9ο Forum Υγείας Πάτρα

 In Ομιλίες
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητέ διοργανωτή του 6ου forum υγείας και φίλε, Παναγιώτη Γιαλένιε,
αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσληση να παρευρεθώ στις εργασίες του 9ου forum υγείας που πραγματαποιείται διαδικτυκά
αυτή τη χρονιά.
Οφείλω να ομολογήσω φίλε Παναγιώτη, οτι όλα αυτά τα χρόνια έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις μία ημερίδα σταθμό στον χώρο της υγείας, έναν θεσμό που κάθε χρόνο καταφέρνει να τραβάει τα βλέμματα όλων μας όχι μόνο εξαιτίας των ανθρώπων που φιλοξενεί αλλά και για την επίκαιρη θεματολογία του και την
πολύ καλή οργάνωσή του.
Βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε σε όλο το πλανήτη μία πανδημία, η οποία σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε με την τήρηση στοιχειωδών μέτρων ατομικής
προστασίας. Ήταν θέμα συμπεριφοράς κυρίως η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας. Τήρηση αποστάσεων, μάσκα και πλύσιμο χεριών. Και μάθαμε όλα αυτά να τα κάνουμε αυτοματοποιημένα και μας έγιναν συνήθεια και αυτονόητο μέρος της καθημερινότητά μας.
Η πανδημία αναμφισβήτητα βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με σωρεία προβλημάτων αλλά ταυτόχρονα το βρήκε με σχέδιο και οργάνωση. Με σχέδιο και
οργάνωση αντιμετωπίστηκαν οι περιπτώσεις αυτές που τα μέτρα προστασίας για κάποιο λόγο δεν στάθηκαν ικανά προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση από τον ιό.
Αυτό συνέβει στο 2ο κύμα όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι κανένα σύστημα Υγείας δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει μία πανδημία.
Στην Ελλάδα το ΕΣΥ άντεξε, χάρη στον σχεδιασμό, εξαιτίας της προσπάθειας των υγειονομικών και των γιατρών και φυσικά όλου του υπόλοιπου προσωπικού και εξαιτίας των ενεργειών που έγιναν πριν την έναρξη της πανδημίας.
Φίλες και φίλοι, Αξίζει να αναφερθώ σε κάποια νούμερα προκειμένου να γίνει κατανοητό σε τι βαθμό και με τι τρόπο στρηρίχθηκε το ΕΣΥ την περίοδο αυτή της πανδημίας.
Αρχικά, υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ. 557 κλίνες ΜΕθ παραλάβαμε τον Ιούνιο του 2019 και 150 και πλέον κλίνες που δεν λειτουργούσαν. Και λειτούργησαν και αυτές και αναπτύξαμε και άλλες. Και ήταν ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένες σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με πάνω από 400 ιατρούς να υπηρετούν σε αυτές.
Η Κυβέρνηση προχώρησε και σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θα θυμίοσω 2574 εγκρίσεις μόνιμου προσωπικού στους 24 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, 2750 σε 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε υπολογίσει αρχικά την πρόσληψη σε υπόλοιπο προσωπικό στην αρχή της πανδημίας σε 2000 άτομα και έχουμε ξεπράσει τα 8000 άτομα. Υπηρετούν σήμερα πάνω από 10000 επικουρικοί διαφόρων ειδικοτήτων στο σύστημα Υγείας διότι έχουμε παρατείνει τις συμβάσεις τους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις που όλοι γνωρίζουμε οτι έχει το σύστημα Υγείας και σε αυτές έρχονται να προστεθούν και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Αξίζει επίσης να αναφέρω σε αυτό το σημείο, ότι  κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την πρώτη στιγμή δεν έλειψε καμία φαρμακευτική θεραπεία που είχαν ανάγκη όσοι έπασχαν από κορονοΐό. Η χώρα μας συμμετέχει στην κοινή Ευρωπαΐκή προσπάθεια για μονοκλωνικά αντισώματα. Έχουμε ήδη τη θετική γνωμάτευση για ένα από το εμπιστεύεται  πλέον ο κάθε πολίτης, που σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό. Η ΝΔ καθημερινά στηρίζει και ενισχύει το ΕΣΥ. Επειδή όμως κάποιοι ενοχλούνται όταν μιλάμε για ΣΔΙΤ, ενοχλούνται από το γράμμα Ι που σημαίνει το ιδιωτικό θα το πω για ακόμα μία φορά. Το ΣΔΙΤ είναι χρηματοδοτικό εργαλείο. Αντί να πάρουμε ένα δάνειο, κάνουμε ένα ΣΔΙΤ προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε, να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών.
Την περίοδο της πανδημίας, το σύστημα Υγείας λειτούργησε ενιαία και  οργανωμένα. Δημόσιος τομέας, ιδιωτικός τομέας, οι δομές των Ενόπλων Δυνάμεων ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο.Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον άντεξε και ταυτόχρονα φανέρωσε όλα τα πλεονεκτήματά της. Στη ΝΔ πιστεύουμε ότι το κράτος έχει  την υποχρέωση να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και είναι σημαντική για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Αναμφίβολα ο χώρος της υγείας στην μετά- covid εποχή δεν θα είναι ο ίδιος. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτης για να
αλλάξει ο χώρος της υγείας. Ήδη μιλάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον χώρο της υγείας, αναφέραμε την ενίσχυση των δομών στον χώρο της υγείας και ακόμα και ίσως το πιο σημαντικό δομήθηκε μία νέα σχέση μεταξύ ασθενών,υγειονομικών και κράτους.
Έχουμε ξεκινήσει και μιλάμε με σιγουριά για τον ψηφιακό φάκελο των ασθενών καθώς επίσης και για αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας σε απόλυτους αριθμούς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο μέγεθος για το Εθνικό σύστημα υγείας. Η σχέση του με το δημόσιο σύστημα δεν έχει μεγάλο παρελθόν όμως μέσα από την πανδημία έγιναν κάποια βήματα τα οποία θέτουν τη σχέση αυτή σε νέα βάση.
Πιο συγκεκριμένα ο ιδιωτικός τομέας διέθεσε κλίνες ΜΕΘ από το Φεβριουάριο του 2020 αλλά και ολόκληρες δομές για τη στήριξη της πανδημίας ιδιαίτερα στο τρίτο κύμα. Επίσης μεγάλος αριθμός ιδιωτών γιατρών και εθελοντών στήριξαν το σύστημα υγείας της χώρας ενώ ιδιαίτερος ήταν και ο ρόλος που έπαιξαν στον διαγνωστικό έλεγχο ιδιαίτερα στην αρχή. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε και τη συνεισφορά στον εμβολιασμό και στο πρόγραμμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που όλοι αντιληφθήκαμε πόσο οργανωμένα και ομαλά εξελίχθηκε στη χώρα μας κατατάσσοντάς την στις πρώτες θέσεις.

Με άλλα λόγια όταν ο στόχος είναι κοινός δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συνέργειες οι οποίες μόνο θετικό αποτύπωμα μπορούν να έχουν στον πολίτη.
Στη ΝΔ θέλουμε να βάλουμε στόχους που να μπορούμε να τους υλοποιήσουμε και όταν δεν τα καταφέρνουμε ικανοποιητικά να ελέγχουμε τι πήγε λάθος και να το διορθώνουμε πάντα προς όφελος των πολιτών και των ασθενών!
Έτσι το επόμενο διάστημα φιλοδοξούμε να μεταβούμε σε ένα νέο μοντέλο υγείας. Από ένα σύστημα που είναι δομημένο γύρω από τον πάροχο με έμφαση στην αποκατάσταση κυρίως, κατακερματισμένη τις περισσότερες φορές μεταξύ των φορέων και με περιορισμένη διαδραστικότητα σε ένα νέο μοντέλο που θα έχει ως επίκεντρο τον ασθενή, με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από διαφορετικά κανάλια με ιδανικά την ίδια ποιότητα. Το νέο μοντέλο οφείλουμε να είναι πιο ολοκληρωμένο δίνοντας βαρύτητα στην πρόληψη. Η μετάβαση φυσικά δεν θα είναι εύκολη αφενός επειδή υπάρχουν δομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως για παράδειγμα οι πολύ υψηλές δαπάνες ή οι μη  καλυπτόμενες ανάγκες των ασθενών. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να φτιάξουμε αυτό το νέο μοντέλο μετάβασης του Εθνικού συστήματος υγείας είναι για παράδειγμα ο Χάρτης Υγείας, η κεντρικοποίηση προμηθειών (ΕΚΑΠΥ), η αξιολόγηση νοσοκομείων (ΟΔΙΠΥ), εφαρμογή των DRG (KETEKNY) και φυσικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ως αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της ΝΔ καθημερινά βλέπω τις προτάσεις του τομέα υγείας να παίρνουν σάρκα και όστα.  Προτάσεις που έγιναν το πρόγραμμα της ΝΔ με τη συμβολή όλων όσων αισθάνονται ενεργοί πολίτες από όποια θέση και αν κατέχουν. Κάτι τελευταίο που αξίζει να αναφέρω ξανά και δεν κουράζομαι να το επαναλαμβάνω. Στη δημόσια υγεία σημασία δεν έχει ποιος παρέχει την υγεία αλλά ποιος την λαμβάνει και σε αυτό το μοντέλο χωράνε όλοι αρκεί να γίνει κατανοητό ότι ο στόχος είναι κοινός όπως αποδείχθηκε με την πανδημία. Θα περιμένω με ανυπομονησία τα συμπεράσματα του 9ου forum υγείας και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια.
Σας ευχαριστώ.
Recent Posts