Συνέντευξη του Ιάσονα Φωτήλα στην Εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 In Συνεντεύξεις

1. Ποιο θεωρείται πως είναι το διακύβευμα των επόμενων εθνικών εκλογών;

Κα. Καραβοκύρη, η χώρα από το 2019 και παρά τις αντιξοότητες, μεταναστευτικό, Covid-19, ενεργειακή κρίση, ελληνοτουρκικά έχει καταφέρει να αντέξει, να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρυθμίσεις και ταυτόχρονα να έχει εξασφαλίσει πόρους από χρηματοδοτικά εργαλεία με τους οποίους εξασφαλίζει την αναπτυξιακή της διαδρομή. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε μία δουλειά, και η Ελλάδα αλλάζει. Στις εκλογές οι πολίτες θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μία κυβέρνηση αυτοδύναμη που στοχεύει μόνο στην ανάπτυξη και σε μία συγκυβέρνηση χωρίς όραμα, χωρίς στόχους και συνεργάτη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ .

2. Κατά την γνώμη σας ο στόχος της αυτοδυναμίας που έχει θέσει ο πρωθυπουργός μπορεί να επιτευχθεί με άνοιγμα της παράταξης προς τον μεσαίο χώρο ή με στροφή προς τα δεξιά;

Είμαι ένας άνθρωπος που ιδεολογικά τοποθετούμαι στο κέντρο. Επίσης, η ιστορία έχει δείξει οτι πάντα οι μεγάλες ιδεολογικές – πολιτικές μάχες έχουν δοθεί για την επικράτηση στο μεσαίο χώρο.

3. Πως ξεκίνησε η πολιτική σας διαδρομή; Πιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Αν και προερχόμενος από μια βαθιά πολιτική οικογένεια, στην πορεία του βίου μου, ήταν επιλογή μου να μην αναμιχθώ με κόμματα και παρατάξεις. Στην πολιτική με έβαλε και εμένα όπως και πολλούς άλλους μια αδήριτη ανάγκη που ένιωσα τα χρόνια των μνημονίων, να δυναμώσει, να ακουστεί η φωνή της λογικής απέναντι σε αυτή του λαΐκισμού. Προσωπικό μου στοίχημα, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά, ήταν να λέω την αλήθεια ακόμα και όταν δεν ακούγεται ευχάριστη.

4. Τι συμβουλή κρατάτε από τον πατέρα σας όσον αφορά την πολιτική;

Ο πατέρας μου, έδωσε σε εμένα και τα αδέλφια μου ένα σωρό πολύτιμες συμβουλές. Όλες όμως είχαν να κάνουν με το πως θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Επίσης για να ξέρετε ποτέ του δεν μας ενθάρρυνε να ασχοληθούμε με την πολιτική. Μας έμαθε να αγαπάμε την οικογένειά μας και φυσικά τον τόπο μας. Αυτή πιστεύω ήταν και η μεγαλύτερη συνεισφορά του, η αγάπη του για το τόπο, η αγάπη του για την Αχαΐα.

5. Από όσο γνωρίζω κατάγεστε από παλαιό πολιτικό τζάκι και ο πατέρας σας ήταν προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Εσείς τον είχατε γνωρίσει τον Ανδρέα;

Όπως τα λες είναι Άννα μου. Τον Ανδρέα τον έχω γνωρίσει βέβαια οι αναμνήσεις που έχω από εκείνη την περίοδο δεν είναι ιδιαίτερα έντονες. Θα σου πω μία σύντομη ιστορία με τον Ανδρέα. Θυμάμαι μία χρονιά, στο κλείσμο του σχολείου όπου ακολουθούσε το παραδοσιακό μπουγέλο, να γυρίζω στο σπίτι κυριολεκτικά παπί. Στο δρόμο άρχισα να συναντώ μαύρα αυτοκίνητα παρκαρισμένα κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε στο σπίτι μου. Φτάνοντας στην εξώπορτα του σπιτιού βλέπω τον Ανδρέα και γυρίζει και μου λέει, «εσύ είσαι ο μπόμπιρας που τόσα ακούω».Δεν είχα αίσθηση τότε ποιον συναντούσα αλλά να είσαι σίγουρη οτι είχα παίξει το καλύτερο μπουγέλο της ζωής μου.

