Η σύμβαση δωρεάς μετατράπηκε σε προεκλογικά μικροδωράκια του ΣΥΡΙΖΑ

 In Ομιλίες

«Ούτε ο φούρνος της γειτονιάς μου δεν ξεφουρνίζει τα φρέσκα κουλούρια με τέτοια ταχύτητα, όπως εσείς φέρνετε τις τροπολογίες» επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής στο νομοσχέδιο για την κύρωση της δωρεάς της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Ο κ. Φωτήλας εξέφρασε καταρχάς τη σύμφωνη γνώμη του για τη δωρεά, τονίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά δε σεβάστηκε όχι μόνο την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και τον ίδιο το δωρητή και την οικογένειά του, φέρνοντας πλήθος τροπολογιών. Επισήμανε το πρόβλημα που υπήρχε σε αρκετές από τις τροπολογίες δηλαδή την έλλειψη των δαπανών για το κράτος καθώς και τις μικροκομματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στις περισσότερες εξ αυτών.

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο των ομιλιών:

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των ομιλιών:

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ:

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Ήδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής σε σχέση με το εν λόγω νομοσχέδιο δήλωσα ότι δεν έχω σκοπό να προβώ σε καμία πολιτική αντιπαράθεση με εσάς, διότι δεν προσφέρεται ούτε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για κάτι τέτοιο αλλά ούτε και ο απαιτούμενος σεβασμός απέναντι στη δωρήτρια, της οποίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απαξιώσουμε τη δωρεά.

Σας ζήτησα να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο με έναν τρόπο, δηλαδή να μην απαξιώσετε τη δωρεά και τους δωρητές, φέρνοντας μία σειρά από άσχετες τροπολογίες και φέρνοντας έτσι σε πρώτη μοίρα τις τροπολογίες και σε δεύτερη μοίρα την ίδια τη δωρεά. Αυτό είναι το νομοσχέδιο της δωρεάς. Ελάχιστες σελίδες. Αυτό είναι οι τροπολογίες. Πέντε φορές περισσότερες από την ίδια στη σύμβαση την οποία ερχόμαστε σήμερα να κυρώσουμε.

Ξέρετε, αυτό έγινε το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Όλο το βράδυ έρχονταν τροπολογίες. Σήμερα που μιλάμε, ακόμη και τώρα, έρχονται τροπολογίες. Και το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να τελειώσουμε τη συνεδρίαση θα έχουν έρθει και άλλες τροπολογίες. Άσχετες τροπολογίες. Τροπολογίες που δεν έχουν καν να κάνουν με το Υπουργείο Υγείας.

Νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή κάτι να κάνετε, γιατί υποτίθεται ότι είστε το νέο και το φρέσκο και αυτό είναι απλά η αντιγραφή των πιο κακών πρακτικών του παρελθόντος. Αυτό κάνετε και τίποτα άλλο.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, όπως είπα και στην Επιτροπή το μόνο που πρέπει να κάνουμε επί της ουσίας είναι να πούμε ένα μεγάλο «ναι» απέναντι σε αυτή τη δωρεά και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» απέναντι στην Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου, μια γυναίκα που πραγματικά συνέδεσε το όνομά της με έννοιες, όπως ανθρωπισμός, κοινωνική προσφορά, εθελοντισμός. Και πρέπει να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη δωρεά που κάνει η Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου. Έχει κάνει μια σειρά από δωρεές, αυτή είναι η τελευταία δωρεά. Έχει ξοδέψει ένα τεράστιο μέρος της μεγάλης περιουσίας της για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο κι εμείς ερχόμαστε σήμερα εδώ, για να συζητήσουμε κατά κανόνα, όχι για τη δωρεά, αλλά για χίλιες άσχετες τροπολογίες. Σεβαστείτε και την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και τον ίδιο τον δωρητή και την οικογένειά του.

Για τις τροπολογίες θα μιλήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Ακόμη τις μελετάμε. Πού να σας προλάβουμε άλλωστε; Μία μόνο παρατήρηση θέλω να κάνω, σχετικά με μία τροπολογία που έρχεται για την παράταση του Προγράμματος PHILOS. Να θυμίσω ότι είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τα δύο πρώτα χρόνια με ευρωπαϊκά κονδύλια, συνεχίζεται τα επόμενα με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό με συνεχόμενες παρατάσεις, χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ. Αυτό πρέπει να το πούμε. Διότι έχετε περάσει αυτήν την καραμέλα, το ότι γίνεται με το ΑΣΕΠ. Το έχω πει πάλι, αλλά να το ξαναπώ για να με καταλάβουν όλοι. Άλλο διαδικασία ΑΣΕΠ, άλλο εποπτεία ΑΣΕΠ. Η διαφορά είναι ότι διαδικασία ΑΣΕΠ σημαίνει ότι το ΑΣΕΠ θα θέσει τα κριτήρια, ενώ εποπτεία σημαίνει ότι ο Υπουργός θα θέσει τα κριτήρια και το ΑΣΕΠ απλώς θα πρέπει να δει αν τηρούνται τα κριτήρια που έθεσε ο Υπουργός.

