυτών, δείχνει ότι δεν μπόρεσαν να δώσουν λύσεις που ζητούσε από αυτά ο λαός και μοιραία λοιπόν πέρασαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το φαινόμενο συνδέεται – εκτός των λόγων που παρέθεσα πιο πάνω – με μία σημαντική παράμετρο: την συνεργασία αρκετών εξ αυτών των κομμάτων εν μέρει ή καθ’ ολοκληρία με την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΛ για παράδειγμα, ως κυβερνητικός σύμμαχος επί μία τετραετία, δεν έπεισαν ότι ήταν τίποτε παραπάνω από συμπλήρωμα του κυβερνώντος κόμματος. Το Ποτάμι από την πλευρά του – παρά τον μεταρρυθμιστικό του λόγο – αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, ταυτιζόμενο με τον κ. Τσίπρα που κατηγορούσε την πλειοψηφία των πολιτών που εναντιωνόντουσαν σε αυτήν ως ακροδεξιούς!!! Αλλά και η Ένωση Κεντρώων στήριξε προβληματικούς νόμους, όπως την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πολιτικό μήνυμα όμως των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές ήταν σαφές: όποιος συνεργάστηκε με το «τοξικό» πια πολιτικό προϊόν που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εξαϋλώθηκε. Επιπλέον, ο ελληνικός λαός απαιτεί σταθερές, ειλικρινείς και ξεκάθαρες θέσεις από τα κόμματα που του ζητούν την ψήφο του, ανεξαρτήτως ποσοστού. Στις ευρωεκλογές δόθηκε ένα μήνυμα προς τα μικρά κόμματα, στις εθνικές εκλογές θα δοθεί ένα νέο μήνυμα συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Recent Posts