Χαιρετισμός στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Σκεύο Ζερβό (1875-1966)

 In Ομιλίες

Φίλες και φίλοι,

Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να παρευρεθώ  και να απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους της ΝΔ και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του κυρίου Λάζαρου Βλαδίμηρου,  για τον αείμνηστο πατριώτη Σκεύο Ζερβό.

Τον Πρωτοπόρο Ιατρό, Ερευνητή, Συγγραφέα, Εθνικό Ευεργέτη & Πολιτικό.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον κ. Λάζαρο Βλαδίμηρο για την υλοποίηση της συγγραφής του βιβλίου, που τιμά τη ζωή και το έργο μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας, όπως ήταν ο ιατρός και αγωνιστής για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, Σκεύος Ζερβός.

Όσα και αν έχουν γραφεί και γράφονται ίσως είναι πολύ λίγα μπρος σε ότι έχει δημιουργήσει για τη σωτηρία των ασθενών, σε ό,τι έχει κάνει για την Πατρίδα, ήδη από τον «ατυχή» πόλεμο του 1897.

Θυμίζω ότι το 1898 δημοσίευσε την πρώτη του επιστημονική μελέτη με τον τίτλο «Δύο περιπτώσεις αιματοθώρακος τραυματικού μετά στατιστικής των εν τω Ελληνοτουρκικώ πολέμω του 1897 τραυμάτων», τα οποία ο ίδιος θεράπευσε!

Ήταν αυτός που στους Βαλκανικούς πολέμους κατατάχθηκε εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό με τον βαθμό του Ιατρού (Λοχαγός) και υπηρέτησε στο 10ο ορεινό χειρουργείο.

Που μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καταπιάστηκε με τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο και το 1920 συνόδευσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, ενώ παράλληλα είχε εγκαταλείψει τη θέση του καθηγητή από το Πανεπιστήμιο μετά από παρότρυνση του τότε πρύτανη Σπυρίδωνος Λάμπρου, προς αποφυγή διπλωματικών επεισοδίων με την Ιταλία.

Ήταν αυτός που το 1923 ως πληρεξούσιος Αθηνών και Πειραιώς στην Δ’ Εθνοσυνέλευση και πρόεδρος του Εκπαιδευτικού της Τμήματος ανέλαβε την καταγραφή των Εθνικών Κληροδοτημάτων και Δωρεών αποκαλύπτοντας τη δέσμευση μεγάλου χρηματικού ποσού από τα κληροδοτήματα που έμεναν ανενεργά στα χέρια ιδιωτών και των τραπεζών.

Με τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές που προέκυψαν υλοποιήθηκαν έργα, όπως η λειτουργία της Ακαδημίας Αθηνών, η κατασκευή του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, της Σιβιτανίδειου Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, η Στρατιωτική Λέσχη Αθηνών και και η ναυπήγηση του οπλιταγωγού Άρης.

Ήταν αυτός που κατά την περίοδο της Κατοχής όντας εξόριστος από την Ελλάδα στην Αίγυπτο και άρρωστος, εφηύρε ουσιαστικά, την τηλεϊατρική, την «τηλεξέταση» όπως την ονόμασε, ανοίγοντας νέους δρόμους στον τομέα της ιατρικής.

Και με το σημερινό βιβλίο λοιπόν του κυρίου Λάζαρου Βλαδίμηρου, δίνεται για μια ακόμα φορά η ευκαιρία στον κάθε Έλληνα, να γνωρίσει καλύτερα   την προσφορά στην ανθρωπότητα του Σκεύου Ζερβού και να εκτιμήσει το σημαντικό του έργο για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό το 1948.

Ακούραστος ερευνητής ο Σκεύος Ζερβός, σθεναρός μαχητής, υπερνικώντας όλα τα  προβλήματα, οικονομικά αλλά και υγείας, κατόρθωσε να ξεπεράσει τα τοπικά – Δωδεκανησιακά – αλλά και τα εθνικά σύνορα και με την πολύπλευρη και πρωτοποριακή δράση του όπως και με την εμβέλεια της προσωπικότητάς του,  έγινε άξιος παγκόσμιου θαυμασμού και αναγνώρισης. Είναι δικό μας χρέος και ευθύνη να διατηρήσουμε για τις επερχόμενες γενεές τη μνήμη και το έργο του, επιστημονικό και κοινωνικό.

Να αποτίσουμε τη δέουσα τιμή σε έναν τόσο σημαντικό γιατρό και αγωνιστή, που μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του ανέπνεε για την επιστήμη και την προκοπή της Πατρίδας.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts