Βιβλίο Μαρίας Σπυράκη

 In Ομιλίες

Αγαπητή φίλη Μαρία Σπυράκη,

Φίλες και φίλοι,

Διαβάζοντας το βιβλίο απολογισμού της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και καλής φίλης σκέφτηκα πως αυτό το βιβλίο δεν είναι μόνο ένα βιβλίο απολογισμού, όπως εν πρώτοις παρουσιάζεται και ως ένα βαθμό ισχύει.

Κατά τη γνώμη μου είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι και θα πρέπει να αποτελεί τον οδηγό χρήσης  – για να μην πω το «Ευαγγέλιο» – κάθε Ελληνα ευρωβουλευτή που θέλει να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα του στην μεγάλη ευρωαπική οικογένεια. Σε αυτήν την οικογένεια που ευτυχώς μας ενέταξε ο Καραμανλής το 1979!

Και γιατί πιστεύω φίλες και φίλοι ότι αυτό το βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από έναν τυπικό απολογισμό της Μαρίας;

Γιατί βάζει όλα αυτά που πρέπει να κάνει ένας ευρωβουλευτής της Ελλάδας σε συνεργασία με τους θεσμούς και τους εκλεγμένους συναδέλφους της της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Μαζί» είναι η κρίσιμη λέξη που και η ίδια χρησιμοποεί στο εισαγωγικό της σημείωμα για να δείξει την αναγκαιότητα συνεργασίας (σελ. 17). Γιατί μόνο μαζί μπορούμε να να εργαστούμε στην Ευρώπη για να πετύχουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, της ανεργίας, του προσφυγικού, της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής οικονομίας.

Τι έκανε η Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια της θητείας της και πρέπει να αποτελεί οδηγό όπως είπα για όσους νέους υποψηφίους εκλεγούν – γιατί η Μαρία πιστεύω ότι θα επιβραβευτεί και θα επανεκλεγεί  -;

Καταρχάς, όπως εναργώς περιγράφει η ίδια και μιλάνε γι αυτήν οι συνάδελφοί της στο κοινοβούλιο και στην Ευρωαπική Επιτροπή (Commission), καταπιάστηκε στη διάρκεια της θητείας της με δύο βασικούς τομείς κρίσιμους για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο πρώτος ήταν το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη το επονομαζόμενο και ως σχέδιο Γιούνκερ. Και είναι κρίσιμος τομέας γιατί αφορά τον στόχο που όλες οι χώρες της Ευρώπης επιδικώκουν: να εκσυγχρονίσουν δηλαδή την οικονομία ώστε να δημιουργηθούν εκατομμύρια νέες και καλοπληγρωμνένες θέσεις εργασίας      (1,4 εκατομμύρια θα έχουν φτιαχτεί μέχρι το 2020).

Και το σχέδιο έχει κατά μεγάλο μέρος επιτευχθεί με την υποστήριξη  πάνω από 840.000 νεοσύστατων επιχειρήσεων, μικρομεσαίων αλλά και επενδύσεων    στην έρευνα, στην καινοτομία και στην ψηφιακή οικονομία.

Και γιατί στοχεύουν στην Ευρώπη σε αυτόν το στόχο;

Γιατί καταλαβαίνουν στην Ευρώπη, και καταλαβαίνουμε και εμείς στη Νέα Δημοκρατία που το διατρανώνουμε συνέχεια, ότι βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει με επιδόματα – φιλοδωρήματα όπως κατά αισχρό τρόπο κάνει ο κ.Τσίπρας στην Ελλάδα μοιράζοντας 300 αρια και 500 αρια προκειμένου να τσιμπήσει λίγες ψήφους και να διασωθεί από την επερχόμενη συντριβή του στις εκλογές!

Βιώσιμη Ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο με κίνητρα και υποστήριξη στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας!

Ήταν  δεδομένο ότι θα γίνει στην Ευρώπη; Απάντηση: Προφανώς και όχι! Δεν το λέει η Μαρία μόνο, επισημαίνει τις δυσκολίες ο ίδιος ο Αντιπρόπεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Θέσεις Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπ[αική Επιτροπή  Γιούρκι Κατάινεν στην εισαγωγή του βιβλίου (σελ 6).

Η Ευρώπη τονίζει είχε να αντιμετωπίσει υψηλά επίπεδα ανεργίας και χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης. Δεν κατέφυγε όμως ευτυχώς στη λύση των επιδομάτων.

Στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι άλλωστε με τους ανταγωνιστές της ΗΠΑ και ΚΙΝΑ αλλά και άλλες χώρες να επενδύουν στην ψηφιακή οικονόμια,  μία τέτοια επιλογή θα ήταν αυτοκτονική!

Έτσι η Ευρώπη ακολούθησε τον δρόμο των επενδύσεων και της καινοτομίας και επιβραβεύτηκε. Γιατί είναι στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρξει το ισχυρό κράτος πρόνοιας που ακόμα έχει η Ευρωπαική Ένωση!

Και είμαι πολύ περήφανος γιατί η συνεισφορά της Μαρίας της Σπυράκης στον τομέα αυτό ήταν κρίσιμη και αναγνωρίζεται καθολικά από τους συναδέλφους της στο ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Και δεν είναι τυχαίο ότι βραβεύτηκε ως η καλύτερη ευρωβουλευτής στον τομέα της βιομηχανίας της έρευνας και της καινοτομίας.

Γιατί με τις ομιλίες της στις επιτροπές αλλά και στην ολομέλεια του ερωκοινοβουλίου, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων που πραγματοποίσε με διάφορες οργανώσεις και πολίτες αλλά και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε βοήθησε σημαντικά στην προώθηση του σχεδίου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας βοηθώντας και τις αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες να μπουν στο πρόγραμμα!

