Χαιρετισμός Ανάπτυξη Αιγιαλείας Τουρισμός – Λιμάνι – Αστικές αναπλάσεις

 In Ομιλίες

Κύριε δήμαρχε,

Κύριε Λουλούδη ,

Κύριοι συνάδελφοι βουλευτές,

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων του δήμου Αιγιαλείας,

Φίλες και φίλοι,

Αφού σας ευχαριστήσω θερμά «την Πελοπόννησο» για την πρόσκληση να μιλήσω για την ανάπτυξη της Αιγιαλείας με έμφαση στον τουρισμό στο λιμάνι και στις αναπλάσεις επιτρέψτε μου να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο για το θέμα της ανάπτυξης στη χώρα.

Γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ήδη τους πρώτους τέσσερις (4) μήνες διακυβέρνησης, έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη στο θέμα των ενεργειών που χρειάζονται για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη  χώρα.

Τελευταίο και κορυφαίο βήμα στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε η προ ημερών ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που διευκολύνει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και μειώνει την γραφειοκρατία. Υπήρξαν αντιδράσεις βέβαια, που προήλθαν κυρίως από τις δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει να μείνει η χώρα στο παρελθόν του κρατισμού και των συντεχνιών.

Θέλω όμως από το βήμα αυτό του συνεδρίου να διαβεβαιώσω ότι κανείς εργαζόμενος στην κεντρική κυβέρνηση, στους δήμους και στις επιχειρήσεις δεν έχει να φοβάται για την εργασία του, αντιθέτως ανοίγει μία νέα εποχή ευημερίας με βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών!

Έκανα αυτή τη μικρή αναφορά στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της ανάπτυξης γιατί πιστεύω ότι έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα που πρέπει   οι πόλεις με τους τοπικούς φορείς των να αδράξουν την ευκαιρία για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Και μιλώντας ειδικά για την Αιγιάλεια είναι γνωστό πως έχει τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει στη νέα αυτή εποχή!

Γιατί έχει ένα πλούσιο πολιτιστικό και φυσικής ομορφιάς απόθεμα που ξεκινάει από τα βάθη των χιλιετιών και φτάνει στο σήμερα. Από τα αρχαία θέατρα και τα μουσεία της, τις βυζαντινές εκκλησίες μέχρι τον νεότερο οδοντωτό σιδηρόδρομο, που κάνει μία μαγευτική διαδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού από το Διακοφτό προς τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο. Συνδυάζει δηλαδή η περιοχή ένα μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο από τη μία πλευρά και το βουνό από την άλλη και έτσι μπορεί να αποκτήσει τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου που είναι και ένα μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά συνολικά για την Ελλάδα.

Στο δήμο Αιγιαλείας επίσης πραγματοποιούνται σε όλα τα δημοτικά του διαμερίσματα μία σειρά γιορτές και φεστιβάλ καθόλη τη διάρκεια του έτους με ποικίλο περιεχόμενο, ενδεικτικά αναφέρω το φεστιβάλ λαδιού, τα «Οινοξένεια», το παιδικό καρναβάλι, μουσικές συναυλίες, αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού και πολλά άλλα.

Τι  πρέπει να γίνει λοιπόν περαιτέρω ώστε αυτό το απόθεμα και οι πολύπλευρες εκδηλώσεις να γίνουν πόλοι που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του δήμου και κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Τα πρώτο έχει να κάνει με τις υποδομές του δήμου. Δηλαδή   χρειάζεται να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των υφιστάμενων ή να προωθηθούν νέα έργα στην περιοχή.

Έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας – Πάτρας που πραγματικά είναι ένα πρώτο βήμα. Η διέλευση του τρένου το 2020 από την περιοχή θα συμβάλει περαιτέρω στην ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης. Και πρέπει να δούμε πιο συγκεκριμένα την αναγκαία κατ’ εμέ σύνδεση του λιμανιού της πόλης με τον σιδηρόδρομο και την εθνική οδό.

Μιλώντας ειδικά για το λιμάνι της πόλης, πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε τι χαρακτήρα θα θέλαμε να αποκτήσει. Δηλαδή θέλουμε να είναι κυρίως εμπορικό ή τουριστικό για κρουαζιέρα, με μαρίνα για προσέλκυση ιστιοπλοϊκών;

Γιατί για καμία από τις δύο επιλογές δεν βλέπω να έχουν προχωρήσει ουσιαστικές ενέργειες, για παράδειγμα η δημιουργία μαρίνας σύγχρονων προδιαγραφών  ή υποδομής για ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων. Και σε ποια σχέση θα βρίσκεται με το λιμάνι της Πάτρας που βλέπουμε να ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια.