6. Ασχολείστε ακόμα με το θέατρο;

Αρχές του 2022 ανεβάσαμε το έργο «Ναι σε όλα» σε σκηνοθεσία του Μίλτου Νίκα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Το πιο σημαντικό ήταν οτι όλοι σαν ομάδα περάσαμε καταπληκτικά το χαρήκαμε και αυτό το αποτέλεσμα το είδαμε και στα μάτια αλλά και τα σχόλια όσων το παρακολούθησαν. Μάλιστα σκοπέυουμε το επόμενο διάστημα να το ανεβάσουμε και πάλι για μερικές παραστάσεις. Όπως καταλαβαίνεις Άννα μου το θέατρο για εμένα, ερασιτεχνικά πάντα είναι η ψυχοθεραπεία μου, η διέξοδός μου και η «ξεκούρασή» μου. Το θέατρο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη ζωή μου μιας και με τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσω να παλεύω για τον τόπο μου. Εννοείται στις επόμενες παραστάσεις σε περιμένω στο θέατρο «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ». Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση.

7. Τι είναι αυτό που σας κρατάει στο σανίδι; Τι είναι αυτό που σας προσφέρει η υποκριτική;

Όπως εξήγησα και προηγουμένως, το σανίδι για εμένα είναι ο δικός μου τρόπος εκτόνωσης. Λατρεύω τις φαρσο-κωμωδίες και επιδιώκω να παίζω σε τέτοιου είδους έργα μιας και όχι μόνο ξέρω οτι περνάω καλά αλλά βλέπω και στα πρόσωπα του κόσμου που έρχεται να αναζητούν λίγη ξεγνοιασιά καθώς επίσης και μία διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Αυτός είναι και ο στόχος μου να βλέπω το κόσμο να γελάει, να διασκεδάζει, να αισθάνεται. Αυτό ακριβώς είναι και ο λόγος που παραμένω κοντά στο θέατρο που το αναζητάω. Όσο νιώθω καλά και περνάω καλά θα συνεχίσω να ανεβαίνω πάνω στο σανίδι και να μεταδίδω την αγάπη μου για το θέατρο και στον κόσμο.

8. Ας αποθέσουμε ότι η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής είναι αίθουσα θεάτρου και ότι το βήμα της Βουλής είναι η σκηνή του θεάτρου. Με βάση τις γνώσεις σας στην υποκριτική, ποιος αρχηγός κόμματος είναι και καλός ηθοποιός;

Σε αυτό είμαι κάθετος και θέλω να είμαι και ξεκάθαρος. Η Ολομέλεια της Βουλής δεν είναι αίθουσα θεάτρου και το βήμα της Βουλής δεν είναι μία σκηνή θεατρου. Μπορεί για κάποιους να προσφέρεται προκειμένου να αναδείξουν τις υποκριτικές τους ικανότητες, να μπερδεύουν τους ρόλους τους και να μπλέκουν τη φαντασία με την πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν ισχύει για εμένα. Η Βουλή είναι ένας θεσμός, είναι πυλώνας της δημοκρατίας και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο. Αυτό σημαίνει σοβαρότητα, σημαίνει ταπεινότητα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και φυσικά σημαίνει σεβασμός. Όποιοι προσπάθησαν να ευτελίσουν τη Βουλή, βρέθηκαν ξεχασμένοι για τα καλά στα χρονοντούλαπα της ιστορίας.

9. Παρακολουθείτε τηλεόραση; Βλέπετε μόνο ενημερωτικές εκπομπές ή και ψυχαγωγικές και ριάλιτυ;

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μου περισσεύει πολύς χρόνος για τηλεόραση. Στον ελάχιστο αυτό χρόνο που διαθέτω στην τηλεόραση, πάντα κοιτάζω να παρακολουθώ ενημερωτικές εκπομπές. Ξέρετε, ζούμε σε μία εποχή που η πληροφορία διαχέεται μέσα στην κοινωνία με ταχύτητα φωτός θα έλεγα. Ως εκ τούτου, η τηλεόραση βοηθάει στο να μπορεί κανείς να λαμβάνει συγκεντρωμένη και συνάμα ολοκληρωμένη ενημέρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και σε επίπεδο σειρών η διαφορά είναι αισθητή και θα σου ομολογήσω ότι μου τραβάει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά οι ψυχαγωγικές εκπομπές ή τα ριάλιτυ όπως εκείνες που αναζητούν μουσικά ταλέντα κάποιες φορές βρίσκονται στο πρόγραμμά μου δεδομένου ότι σαν οικογένεια θα προτιμήσουμε όλοι μαζί να παρακολουθήσουμε κάτι πιο διασκεδαστικό και που εκπληρώνει το βασικό στόχο που δεν είναι άλλος από το να περάσουμε χρόνο όλοι μαζί.