Ο δεύτερος βασικός τομέας που η Μαρία ασχολήθηκε την πενταετία 2014 – 2019 ήταν αυτός της κυκλικής οικονομίας.

Τι σημαίνει ο όρος; Σημαίνει να δίνουμε  προτεραιότητα στις επενδύσεις σε μία βιώσιμη, κυκλική και χαμηλών εκπομπών άνθρακα οικονομία. Γιατί έδωσε εκεί προτεραιότητα η Ευρώπη και η Μαρία;

Γιατί κατάλαβαν ότι το μέλλον όλης της ανθρωπότητας αφορά τις ανενεώσιμες πηγές ενέργειας. Όχι μόνο γιατί το λέει η συνθήκη του Παρισιού για το περιβάλλον που έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες του κόσμου (δυστυχώς οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν λόγω Τραμπ).

Αλλά για ένα παραπάνω λόγο: γιατί η επένδυση στην κυκλική οικονομία συνάπτεται στενά με τον πρώτο στόχο, αυτόν της δημιουργίας θέσεων εργασίας στη βιομηχανία αλλά και στον επαναπροσδιορισμό συνολικά του τρόπου ζωής των ανθρώπων, του πώς δηλαδή παράγουν, καταναλώνουν αλλά και   διαθέτουν τα απόβλητά τους.

Και η Μαρία με τη συνεχή  δράση της  στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε πράξη αυτό που συνοπτικά μπορεί να αναφερθεί με τον τίτλο μίας παλιάς ταινίας επιστημονικής φαντασίας : «Επιστροφή στο μέλλον»!

Κατάλαβε δηλαδή ότι μέλλον της Ευρώπης και συνολικά της ανθρωπότητας βρίσκεται συνολικά στην υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας που θα επαναχρησιμοποιεί κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον προϊόντα όπως τα πλάστικά, τα κλωστουφαντουργικά τα έπιπλα και οι κατασκευές.

Ειδκά η ρύπανση από την χρήση των πλαστικών αποτελεί μία σοβαρή πρόκληση. Και έχει οδηγήσει την Ευρώπη στην υιοθέτηση ενός φιλόδοξου στόχου ώστε όλες οι πλαστικές συσκευές στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι ανακυκλώσιμες μέχρι το 2030!

Και εδώ η συμβολή της Μαρίας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μείωση της χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης ήταν καθοριστικός και αναγνωρίζεται καθολικά (σελ 8)!

Αφορά άραγε η κυκλική οικονομία τη χώρα μας;

Προφανώς ναι: σκεφτείται μόνο το θέμα των σκουπιδιών και το πρόβλημα της επαναχρησιμοποίησης – ανακλύκλωσης αυτών. Έβλεπα το video που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η Μαρία για την καλή πρακτική που ακολούθησε η Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρώπης! Είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή εργοστασίου με δημιουργία δεκάδων νέων θέσεων εργασίας.

Και μαθαίνω αντίστοιχα την καταστροφική πολιτική στη διαχείριση των απορριμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα από τον περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ! Είναι οι δύο Ελλάδες που θα συγκρουστούν στις επερχόμενες εκλογές στις 26 Μαΐου!

Και πρέπει να δοθεί μήνυμα στην κυβέρνηση ότι φτάνει πια όχι μόνο με τους ανίκανους αλλά και επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών εκπρόσωπούς της όχι μόνο στα Υπουργεία αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Να τους στείλουμε με την ψήφο του ελληνικού λαού στις 26 Μαΐου, μαζί με τον πρωθυπουργό, μόνιμα για ξεκούραση στα κότερα ή όπου αλλού θέλουν!!!

Θα χρειαζόταν πολλές ώρες ακόμα για να μιλήσω για τις υπόλοιες παρεμβάσεις – δράσεις της Μαρίας στην Ευρωβουλή: για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, για το προσφυγικό (σελ 227), για την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ (σελ 224), για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και τη συμβολή του στην καινοτομία, για τον θετικό ρόλο της ψηφιακής οικονομίας στον πολιτισμό (σελ. 95 – 96) και γενικότερα στην αγορά (86 – 95) και τόσα άλλα.

Κρατώ μόνο ένα και με αυτό θα κλείσω τη δική μου ομλία. Την ομιλία της για τη δημοκρατία και το ρόλο της Ευρώπης  (σελ. 121-124): εκεί τόνισε κάτι που νομίζω ότι είναι και το βασικό διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών: ότι χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και για μας και για όλους τους λαούς!!!

Είναι αδύνατον να υπάρξει απάντηση στα σημαντικά διεθνή προβλήματα χωριστά κάθε χώρα, όπως προτείνουν αριστεροί και δεξιοί λαικιστές.

Είδαμε τα αποτελέσματα στην Αγγλία με τους δεξιούς λαϊκιστές και τα αδιέξοδα που οδηγήθηκαν, βιώσαμε και στην Ελλάδα για 5 χρόνα τους αριστερούς λαϊκιστές!

Ως εδώ και μη παρέκει!!!

Στις 26 Μαΐου πρέπει να δοθεί μία θετική απάντηση από τους πολίτες της Ελλάδας και των άλλων χωρών: Δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι ελευθερίες και να επικρατήσουν ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός (σελ 123), ακροαριστερός ή ακροδεξιός!

Έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη για συνεργασία και αλληλεγγύη.

Η Ευρώπη είναι το μέλλον και το κοινό μας σπίτι!

Και η Μαρία Σπυράκη υπηρέτησε αυτό το σκοπό και θα είναι εξαιρετικό γεγονός η επανεκλογή της!

Μαρία είμαι και είμαστε μαζί σου!

Σας ευχαριστώ

 

 

Recent Posts