Χαιρετισμός : Πορεία για Alzheimer

 In Ομιλίες

Φίλες και φίλοι,

Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για τη δυνατότητα που μου δίνετε να απευθύνω χαιρετισμό στην συμβολική αυτή πορεία που διοργάνωσε η εταιρεία σας (σ.σ Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ονομάζεται) από το Σύνταγμα στο Ζάππειο για ένα τόσο σημαντικό ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα.

Η νόσος Alzheimer, όπως και οι άλλες μορφές άνοιας, συγκαταλέγονται στις πιο κοινές  νόσους της τρίτης ηλικίας. Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν πάνω από 4.000.000 πάσχοντες στην Ε.Ε άνω των 65 ετών, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι γυναίκες.

Αποτελεί ταυτόχρονα ιατρικό αλλά και κοινωνικό ζήτημα.

Υπάρχει δηλαδή συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις της νόσου τόσο φαρμακευτικές όσο και μη φαρμακευτικές.

Είναι σημαντικό να καταρτισθεί ένα ενιαίο και σύγχρονο πλαίσιο στρατηγικής αντιμετώπισης της νόσου,    ακόμα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αλλά επειδή η νόσος  έχει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις απαιτεί   επίσης ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Για την έγκαιρη διάγνωση και την προσβασιμότητα στη θεραπεία.

Για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δράσεων για τη νόσο.

Για την ενθάρρυνση της ιατρικής έρευνας.

Για τις προϋποθέσεις παραμονής του ασθενούς στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών.

Και είναι σημαντικό που οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με πολύμορφες δράσεις όπως η εταιρεία σας, κάνουν αυτές τις δημόσιες πρωτότυπες εκδηλώσεις ευαισθητοποιώντας και παρακινώντας σε  πράξεις.

Η νόσος Alzheimer μπορεί να περιοριστεί αν πολιτεία, φορείς         και κοινωνία συνεργαστούν αποτελεσματικά. Ευθύνη όλων μας είναι να συντονιστούμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω και πάλι την εκδήλωση – συμβολική πορεία  που διοργανώσατε.

Σας ευχαριστώ

Recent Posts