« Αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας στην Αχαΐα»

 In Άρθρα

 Η θετική αντανάκλαση των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους τομείς της παιδείας, της υγείας αλλά και των υποδομών στην Αχαΐα αρχίζει σιγά σιγά να φέρνει τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Αντιμετωπίζουμε άμεσα μεγάλα προβλήματα που μας είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στον καίριας σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών – αυτόν της υγείας – προχωρήσαμε άμεσα τις ενέργειες και σε συνεργασία και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ για την πλήρωση της θέσης του καρδιοχειρουργικού τμήματος στο Νοσοκομείο του Ρίου – μία θέση που με εγκληματική αμέλεια είχε αφήσει κενή ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2017!

Υπενθυμίζω επίσης ότι η Αχαΐα θα πάρει το ποσοστό που δικαιωματικά της ανήκει για να καλύψει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στις μονάδες υγείας του νομού από τις 3.500 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα γίνουν στις αρχές του 2020, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και λοιπό προσωπικό, 1.500 θα είναι ιατροί και οι 700 θα είναι αγροτικοί ιατροί.

Στον επίσης ζωτικής σημασίας τομέα της παιδείας ψηφίστηκαν προ ημερών στη Βουλή οι πρώτες ρυθμίσεις για την επανίδρυση και λειτουργία του δικτύου των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων που είχε οδηγήσει σε μαρασμό η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ καλύπτονται και τα τελευταία κενά στα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής με την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις τόσο απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για 4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή ενώ αναζητούμε στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, κονδύλια για την πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών και στη γενική αγωγή.

Αναγκάστηκε βέβαια η κυβέρνηση να πάρει και δύσκολες αποφάσεις, αναστέλλοντας προσωρινά τη λειτουργία της έναρξης λειτουργίας τριάντα επτά (37) τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, δύο (2) εκ των οποίων ανήκουν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Το κάναμε γιατί αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αφού δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση. Είναι δέσμευση όμως της Υπουργού Παιδείας ότι πρόκειται μόνο για προσωρινή απόφαση και ότι θα επανεξεταστεί η λειτουργία των δύο τμημάτων ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία των να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια.

Και η επιβεβαίωση αυτής της δύσκολης απόφασης δεν ήρθε μόνο από τον χώρο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ακόμα και από την ίδια την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών την κ. Κυριαζοπούλου, που δήλωσε με ειλικρίνεια ότι η απόφαση της Υπουργού βελτιώνει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς πράγματι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, όπως επιβάλλουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, για τη λειτουργία των σχολών αυτών.

Στο πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου τέλος, βρήκαμε ένα έργο μόνο στα χαρτιά, χωρίς επί της ουσίας φάκελο από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και την κυβέρνηση. Επιδιώκουμε να προχωρήσει με σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), πρακτική που μπορεί να γίνει και σε άλλα δημόσια έργα της περιοχής – όπως τα εργοστάσια επεξεργασίας στερεών και βιοαποδοµήσιµων αποβλήτων στην Αχαΐα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο με τόλμη μη φοβούμενη να συγκρουστεί με αντιλήψεις του χθες.

Recent Posts