Συνεδρίαση Ολομέλεια Τομέα Υγείας Νέα Δημοκρατία

 In Ομιλίες

Φίλες και φίλοι,

Η συνεδρίαση του τομέα Υγείας της ΝΔ πραγματοποιείται σε μία συγκυρία με πυκνά πολιτικά γεγονότα. Δυστυχώς, οι εξελίξεις στη βουλή με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις μας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προθύμων πια αλλά κυρίως ευτέλισαν την ελληνική δημοκρατία και η ευθύνη είναι αποκλειστικά του κ. Τσίπρα και της παρέας του.

Τα προβλήματα βέβαια στις δομές υγείας ανά τη χώρα παραμένουν και γιγαντώνονται με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών των.

Η ανοργανωσιά και η ανικανότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έχει οδηγήσει την υγεία στην «ώρα μηδέν»: υποστελέχωση σε όλες τις δομές υγείας, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ακόμη και με τα θέματα της δημόσιας υγείας δεν ασχολούνται καθόλου με αποτέλεσμα να θρηνούμε θύματα για ασθένειες όπως η γρίπη, η ιλαρά και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Ανικανότητα την οποία «πληρώνουμε» καθημερινά εμείς οι Έλληνες πολίτες.

Αλλά βέβαια ο κ. Ξανθός και ιδίως ο κ. Πολάκης είχαν άλλα πιο σοβαρά θέματα για να ασχοληθούν.. και τι να περιμένεις από τον κ. Πολάκη που εκθέτει διεθνώς τη χώρα με τις απαράδεκτες σκηνές του καπνίσματος ακόμα και μέσα στο Υπουργείο Υγείας.

Και βέβαια υπάρχουν ακόμα δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που ενώ είναι έτοιμες δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις για να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε μπροστά μας ένα κορυφαίο γεγονός, την παρουσίαση του προγράμματος στην υγείας της ΝΔ στις 23 Φεβρουαρίου όπου θα παρουσιαστεί όλη αυτή η μεγάλη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Η Γραμματεία Προγράμματος με τον Γιώργο Στεργίου και ειδικά στα θέματα υγείας με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά, στην οποία ελπίζουμε ότι συμβάλλαμε και εμείς ως Τομέας Υγείας με τις συνεχείς περιοδείες που έχουμε κάνει εγώ με τον Βασίλη Οικονόμου, τις συσκέψεις αλλά κυρίως με τη δική σας συνεισφορά, των μελών του τομέα και των εξειδικευμένων στελεχών μας. Για το λόγο αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη βοήθειά σας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να πω ότι οι συμβουλές σας ήταν πάντα πολύ χρήσιμες.

Το πρόγραμμά μας θα έχει ως επίκεντρό του τις ανάγκες του ασθενή για αξιοπρεπή φροντίδα υγείας. Θα βασίζεται πάνω στις αρχές της πρόληψης, της λογοδοσίας όσων θα κληθούν να εφαρμόσουν την πολιτική μας, της σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, την αναπτυξιακή διάσταση ειδικά στον τομέα του φαρμάκου, της ψηφιοποίησης της ιατρικής πληροφορίας και όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για μία ποιοτική παροχή φροντίδας στους ασθενείς.

Επιτρέψτε μου δυο λόγια για επί μέρους τομείς που θα βρίσκονται και στο πρόγραμμά μας και στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής μας σήμερα.

Βασικός τομέας παρέμβασής μας είναι αυτός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γνωρίζετε, και δεν θέλω να επαναλάβω διεξοδικώς, τα αδιέξοδα της δήθεν μεταρρύθμισης του κ. Ξανθού με τις κρατικές ΤΟΜΥ που έχουν οδηγήσει σε ένα απίστευτο φιάσκο, καθώς καλούνται 1.000 περίπου γιατροί να φροντίσουν 11.000.000 περίπου ασθενείς!!!

Η αποτυχία της ήταν δεδομένη και φαίνεται από το γεγονός ότι οι 110 ΤΟΜΥ που δημιουργήθηκαν – από τις 239 που μας έταζαν οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός – είναι προβληματικές, με ελλιπή εξοπλισμό και υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των ασθενών. Στις περισσότερες το μόνο που γίνεται είναι μια … καταγραφή του πληθυσμού.

