ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <<ΓΝΩΜΗ>>

 In Συνεντεύξεις
  1. Ολα δείχνουν πως απέχουμε ελάχιστα από την εκκίνηση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και στην Ελλάδα. Εσείς θα κάνετε το εμβόλιο;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει εγκαίρως να προετοιμάζει σταδιακά τις υποδομές για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων των εμβολίων. Πρώτο μέλημα μας ήταν η εξασφάλιση ενός αριθμού εμβολίων ικανού να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της χώρας και η όσο το δυνατόν κατάλληλη προετοιμασία των κέντρων όπου θα γίνονται οι εμβολιασμοί – κάτι που αποτελεί ένα τρομερά δύσκολο εγχείρημα. Αξιοποιούμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι την άφιξη των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα προκειμένου να οργανώσουμε τις απαραίτητες υποδομές και τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για το σύνολο του πολιτικού συστήματος είναι να πείσουμε τους πολίτες για την ανάγκη προστασίας της ατομικής και μέσω αυτής, της δημόσιας υγείας κατά της πανδημίας, κάνοντας προφανώς όλοι το εμβόλιο. Οφείλουμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Για να επιτευχθεί αυτό προτρέπω όπως εγώ, έτσι και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας να καταφύγουν στην πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, θέτοντας ως προτεραιότητα το κοινό καλό.

 

  1. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η απόφαση της κυβέρνησης για άμεσο και γενικό lockdown εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε σωτήρια και αυτό πιστώθηκε στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα χτύπησε τη χώρα με δύναμη και τελικά, διέψευσε τις αρχικές προθέσεις να μην υπάρξει δεύτερο γενικό lockdown. Θεωρείτε πως υπήρξε καθυστέρηση στις αποφάσεις; Είναι ορθή η κριτική που ασκείται σήμερα στην κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό σε όλους, ήρθε αντιμέτωπη με έναν πρωτόγνωρο «υγειονομικό πόλεμο», επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, καθώς κατόρθωσε να εξισορροπήσει με το μικρότερο δυνατό κόστος την ανάγκη προάσπισης της δημόσιας υγείας με την αντίστοιχη ανάγκη προστασίας της οικονομίας. Έλαβε μια δύσκολη και «επώδυνη» για τον ελληνικό λαό απόφαση για καθολικό lockdown σε μια χρονική στιγμή ανάκαμψης και ενώ η χώρα έβαινε σε τροχιά ανάπτυξης. Το δεύτερο lockdown αποτελούσε την έσχατη λύση για εμάς καθώς θα ανέκοπτε την ήδη συντελεσθείσα από την πλευρά της κυβέρνησης ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως θα επιδείνωνε την οικονομική δραστηριότητα. Σταθμίσαμε το αγαθό της δημόσιας υγείας με εκείνο της δημοσιονομικής ωφέλειας και της οικονομίας γενικότερα, λαμβάνοντας αρχικά όσο γίνεται λιγότερο επαχθή μέτρα περιορισμού για τους έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση ενήργησε σταδιακά και μεθοδικά εξαντλώντας πρώτα κάθε ηπιότερο μέτρο περιορισμού της διασποράς της πανδημίας για να λάβει τελικά τη δύσκολη και πιο δραστική απόφαση του δεύτερου γενικού lockdown, θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα την δημόσια υγεία. Η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον στοχεύοντας στην αποφυγή μετατροπής της υγειονομικής κρίσης σε μια νέα κρίση χρέους.

Όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος ούτε καν η επιστημονική επιτροπή των λοιμοξιολόγων – πόσο δε μάλλον ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εάν γνώριζε, θα ενεργούσε διαφορετικά. Και αυτή την πρόβλεψη δεν μπόρεσε να την κάνει κανένα ευρωπαϊκό κράτος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και σ’ αυτό το δεύτερο κύμα η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και αυτό φαίνεται από τα νούμερα.