Όπως επίσης δεν έχει προωθηθεί και η δυνατότητα δημιουργίας σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων ή η αξιοποίηση μεγάλων κτισμάτων – βιλών της περιοχής που δεν κατοικούνται σήμερα ώστε να προσελκυσθούν και μέσω αυτών τουρίστες με υψηλό εισόδημα.

Γιατί στο σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει με τις γειτονικές μας χώρες αλλά και συνολικά με αυτές της λεκάνης της Μεσογείου, «νικητής» στον τομέα του τουρισμού θα είναι όποιος μπορέσει και συνδυάσει υψηλής ποιότητας υποδομές με ανταγωνιστικές τιμές.

Στις υποδομές εντάσσεται και ο χώρος που είχε προγραμματιστεί να δοθεί στο ΤΕΙ του Αιγίου για την λειτουργία Τεσσάρων (4) Τμημάτων αλλά έχει απομείνει σήμερα μόνο ένα. Είναι γνωστό το θέμα και είχαμε αγωνιστεί προσφάτως όλοι οι φορείς της περιοχής να παραμείνουν τα τμήματα στην πόλη του Αιγίου. Εφόσον όμως δεν καταστεί δυνατή η παραμονή των, πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο και τάχιστα να εκπονηθεί μελέτη αξιοποίησης από τον δήμο ώστε να ενταχθεί ο χώρος σε χρηματοδοτικά προγράμματα, προς εκμετάλλευση, ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής.

Και βέβαια μπορεί να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην προβολή των ιδιαίτερων προϊόντων της περιοχής, σε συνέργεια με εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε να επεκταθούν οι καλλιέργειες και να προσελκυστούν τουρίστες ξεκινώντας από το προϊόν «ναυαρχίδα» της, την Κορινθιακή σταφίδα. Το αναφέρω λόγω της ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που καλλιεργείται και της διατροφικής αξίας που έχει. Ανάλογες ενέργειες μπορούν να υπάρξουν και για τα υπόλοιπα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής, όπως τα λεμόνια και οι ελιές. Σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως για παράδειγμα στη Σκωτία, προσελκύονται επισκέπτες σε τοπικούς αμπελώνες και τους δίνεται ατομικά ως ενθύμιο το ιδιαίτερο προϊόν της περιοχής, δεν θα μπορούσαμε κι εμείς να οργανώσουμε αντίστοιχες επισκέψεις;

Και, τέλος, η ίδια η πόλη του Αιγίου μπορεί να προβληθεί περαιτέρω με αναπλάσεις πλατειών και τη γενικότερη περιποίηση του αστικού περιβάλλοντος, όχι τόσο με έργα βιτρίνας, όσο με την ουσιαστική αξιοποίηση υπαρχόντων διατηρητέων και άλλων κτιρίων που τώρα είναι κενά και ρημάζουν ή ακόμα και με την σχεδιασμένη επέκταση του σχεδίου πόλης.  Και επιπλέον γνωρίζω ότι υπάρχουν κινήσεις από άξιους επιστήμονες ώστε να αξιοποιηθούν τα υπόγεια τούνελ που βρίσκονται κάτω από την πόλη μας, στοιχείο που μπορεί να δώσει επιπλέον πόντους στην ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης του Αιγίου, αυτό που λέγεται διεθνώς ως city branding.

Αν συνδυαστούν οι πιο πάνω ενέργειες με την αποσυμφόρηση από πολλά παλιά και άχρηστα κτίρια που είναι εστίες ακαλαισθησίας και ρύπανσης, θα δώσει μία άλλη πνοή. Γιατί το Αίγιο έχει μία ιδιαίτερη ταυτότητα εκτός των άλλων λόγω της  πολυεπίπεδης ρυμοτομίας.

Έτσι συνολικά πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης με προτεραιότητα στην ίδια τη γη, στον τουρισμό και στον πολιτισμό, που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση της φυγή του εργαζόμενου πληθυσμού, ειδικά των νεότερων γενεών.

Από τη μεριά μου ως βουλευτής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είμαι πάντα κοντά σας ώστε να μεταφέρω τα δίκαια αιτήματά σας, να διευκολύνω συναντήσεις με αρμόδιους Υπουργούς, και γενικότερα οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου ο δήμος Αιγιαλείας να καταλάβει τη θέση που του αξίζει, γιατί πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και θα περιμένω τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ

Recent Posts