«Όλες και όλοι μαζί για μια αυτοδύναμη ΝΔ! »

 In Άρθρα

του Ιάσονα Φωτήλα

Ας ξεκινήσουμε με μια υπόθεση εργασίας, η οποία συνιστά ταυτόχρονα και μια κοινή παραδοχή. Και ποια είναι αυτή;

Μα ότι αν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ίσχυε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής (αυτός, δηλαδή, με τον οποίο έχουμε κάνει τις περισσότερες εκλογές στη Μεταπολίτευση) σήμερα θα είχαμε ήδη μια κυβέρνηση ισχυρή, με απόλυτη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο κάποιοι δεν μάς επέτρεψαν να το πετύχουμε, επειδή έπαιξαν για τη δική τους πολιτική σκοπιμότητα με τον εκλογικό νόμο, καλούμαστε να το πετύχουμε στις 25 Ιουνίου.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι στις πρώτες κάλπες δεν επικράτησε εμφατικά απλώς μία προεκλογική στρατηγική, αλλά μία στρατηγική τετραετίας. Νίκησαν ο πραγματισμός και ο ρεαλισμός, ηττήθηκαν ο λαϊκισμός και τα ψέματα που έρχονταν από το παρελθόν. Ηττήθηκαν η τοξικότητα και η πόλωση, ενώ νίκησαν η ευπρέπεια και ο σοβαρός πολιτικός λόγος. Κι εν τέλει, ηττήθηκαν αυτοί οι οποίοι επιθυμούσαν να διχάσουν την κοινωνία. Νικήθηκαν από εμάς, που βλέπαμε και βλέπουμε την Ελλάδα ενωμένη και νοιαζόμαστε για την προκοπή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα.

Οι πολίτες μάς στήριξαν επειδή εμπιστεύτηκαν, όχι μόνο τη διαχειριστική μας ικανότητα, αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά διότι πίστεψαν και ότι έχουμε ένα όραμα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Σε αυτό το όραμα, που έχει παρουσιαστεί αναλυτικά και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό, το οποίο ακούει στο όνομα «Κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία», θα πρέπει να εξακολουθούμε να επιμένουμε.

Άλλωστε, δεν πρέπει να κρατήσουν οι χοροί, οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες, για τη μεγάλη νίκη της 21ης Μαϊου. Και με άλλα λόγια, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα που πετύχαμε. Αυτό δεν προεξοφλεί την επιβεβαίωση του στη νέα εκλογική αναμέτρηση, πολύ περισσότερο, όμως, δεν εγγυάται την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου θα είναι…άδειες

Επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κάλπες της 25ης Ιουνίου θα είναι…άδειες. Όλα ξεκινούν από την αρχή. Και γι’ αυτό ακριβώς, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας τον οποιονδήποτε  εφησυχασμό.    

Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, απαιτείται όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό ψήφων. Διότι η επίτευξη αυτοδυναμίας δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι στην επόμενη Βουλή ενδεχομένως να έχουμε περισσότερα από πέντε κόμματα. Και καθώς όσο περισσότερα κόμματα εισέρχονται στη Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη, όχι απλώς να φτάσουμε το ποσοστό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαϊου, αλλά και να το ξεπεράσουμε.

Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να θέσουμε όλες και όλοι μαζί, ώστε να είμαστε και πάλι οι μεγάλοι νικητές. Να πετύχουμε μια νίκη που θα βάλει οριστικά και αμετάκλητα τέλος σε ένα κύκλο αβεβαιότητας, τον οποίο άνοιξε η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μάς ταλαιπωρήσει με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πάμε, λοιπόν, όλες και όλοι μαζί για μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία και με κυβερνήτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας!

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Recent Posts