10. Ποιο ρόλο θα θέλατε να παίξετε στο θέατρο και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το ερασιτεχνικό θέατρο μου έχουν ανατεθεί πολλοί ρόλοι. Του ενόρκυ, του εισαγγελέα, του γραμματέα υπουργού κ.α. Κάθε ένας ρόλο είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες και φυσικά αποτέλεσε για εμένα μία μοναδική πρόκληση. Μου είναι δύσκολο να σκεφτώ κάποιο ρόλο συγκεκριμένο που θα ήθελα να υποδυθώ. Ξέρετε στο θέατρο και δει στο ερασιτεχνικό θέατρο σημασία δεν έχει ο ρόλος αλλά η ομάδα. Όσο περνάς καλά με την ομάδα, τους φίλους και συνεργάτες στη σκηνή, αυτό από μόνο του σφραγίζει την επιτυχία.

11.Έχετε θέσει «κόκκινες γραμμές» στην πολιτική σας διαδρομή σας. Τι είναι αδιαπραγμάτευτο για εσάς ως βουλευτή;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, από την αρχή της ενασχόλησής μου με τα κοινά έθεσα ως στόχο να πορευτώ με την αλήθεια και την ειλικρίνεια απέναντι στους συμπολίτες μου. Επιπλέον, στην Ελλάδα που οικοδομούμε δεν χωρά ο λαΐκισμός. Τον δοκιμάσαμε και όλοι είδαμε τις αρνητικές συνέπειες του λαΐκισμου, φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να υλοποιήσει όλα όσα είχε προεκλογικά δεσμευτεί και έχει συνέπεια λόγου και έργων. Αυτή ακριβώς είναι και η δική μου «κόκκινη γραμμή» να λέω και να στηρίζω όλα όσα μπορούν να γίνουν και συνάμα να ενημερώνω για αυτά που δεν γίνονται.

12.Πότε θα θέλατε να αποχωρήσετε από τον κοινοβουλευτικό βίο;

Η Αχαΐα είναι ένας νομός με πολλές ιδιαιτερότητες και τεράστιες ανάγκες. Επί πολλά χρόνια έργα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νομού έμεινα στις καλένδες, παγωμένα. Πλέον πολλά από αυτά όπως η Πατρών – Πύργου ή το τρένο έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά. Είναι πλέον έργα προτεραιότητας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτό έχει φανεί ξεκάθαρα. Έχουμε όμως ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Όσον αφορά την ερώτησή σας όμως, ξέρετε δεν έχω σκεφτεί για το πότε θα ήθελα να αποχωρήσω από τον κοινοβουλευτικό βίο. Ακόμα έχω όρεξη και διάθεση να παλέψω για τον τόπο μου προκειμένου να συνεισφέρω και εγώ στο να πάρει τη θέση που του αξίζει. Το μόνο σίγουρο είναι οτι θα αποσυρθώ όταν θα πάψω πλέον να αισθάνομαι χρήσιμος.

13.Τα παιδιά σας έχουν κολλήσει το μικρόβιο της πολιτικής ή της υποκριτικής;

Αρχικά θα ήθελα να σας πω ότι όπως ο πατέρας μου έτσι και εγώ δεν θα τα προτρέψω να ασχοληθούν με όσα εγώ αγαπώ και ασχολούμαι. Ευελπιστώ και θέλω να βρουν το δικό τους δρόμο και προς αυτή την κατεύθυνση θα τα στηρίξω. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλω να ομολογήσω ότι η κόρη μου η Αλίκη με την υποκριτική έχει πραγματικά δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Να καταλάβεις, έρχεται μαζί μου στις πρόβες, μαθαίνει όλους τους ρόλους και δεν χάνει παραστάσεις. Από την άλλη με τον γιο μου τον Ασημάκη θα ομολογήσω ότι απολαμβάνω τις συζητήσεις μας για κοινωνικά θέματα και γενικά για θέματα επικαιρότητας και εκπλήσσομαι πολλές φορές από τον τρόπο που τα αντιλαμβάνεται.

14.Τι είναι αυτό που θα θέλατε να αφήσετε ως παρακαταθήκη στην Αχαία ως βουλευτής;

Ωραία ερώτηση. Θα σου πω. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι η : «Κάποιοι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και ρωτούν γιατί … Εγώ ονειρεύομαι πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ και ρωτώ γιατί όχι». Θα ήθελα πραγματικά ο κόσμος της Αχαΐας να με συνδυάσει με αυτή την φράση, αυτό είναι το δικό μου στοίχημα και όχι ως ο κύριος «ήλθον, είδον και απήλθον» που έχει συμβεί σε πολλούς.

Recent Posts