Γιατί, αλήθεια, αυτή η τροπολογία έρχεται ως βουλευτική; Είναι μια παράταση του Προγράμματος PHILOS, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων. Γιατί δεν έρχεται ως Υπουργική; Δεν θέλει και μεγάλη φιλοσοφία για να το καταλάβουμε. Διότι, η Υπουργική τροπολογία θα έπρεπε να συνοδεύεται και από μία Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να μας λέει πόσο κοστίζει, να μας λέει πόσο θα το πληρώσουμε. Διότι πλέον όπως είπα δεν είναι ευρωπαϊκά τα κονδύλια. Είναι κονδύλια από τον κρατικό κορβανά, ενώ έτσι βουλευτική τη φέρνουμε χωρίς να χρειάζεται να πούμε πόσο θα μας κοστίσει, χωρίς να έχουμε κάνει καν μια έρευνα για να δούμε πόσο είναι αυτό. Να κάνουμε μια μελέτη κόστους – οφέλους. Εμείς οι φιλελεύθεροι, λέμε για μελέτες κόστους – οφέλους, εσείς δεν ξέρω πώς το λέτε.

Λέω, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να μη τι άλλο να την φέρετε εσείς, κύριε Πολάκη αυτήν την τροπολογία. Αλήθεια, δεν το σκεφθήκατε εσείς; Το σκεφθήκανε κάποιοι Βουλευτές σας; Εσείς δεν σκεφθήκατε ότι θα πρέπει να παραταθεί αυτή η σύμβαση, όπως λέτε προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών.

Το ξεχάσατε και ήρθαν κάποιοι Βουλευτές σας να σας το θυμίσουν; Δεν σας τιμά και πάρα πολύ αυτό.

Κλείνω λέγοντας ότι ένα μεγάλο «ναι» και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη δωρεά και στην οικογένεια. Μόνο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή, διότι ως νομικός – και όσοι είμαστε νομικοί γνωρίζουμε – όταν μια τέτοια πράξη συνδέεται με δικαιώματα, θίγει και αφορά και τρίτους – κάτι το οποίο η αρμόδια επιστημονική υπηρεσία λέει ρητά ότι συμβαίνει – θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ούτως ώστε να μην φτάσουμε να περιμένουμε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για να λύσουν τα συγκεκριμένα θέματα, χάνοντας έτσι ιδιαίτερο χρόνο και λεφτά και απαξιώνοντας εν τέλει την ίδια τη δωρεά, η οποία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Ναι, λοιπόν, προσέξτε πώς θα ολοκληρωθεί το έργο, ούτως ώστε να μην χάσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας χρόνο και τέλος πάντων να μην αργήσει αυτή η δωρεά να ξεκινήσει και να τελειώσει, γιατί πρέπει να γίνει σε είκοσι μήνες.

Σας ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:

Καταρχάς, να εκφράσω τη συμπαράστασή μου και τη συμπάθειά μου στους μαθητές του σχολείου που ήταν εδώ προηγουμένως, οι οποίοι είχαν τη μεγάλη ατυχία μία φορά που διάλεξαν να έρθουν στη Βουλή, να παρακολουθήσουν την Ολομέλεια, έτυχε να πέσουν πάνω στον κ. Πολάκη. Παιδιά, λυπάμαι πάρα πολύ. Ελπίζω την επόμενη φορά να είστε πιο τυχεροί.

Επίσης, να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου και τη συμπάθειά μου στον Υπουργό Υγείας, τον κ. Ξανθό, τον οποίο τον υποβίβασε ο Αναπληρωτής του σε βοηθό του. Ήρθε εδώ, μίλησε 31 λεπτά, εκ των οποίων τα 50 δευτερόλεπτα αφορούσαν το νομοσχέδιο για το οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα και 30 λεπτά άσχετα – σε σημείο που ξέχασε να μιλήσει και για τις τροπολογίες και έφτασε να πει ότι θα τα πει ο «βοηθός» του.

Κύριε Υπουργέ, είμαι με το πλευρό σας, καταλαβαίνω αυτό που περνάτε, δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω.

Τώρα, να ξαναπούμε ότι αυτό είναι το νομοσχέδιο. Όταν ξεκίνησε η Ολομέλεια, αυτές ήταν οι τροπολογίες. Στο τέλος της Ολομέλειας, είναι αυτές εδώ οι τροπολογίες. Δέκα σελίδες είναι το νομοσχέδιο το οποίο ήρθαμε σήμερα να συζητήσουμε εδώ και εκατοντάδες σελίδες είναι οι αμέτρητες τροπολογίες, άσχετες κατά το πλείστον με το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες ήρθαν εκπρόθεσμες και όπως ήρθαν.