Αυτός είναι ο λόγος που οι πολίτες συνεχίζουν να καταφεύγουν στα νοσοκομεία ή στον ιδιώτη ιατρό που πληρώνουν από την «τσέπη» τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής γνωστά σε όλους μας. Τα νοσοκομεία ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι σε οριακή κατάσταση, με το προσωπικό των στα όρια της εξάντλησης, τα κτίρια έτοιμα για κατάρρευση και οι ελλείψεις υλικών να οδηγούν τους ασθενείς ή να αγοράζουν μόνοι τους φάρμακα ή ακόμη και να φέρνουν σεντόνια από το σπίτι τους. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε πρόσφατα με τον πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη το νοσοκομείο «Αττικόν» όπου είδαμε ιδίοις όμμασι την απαράδεκτη κατάσταση…

Όσο για τις περιπτώσεις που καταφεύγουν στον ιδιώτη ιατρό που πληρώνουν από την «τσέπη» τους;;; Αυτό φαίνεται σημαίνει για το ΣΥΡΙΖΑ υγεία που προσφέρει το δημόσιο, με τις εισφορές που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Θέλοντας να κάνουν όσο πιο κρατικό γίνεται το μηχανισμό υγείας, αναγκάζουν τον Έλληνα να μην έχει φροντίδα υγείας στην πραγματικότητα, εάν σκεφτούμε την οικονομική κρίση και ότι δεν έχει ο Έλληνας πολίτης χρήματα να πληρώσει…

Αν υπήρχε όμως ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα ανακούφιζε ουσιαστικά τους πολίτες χωρίς να αναγκάζονται να καταφύγουν σε Δευτεροβάθμιο επίπεδο νοσηλείας. Γι’ αυτό κι εμείς το λέμε καθαρά ότι θα καταργήσουμε τις ΤΟΜΥ και θα επανδρώσουμε επαρκώς τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας, χωρίς να απολύσουμε προσωπικό.

Και θα αξιοποιήσουμε τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΠΥ για την ενδυνάμωση του οικογενειακού γιατρού με ελεύθερη επιλογή.

Με αξιοποίηση της τηλεϊατρικής. Γιατί αυτή θα εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όλων των Ελλήνων ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους (δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές). Μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση της ροής της εσωτερικής μετανάστευσης προς τα αστικά κέντρα σε αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών και στη δραστική μείωση στις αεροδιακομιδές.

Εμείς φίλες και φίλοι δεν θα τάξουμε γενικά μαζικές προσλήψεις. Όχι μόνο γιατί δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών αλλά γιατί εμείς δεν είμαστε σαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που τάζουν προσλήψεις χωρίς να μπορούν να τις κάνουν ή ξεζουμίζουν τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις με τη φορολογία για να προσλαμβάνουν κυρίως δικά τους παιδιά.

Εμείς, αντίθετα από αυτούς, υποσχόμαστε ότι θα γίνει αξιολόγηση σε κάθε δομή υγείας και με βάσει τις υγειονομικές ανάγκες κάθε περιοχής θα κάνουμε όπου είναι αναγκαίο στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού ώστε να βοηθήσουν πραγματικά τους ασθενείς.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν υγειονομικό χάρτη των αναγκών ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Μίλησα για την αρχή της λογοδοσίας που θα υπάρξει στις μονάδες υγείας ανά τη χώρα. Και αυτή περιλαμβάνει προφανώς τους διοικητές στα νοσοκομεία και στις Περιφέρειες (Υ.ΠΕ) που θα αξιολογούνται και θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους, όχι μόνο στη ΝΔ, αλλά στους πολίτες πρωτίστως με διαφανείς διαδικασίες. Και αν δεν κρίνονται επαρκείς θα προβλέπεται ακόμα και αποπομπή από τις θέσεις τους. Γιατί εμείς θέλουμε οι άνθρωποι που θα είναι σε θέσεις ευθύνης να ελέγχονται για τις πράξεις τους.

Χρειαζόμαστε τις μεταρρυθμίσεις φίλες και φίλοι στον χώρο της υγείας. Μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία ώστε για παράδειγμα να εφαρμόζεται ο ηλεκτρονικός φάκελος για τους ασθενείς και έτσι πιο σύντομα να εξετάζονται και να θεραπεύονται.

Υπάρχει αναγκαιότητα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που έχουμε έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο και θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των μονάδων υγείας, χωρίς ταυτόχρονα απολύσεις ιατρών και μειώσεις μισθών. Γιατί για μας η δημόσια πολιτική υγείας δεν ταυτίζεται με την κρατική πολιτική υγείας αλλά σημαίνει αρμονική συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα!

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των ασθενών όπως η εφαρμογή Μητρώων Ασθενών (patient registries).

Η σωστή λειτουργία τους μπορεί να μας παράσχει κρίσιμα στοιχεία για τη χάραξη των μελλοντικών στρατηγικών αντιμετώπισης χρόνιων ασθενειών, όπως για παράδειγμα του καρκίνου.

Τα Μητρώα Ασθενών μαζί με την ολοκληρωμένη λειτουργία του Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων του Data Center που αναπτύσσει ο ΕΟΠΠΥ (Big Data λέγεται) μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα, ώστε να γνωρίζουμε τις αποτελεσματικότερες θεραπευτικές στρατηγικές.