 

  1. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2021. Λόγω της πανδημίας, προφανώς δεν είναι ο προϋπολογισμός που – προ κορωνοϊού – θα φανταζόσασταν ότι θα ψηφίζατε στα τέλη του 2020. Εκτιμάτε πως υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης εντός του νέου έτους ή η καμπύλη της οικονομίας θα αργήσει ακόμα να πάρει την ανιούσα;

Ο προϋπολογισμός του 2021 ψηφίστηκε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που ταλανίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Είναι εμφανείς οι καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω μιας σειράς συντονισμένων ενεργειών έθεσε τα θεμέλια για την επικείμενη ανάπτυξη εντός του νέου έτους. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υψηλότερες επιδόσεις στην αξιοποίηση πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), βρίσκεται στη δεύτερη θέση αναφορικά με τον αριθμό των ΜμΕ που έλαβαν μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης και πρώτη σε αριθμό ωφελουμένων από δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Αυτή η επιτυχία της χώρας μας για την άντληση σημαντικών πόρων (άνω των 3,5 δις ευρώ) για την ενίσχυση της οικονομίας απέναντι στην πανδημία, συνοδεύτηκε και από ενέργειες όπως η μείωση της φορολογίας, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, η απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι θεσμοί εξαίρουν τη στάση της κυβέρνησης και εισπράττουμε διεθνώς τα καλύτερα σχόλια για την οικονομία της χώρας μας. Και αυτοί οι λόγοι με κάνουν να αντιμετωπίζω με αισιοδοξία το νέο οικονομικό έτος.

 

  1. Σε μια εποχή που «όλα τα σκιάζει και τα πλακώνει» ο κορωνοϊός, πόσο περιθώριο υπάρχει για τον πολιτικό λόγο και την πολιτική δράση; Σας προβληματίζει το γεγονός πως όλα – ή πάρα πολλά – δείχνουν να έχουν «παγώσει» λόγω της υγειονομικής κρίσης;

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι σαν κυβέρνηση με μια πολύ δύσκολη, έκτακτη, απρόβλεπτη και καταστροφική συγκυρία. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να αποδείξουμε ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή μετουσιώνουμε τον πολιτικό μας λόγος σε δράση γι’ αυτό και η αντίδραση μας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Δεν θα κινδυνολογήσω με εκφράσεις «όλα τα σκιάζει και τα πλακώνει ο κορωνοϊός» αλλά θα εστιάσω στο ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις που θα επιφέρουν οι εμβολιασμοί να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία. Άλλωστε έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε με σύνεση ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις, αντιμετωπίζοντας συγχρόνως δύο ανοιχτά μέτωπα, αυτό της υγειονομικής κρίσης αλλά και αυτό της διαρκούς απειλής από την πλευρά της Τουρκίας.

 

  1. Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε (δύο lockdown, απαγορεύσεις μετακινήσεων, click away, κλπ). Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;

Φυσικά κατανοώ αλλά και συμμερίζομαι τους δικαιολογημένους προβληματισμούς των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων. Όπως πολύ σωστά αναφέρετε η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη αλλά παρ’ όλα αυτά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αντισταθμίζουν επαρκώς τις οικονομικές ζημίες. Έτσι, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση μόνο για το έτος 2020 έχει διαθέσει άνω των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ στους τομείς της υγείας και της οικονομίας. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή όπου στον τέταρτο γύρο εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως επίσης και χιλιάδες εργαζόμενοι μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Επιπλέον, διπλασιάσαμε για τον μήνα Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα ανεργίας, ενώ αυξήθηκε το επίδομα θέρμανσης. Μάλιστα τα ήδη υπάρχοντα μέτρα στήριξης ενισχύονται ακόμη περισσότερο το 2021 με την αύξηση των επιδομάτων που θα χορηγήσουμε στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κατά περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Είναι γεγονός ότι ενισχύουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες διασφαλίζοντας την οικονομική ευημερία και ασφάλεια.

 

  1. Με πόσα άτομα θα περάσετε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Με τα απολύτως απαραίτητα άτομα της στενής οικογενείας μου, τη σύζυγο και τα παιδιά μου. Φέτος οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι αμιγώς και αυστηρώς οικογενειακές, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. Είμαστε τυχεροί που παραμένουμε υγιείς και θα περάσουμε αυτές τις γιορτές με τους οικείους μας. Η θωράκιση της υγείας μας είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την επόμενη μέρα και για το νέο έτος.

Recent Posts