Ούτε ο φούρνος της γειτονιάς μου δεν ξεφουρνίζει τα φρέσκα κουλούρια με τέτοια ταχύτητα, όπως εσείς φέρνετε τις τροπολογίες. Ούτε ο φούρνος της γειτονιάς μου! Και όχι μόνο δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε γι’ αυτό, αλλά αντιθέτως ανερυθρίαστα ανέβηκε πριν ο κ. Παπαδόπουλος – ο συμπαθέστατος οφείλω να ομολογήσω κατά τα άλλα – να πει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τους ψέξουμε που έφεραν τόσες τροπολογίες εκπρόθεσμες, αλλά πρέπει να τους πούμε και ευχαριστώ, διότι αυτές οι τροπολογίες ήρθαν να λύσουν μία σειρά από έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν ξαφνικά και ότι γι’ αυτό έρχονται οι εκπρόθεσμες τροπολογίες, δεν έρχονται γι’ άλλο λόγο.

Και διερωτώμαι, δηλαδή αν η Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου δεν έκανε τη δωρεά της και δεν ήμασταν σήμερα εδώ να συζητούμε για τη δωρεά, αυτές οι έκτακτες ανάγκες θα έμεναν έτσι, στον αέρα, χωρίς κανείς να τις καλύψει;

Διότι αν είναι έτσι, τότε να πούμε «ευχαριστώ» στην Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου, πέρα από τη δωρεά της, διότι δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να νομοθετεί εκεί που πρέπει να νομοθετεί, την οποία δεν την είχε και ήρθε η Κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία της δωρεάς της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου για να μας φέρει, ξαναδείχνω, αυτά.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις τροπολογίες. Έχουμε πει ότι για το νομοσχέδιο δεν έχουμε κάτι να πούμε, μόνο ένα μεγάλο «ναι» και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην οικογένεια Παπαγιαννοπούλου, της οποίας εγώ προσωπικά της ζητώ συγγνώμη, διότι πραγματικά υποβιβάσαμε τη δωρεά της φέρνοντας σε πρώτη μοίρα όλο το υπόλοιπο πακέτο και αφήσαμε σε δεύτερη μοίρα τη δωρεά. Την υποβιβάσαμε, την υποτιμήσαμε. Ζητώ συγνώμη από τους κληρονόμους της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου.

Πάμε να δούμε τώρα τις τροπολογίες. Η τροπολογία με γενικό αριθμό 2179 μιλάει για την απαλλαγή από τα τέλη διέλευσης πλοίων που μεταφέρουν πόσιμο νερό στα άνυδρα νησιά. Αλίμονο, συμφωνούμε, το νερό είναι ζωή και η ζωή είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου, το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν ξέρω αν ξέρετε όλοι το Σύνταγμά μας, αλλά προβλέπει το δικαίωμα στη ζωή και εφόσον το νερό είναι ζωή, δεν χρειάζεται να συζητάμε για το κατά πόσον όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα -χωρίς να δίνουν ούτε μισό ευρώ – να έχουν νερό. Εγώ αυτό που θέλω να θίξω μόνο είναι το εξής: Για άλλη μία φορά ξεχνάτε να επιβραβεύσετε τους συνεπείς. Λέτε, λοιπόν, ότι χαρίζετε σε εκείνους που δεν πλήρωσαν! Σε εκείνους που πλήρωσαν, όμως, τι τους λέμε; «Μπράβο, κορόιδα, που πληρώσατε. Ας μην πληρώνατε κι εσείς και να περιμένατε πότε θα έρθει εκείνη η τροπολογία για να σας απαλλάξουμε». Επομένως, διερωτώμαι, αφού χαρίζουμε σε εκείνους που δεν πλήρωσαν, πρέπει να τα επιστρέψουμε και σε εκείνους που πλήρωσαν, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ο
ύτως ώστε να τους πούμε: «Μπράβο, βρε παιδιά που πληρώσατε. Δεν είστε κορόιδα, πρέπει κάτι να σας δώσουμε εσάς που συνεχίζετε να πληρώνετε και να κρατάτε αυτό το κράτος όρθιο».

Πάμε παρακάτω. Βουλευτική τροπολογία σε σχέση με το Πρόγραμμα PHILOS. Το είπα, αλλά δεν πήρα απάντηση. Άκουσα για το πόσο αναγκαία είναι και άκουσα ποιες ανάγκες καλύπτει. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι ότι αφού ήταν τόσο αναγκαία και αφού έπρεπε να έρθει για να καλύψει βασικές έκτακτες ανάγκες, γιατί τη φέρνουμε ως βουλευτική; Δεν το σκέφτηκαν οι κύριοι Υπουργοί ότι πρέπει να λυθεί το θέμα της παράτασης του Προγράμματος PHILOS, ούτως ώστε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλα πράγματα; Περίμεναν ή ήλπιζαν ότι κάποιος Βουλευτής θα το καταθέσει; Το ξέχασαν και ήρθε ο κ. Μαντάς – εσείς δεν την καταθέσατε, κύριε Μαντά; – να τους το θυμίσει;

Ας πούμε ένα «ευχαριστώ» τότε στον κ. Μαντά που κάνει και τον Υπουργό και φέρνει τροπολογίες που θα έπρεπε να έχει φέρει η Κυβέρνηση. Να είστε καλά, κύριε Μαντά. Θα σας έλεγα και Υπουργός, αλλά δεν προλαβαίνετε, τελειώνει η θητεία της κυβέρνησής σας.

Να ρωτήσω κάτι, αυτή η τροπολογία προβλέπει μεγάλα έξοδα τα οποία δεν ξέρουμε ποια είναι και δεν τα ξέρουμε γιατί ήρθε ως βουλευτική τροπολογία, διότι αν ερχόταν ως υπουργική τροπολογία θα έπρεπε αναγκαστικά να συνοδεύεται από μία έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να μας λέει πόσο κοστίζει αυτό το οποίο θα κάνουμε. Έρχεται, λοιπόν, ως βουλευτική γιατί δεν θέλουμε ακόμα να ασχοληθούμε με το πόσο κοστίζει.

Όσον αφορά την τροπολογία 2191/177 δεν μπορούμε να μη συμφωνήσουμε στο να πληρώνονται οι εξειδικεύσεις ιατρών. Όταν ένας γιατρός από ένα νοσοκομείο πηγαίνει σε ένα άλλο για να εξειδικευτεί σε έναν συγκεκριμένο τομέα, σε ένα μηχάνημα, πρέπει να πληρώνεται για αυτό. Συμφωνούμε.

Ποια άλλη να πω; Θα μείνω και σε μία τελευταία για να δούμε και να καταλάβουμε όλοι πραγματικά την υποκρισία του όλου ζητήματος.

Έρχεται, λοιπόν, μια τροπολογία – εκπρόθεσμη βέβαια, αυτό μας έλειπε να είναι και εμπρόθεσμη! – η οποία λέει για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ. Μιλάει για εφάπαξ χρηματικό ποσό. Εγώ συμφωνώ. Πρέπει οι άνθρωποι να παίρνουν αυτό το ποσό. Δεν θα διαφωνήσω. Δεν μπαίνω στην ουσία να το συζητήσω.

Λέω, λοιπόν, κάτι άλλο. Αυτή είναι υπουργική και αναγκαστικά συνοδεύεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Να θυμίσω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 75, κάθε νομοσχέδιο, πρόταση νόμου, αλλά και τροπολογία, η οποία κατατίθεται από Υπουργούς δεν εισάγεται για συζήτηση αν δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που καθορίζει τη δαπάνη. Άρα, θα έπρεπε αυτή η έκθεση να μας λέει πόσο κοστίζει αυτό το πραγματάκι που πάμε να κάνουμε.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε σχέση με αυτήν την εκπρόθεσμη τροπολογία. Ξέρετε τι λέει; Λέει, λοιπόν, ότι προκύπτει ετήσια δαπάνη από την καταβολή ελεγκτικής αποζημίωσης. Προκύπτει, επίσης – λέει – εφάπαξ δαπάνη από την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού. Πόσο είναι; Δεν μας λέει. Δεν καθορίζει. Δηλαδή, το άρθρο 75 του Συντάγματος δεν τηρείται, παρακάμπτεται.

Εμείς περιμέναμε από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να μας πει αν υπάρχει δαπάνη; Δεν το ξέραμε εμείς ότι υπάρχει δαπάνη, αφού θα πρέπει να κάνουμε αυτήν τη δουλειά; Εμείς αυτό που θα έπρεπε να ξέρουμε είναι πόσο είναι αυτή η δαπάνη και από ποια κονδύλια του κρατικού Προϋπολογισμού θα προβλεφθεί να βρούμε τα λεφτά. Αυτό δεν συμβαίνει. Άρα, πέρα από το να παρακάμπτουμε και να κατακρεουργούμε τη νομοθετική διαδικασία, ερχόμαστε να κάνουνε προεκλογικά δωράκια.

Κύριε Πρόεδρε, είπα ότι στο νομοσχέδιο ψηφίζω «ναι». Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση του ελληνικού λαού.

Ευχαριστώ.

Recent Posts