Γιατί οι πολίτες θα μάς δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης

 In Άρθρα

*του Ιάσονα Φωτήλα

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά της κυβέρνησης, ήταν μια πολύ καλή αφορμή για εμάς να ξεδιπλώσουμε κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή τις πτυχές του έργου μας. Και φυσικά, μάς δόθηκε η ευκαιρία να συγκριθούμε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι έκαναν αυτοί και τι κάναμε εμείς. Κι εμείς, είναι γεγονός αναμφισβήτητο, υλοποιήσαμε στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Συγκεκριμένα:

*Μειώσαμε φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές, όπως είχαμε υποσχεθεί. Ενδεικτικό σημείο αναφοράς, ο ΕΝΦΙΑ. Είχαμε πει προεκλογικά ότι θα τον μειώναμε 30%, αλλά τον μειώσαμε τελικά μεσοσταθμικά γύρω στο 35%.

*Προσθέσαμε (στις μειώσεις) κάποιους φόρους στους οποίους δεν είχαμε αναφερθεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπως η κατάργηση, ουσιαστικά, της φορολογίας για τις γονικές παροχές και περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ.

*Μειώσαμε κατά 4,4% τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών: 4,4%.

*Μειώσαμε συνολικά τη φορολόγηση και στο κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις από το 28% στο 22%, στα μερίσματα από το 10% στο 5%, ελάχιστος συντελεστής, όπως είχαμε δεσμευτεί, 9%.%

*Αυξάνουμε από την 1η Απριλίου τον κατώτατο μισθό, στα 751 ευρώ. Αυτά που υποτίθεται ότι θα δίνατε εσείς.

*Καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία. Στο 11,6% διαμορφώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2022, από 12,4% το β’ τρίμηνο 2022 και έναντι 13% το γ’ τρίμηνο του 2022.

*Πρόσφατα, πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις της τάξης του 7,75%!

Κι όλα αυτά, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις, στηρίζοντας εμπράκτως την κοινωνία με αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που εξασφαλίζεται από την μεγέθυνση της οικονομίας μας, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε πλέον πάνω από 6%.

Υπάρχει, ασφαλώς το πρόβλημα της ακρίβειας. Οι τιμές μπορεί ακόμα να είναι υψηλές, όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Τον Δεκέμβριο είχαμε πληθωρισμό 7,2%, σημαντικά χαμηλότερος από το 9,2% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο λοιδορήθηκε όταν το εισήγαγε η κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα την όχι ευκαταφρόνητη αποκλιμάκωση τιμών σε ένα σημαντικό αριθμό προϊόντων. Και μάλιστα ήταν τόσο επιτυχημένη αυτή η πολιτική, που και άλλες χώρες, όπως πρόσφατα η Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν ένα αντίστοιχο μέτρο.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή και το «Market Pass».

Οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, πάμε από το καλό στο καλύτερο, ότι είμαστε πλέον μια χώρα – πρότυπο στην Ευρώπη. Και για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, θα δώσουν και πάλι τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνη στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις επικείμενες εκλογές.

Recent Posts