Χαιρετισμός στο συνέδριο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Κοινωνική Ένταξη και Συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην Κοινωνία- Η Διεθνής Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία & ο ρόλος της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

 In Ομιλίες

κ. Περιφερειάρχη,

Εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.με.Α,

Φίλες και φίλοι,

Θέλω με τη σειρά μου ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα να εκφράσω τη χαρά μου που χαιρετίζω το διήμερο συνέδριό σας και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

Το συνέδριό που διοργανώνεται από την ΕσαμεΑ και την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που οξύνονται τα προβλήματα  στην ελληνική κοινωνία.

Γιατί παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη δήθεν μείωση της φτώχειας τα στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Και τα Άτομα με Αναπηρία συνεχίζουν να υφίστανται τις ανεπάρκειες του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας για αυτονόητες παροχές, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, σύμφωνη και με τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω πως ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να θεωρεί αυθαίρετα   τα αναπηρικά επιδόματα ως εισόδημα των ΑμεΑ. Και αυτό παρ’ όλο που ο Συνήγορος του Πολίτη, από τις 20 Μαρτίου 2018, έχει επισημάνει πως, σύμφωνα και με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  (375/2009), τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ δεν αποτελούν αντάλλαγμα προσωπικής εργασίας, κεφάλαιο ή καρπό περιουσιακών στοιχείων ώστε να θεωρούνται εισόδημα.

Φίλες και φίλοι,

Θα αναφερθώ εν συντομία στο σημαντικότερο κατά την γνώμη μου πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα         ΑμεΑ στην προσπάθειά τους για ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία, αυτό της ανεργίας. Δεν θέλω βεβαίως να υποτιμήσω άλλα εξίσου σοβαρά, όπως της εκπαίδευσης ή της αδυναμίας πρόσβασης σε υπηρεσίες του δημοσίου και σε χώρους αναψυχής. Αποτελούν όλα άλλωστε αλυσίδα παραγόντων που  η αντιμετώπισή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουν τα ΑμεΑ ισότιμη συμμετοχή στη ζωή, σε κάθε πτυχή της.

Τον Μάιο του 2018 στην Αθήνα ανακοινώθηκε η πιο πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Τα στοιχεία δεν περιποιούν τιμή στη χώρα μας. Η Ελλάδα κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας των ατόμων με περιορισμό/αναπηρία, ηλικίας 16-64 ετών, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 37,2% στην ΕΕ-28 και ταυτόχρονα τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης των ΑμεΑ, με ποσοστό 30,5%.

Από την έρευνα γίνεται επίσης φανερό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 2η στην ΕΕ-28, με τον δείκτη φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ (16-59 ετών) να φτάνει στο 51,9% και συγκαταλέγεται μαζί με άλλα 11 κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Μάλτα, Κροατία, Λετονία, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιταλία) στην ομάδα των χωρών της ΕΕ με υψηλό δείκτη φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και ταυτόχρονα χαμηλό ΑΕΠ ανά κάτοικο.

Ένα άλλο κρίσιμο νούμερο είναι ότι τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν να μείνουν κατά 30% περισσότερο από τα άτομα χωρίς αναπηρία χωρίς δουλειά. Οι πολιτικές λοιπόν αντιμετώπισης του προβλήματος είναι επείγουσες και πρέπει να αντιμετωπίζουν και το θέμα των κοινωνικών προκαταλήψεων, γιατί έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις άρνησης για προσλήψεις εργαζομένων με αναπηρία.

Από την πλευρά μας ως  Νέα Δημοκρατία έχουμε  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία που μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Που όχι μόνο θα χτυπάει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ακραία φτώχεια με την οποία απειλούνται αλλά και ταυτόχρονα θα τους βοηθάει στη δύσκολη καθημερινότητά τους και θα τους εντάσσει ομαλά στην κοινωνία.

Έτσι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον συχνό αποκλεισμό των ΑμεΑ από τις προκηρύξεις για προσλήψεις στο Δηµόσιο που καταστρατηγεί πλήρως το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο που δυστυχώς εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μόνο στα λόγια είναι ευαίσθητη.

Επίσης έχουµε επεξεργαστεί δέσµη προτάσεων που βελτιώνουν συνολικά την δύσκολη καθημερινότητά των ΑμεΑ και τους εντάσσει ισότιμα στην κοινωνία. Ενδεικτικά αναφέρω τη δωρεάν παροχή τεχνικών βοηθημάτων, την κατοχύρωση νέων ειδικοτήτων -όπως π.χ. των ξεναγών για ανθρώπους µε προβλήµατα όρασης- και τη μετατροπή όλων των µέσων εκπαίδευσης σε προσβάσιµη µορφή.

Μέτρα επίσης βοηθητικά συνολικά της καθημερινότητας των ΑμεΑ θα είναι η κατ’ οίκον διανοµή φαρµάκων σε όποιους είναι απαραίτητο και αντίστοιχα ραντεβού µε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών.

Θέλουμε συνολικά, φίλες και φίλοι, η πατρίδα μας να είναι μία κοινωνία συνοχής που θα ενισχύεται το κοινωνικό κράτος και όχι το κοµµατικό. Γιατί εµείς δεν θέλουµε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη. Ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια. Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα (εμείς δεσμευόμαστε να αυξήσουμε το Κατώτατο Κοινωνικό Εισόδημα από 750 εκατομμύρια που είναι σήμερα στο 1 δις) αλλά ακόµα πιο σηµαντικό είναι να προσφέρουµε στους πολίτες ευκαιρίες για παραγωγική απασχόληση, ειδικά στους πιο ευάλωτους όπως είναι τα ΑμεΑ.

Πιστεύουμε τέλος πως οι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε δήμοι ή Περιφέρειες, πρέπει να στηριχτούν γιατί σε αυτούς οποίους έχει περάσει ένα µεγάλο βάρος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Και από αυτή την άποψη στηρίζουμε όλες τις δράσεις των Περιφερειών υπέρ των ΑμεΑ γιατί   πιστεύουμε ότι μπορούν, αν βοηθηθούν οικονομικά και τεχνικά, να βοηθήσουν πιο άμεσα στη βελτίωση την καθημερινότητα των συμπολιτών μας απ’ ότι το κεντρικό κράτος. Με την πολύμορφη ενίσχυση των δομών και ιδρυμάτων υπέρ των ΑμεΑ που υπάρχουν στην περιφέρεια. Και με την υλοποίηση έργων όπως το SEA TRACK σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην θάλασσα.

Θα περιμένω λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του συνεδρίου σας για τον εμπλουτισμό του προγράμματός μας.

Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω και πάλι τις ολόθερμες ευχές μου για καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

 

Σας ευχαριστώ

Recent Posts