Ταυτόχρονα, θα γίνεται και αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και σε όλα αυτά, θα λαμβάνεται υπόψη και η θέση των ασθενών, οι οποίοι θα έχουν ενεργό συμμετοχή στα Μητρώα.

Μια πρώτη οργανωμένη προσπάθεια εφαρμόζεται από το 2016 στη Γ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», και δείχνει τις ευεργετικές συνέπειες. Λειτουργεί δηλαδή εκεί Μητρώο Ασθενών του καρκίνου του πνεύμονα.

Η σχετική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στη σωστή διαχείριση των ασθενών: δημογραφικά στοιχεία, στοιχεία που αφορούν στην κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση, τις θεραπείες που εφαρμόσθηκαν με την τοξικότητα και τα κλινικά αποτελέσματά τους. Επιπλέον, περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση πόρων από τον ασθενή και την οικογένειά του, από το νοσοκομείο και από τον ασφαλιστικό φορέα, καθώς και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την ασφαλή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου.

Η δημιουργία Μητρώων Ασθενών είναι, λοιπόν, προς τη σωστή κατεύθυνση. Και η κριτική μας προς την κυβέρνηση εδώ είναι ότι έχει αργήσει να συνδράμει ώστε να εφαρμοστούν εκτεταμένως, αφού είχε εξαγγελθεί από το 2016, βρισκόμαστε  στις αρχές του 2019, και λειτουργούν λίγα Μητρώα στα δημόσια νοσοκομεία…

Τα Μητρώα Ασθενών είναι σημαντικά για ένα παραπάνω λόγο: Γιατί μας επιτρέπουν να εξοικονομήσουμε κρίσιμους πόρους και να αξιοποιήσουμε τους υπάρχοντες με τον βέλτιστο τρόπο για την θεραπεία των ασθενών, κυρίως των χρόνια πασχόντων.

Και η δημιουργία των Μητρώων Ασθενών ειδικά των Χρονίως Πασχόντων μπορεί να επιφέρει βέλτιστα αποτελέσματα με την ενσωμάτωση των κατάλληλων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων της Συνταγογράφησης για κάθε νόσο ώστε να δίνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μητρώα Ασθενών με μελάνωμα, με καρκίνο νεφρού, ουροδόχου κύστης, καθώς και με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, θα φτιαχτούν αντίστοιχα στα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Αλεξάνδρα» και «Αττικόν» αντίστοιχα.

Και μιας και αφορά και τον τομέα του φαρμάκου το θέμα, χρειαζόμαστε όπως έχουμε πει πολλές φορές μία πολιτική στο φάρμακο που θα ευνοεί και τους συλλόγους ασθενών αλλά και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μέσω των κλινικών δοκιμών, ώστε να εφαρμόζονται καινοτόμες θεραπείες που τόσο υπάρχει ανάγκη.

Ολοκληρώνω φίλες και φίλοι με το θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική για τις προμήθειες ιατρικού υλικού στα νοσοκομεία που δεν θα είναι αυτό το απίστευτα έμπνευσης σοβιετικό Κεντρικό Σύστημα Προμηθειών που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη νομιμότητα.

Από τη πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι ο νόμος 4472/17 είναι ανεδαφικός και ανεφάρμοστος Σταλινικής εμπνεύσεως και φαραωνικού μεγαλείου που δήθεν θα εξασφάλιζε τις κεντρικές προμήθειες.

Μας τον παρουσίασε η κυβέρνηση ως τη τομή που θα καθάριζε τον χώρο της υγείας. Το μόνο που ενδιέφερε πραγματικά την κυβέρνηση να κεντρικοποιήσει ήταν οι μίζες και η διαπλοκή !

Και βλέποντας το αδιέξοδο και το ανεφάρμοστο ο κ. Πολάκης φέρνει προς ψήφιση συνέχεια τροπολογίες με παρατάσεις των διαδικασιών και ταυτόχρονα στόχο να βολέψει τους ανθρώπους τους, θεσπίζοντας ακόμα και το ακαταδίωκτο των μελών του ΔΣ! Και κατάληξε στο τέλος να κάνει παρανόμως απευθείας αναθέσεις σε υλικά για ποσά μέχρι 40.000 ευρώ σε νοσοκομεία γιατί είναι λέει «μικροποσά» (Αλήθεια όταν έφτιαχνε τον νόμο δεν το ήξερε αυτό;)

Φίλες και Φίλοι,

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο που έχουμε χαράξει μαζί ως Τομέας Υγείας με τον Βασίλη Οικονόμου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει έτοιμο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την Υγεία!

Και εναπόκειται σε μας να το κάνουμε γνωστό στα μέλη μας και στην ελληνική κοινωνία αλλά και να το εφαρμόσουμε προς όφελος των ασθενών!

Και σε λίγους μήνες ξεκινάμε την εφαρμογή του προς όφελος του ελληνικού λαού!

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts