«Είμαστε υπέρ των δωρεών, χωρίς όμως να ξεχνάμε τη νομιμότητα»

 In Δελτία Τύπου

Με ερωτήματα αλλά θετική διάθεση «υποδέχτηκε» ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, ως εισηγητής την κύρωση για τη δωρεά Μαλινάκη προκειμένου να επεκταθεί η ψυχιατρική πτέρυγα του Γ.Ν. Χανίων και για τη δωρεά Βεργωτή προκειμένου να αξιοποιηθεί το υπόλοιπό της σε επισκευαστικές εργασίες στο Γ.Ν. Κεφαλονιάς.

Ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, όσον αφορά στη δωρεά Μαλινάκη στο Γ.Ν. Χανιών, έθεσε τα εξής ερωτήματα: Με ποιον τρόπο καθορίστηκε η Επιτροπή εκτελεστών διαθήκης και για ποιο λόγο αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα και όχι θεσμικοί ρόλοι, για ποιο λόγο δε γίνεται αναφορά στην ακίνητη περιουσία του εκλιπόντα και εάν έχει προβλεφτεί επαρκής στελέχωση της κλινικής όταν θα περατωθεί το έργο. Επίσης, επισήμανε ότι όσα προβλήματα είχαν ανακύψει για την αποδοχή του κληροδοτήματος είχαν λυθεί με νόμο του 2013 και έτσι μπορέσαμε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ακόμη, ο βουλευτής, όσον αφορά στο υπόλοιπο της δωρεάς Βεργωτή τόνισε ότι κλινικές της νέας πτέρυγας του Γ.Ν. Κεφαλονιάς όπως η ΜΕΘ δεν έχουν στελεχωθεί ώστε να μπορούν να φανούν χρήσιμες στους συμπολίτες μας. Τέλος, ανέφερε ότι οι αιμοδοσίες σήμερα γίνονται στη νέα πτέρυγα – οπότε αναρωτήθηκε τι ακριβώς αφορά η μεταφορά της αιμοδοσίας που είναι ένα μεγάλο κονδύλι της δωρεάς.

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=jMeov0CzD1E&feature=youtu.be

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Σαφώς, είμαστε υπέρ της κύρωσης και θα υπερψηφίσουμε την κύρωση και για το ένα κληροδότημα και για το άλλο. Απλά θα θέλαμε κάποιες διευκρινίσεις από τον Υπουργό.

Καταρχάς, θα θέλαμε να μας δοθούν τα σχετικά του κληροδοτήματος και της διαθήκης, διότι υπάρχουν κάποια ερωτήματα.

Σε ό,τι αφορά τους εκτελεστές της διαθήκης, είπε ο κύριος συνάδελφος, ότι η Επιτροπή εκτελεστών της διαθήκης αποτελείται από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό. Επίσης, τον Διοικητή του νοσοκομείου – τον εκάστοτε είπε αλλά εδώ αναφέρεται συγκεκριμένο όνομα. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να μην αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα, αλλά να αναφέρεται η ιδιότητα όπως ο εκάστοτε διοικητής του νοσοκομείου. Τέλος, από τρεις ψυχιάτρους χωρίς κάποιο ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο εν λόγω νοσοκομείο, αλλά δε γνωρίζουμε εάν θα βρίσκονται εκεί μέχρι περάτωσης του έργου. Γεννιέται λοιπόν ένα θέμα: Η Επιτροπή εκτελεστών της διαθήκης έχει πλήρη αρμοδιότητα και τονίζεται ότι το έργο της είναι ιδιωτικό και δεν έχουν επ’ αυτού εφαρμογή οι διατάξεις οποιουδήποτε νόμου και/ ή διατάγματος που αναφέρονται στα δημόσια έργα και/ ή στις προμήθειες του Δημοσίου. Μήπως θα έπρεπε να μην αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα ως φυσικά πρόσωπα αλλά να αναφέρονται οι θεσμικές τους θέσεις ούτως ώστε ακόμη και εάν τα φυσικά πρόσωπα αλλάξουν οι θεσμικές θέσεις παραμένουν σταθερές.

Επίσης, θα ήθελα να μας διευκρινιστεί το εξής: Υπάρχει μια κινητή περιουσία των 4,8 εκ. ευρώ όπου το 63% (δηλαδή 3.024.000 ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση και τον εξοπλισμό της νέας πτέρυγας ενώ το υπόλοιπο 37% υπολογίζεται ως αποθεματικό ποσό για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών κατά την εκτέλεση του έργου, άλλως για την καλυτέρευση του συνόλου του έργου μέχρι την παράδοσή του. Τι προβλέπεται για την ακίνητη περιουσία στη διαθήκη του εκλιπόντα; Υπάρχει κάποιο σχέδιο χρήσης και αυτής;

Τέλος, όσον αφορά στη Δωρεά στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, να πω ότι δεν είναι ακριβές αυτό που είπε ο κ. συνάδελφος, ότι πέρασαν 10 χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα. Ο νόμος 2039/1939 περί κληροδοτημάτων απαιτούσε κεντρική διαχείριση των χρημάτων και αυτό δημιουργούσε διάφορα προβλήματα στη Διαχείριση από τις εκάστοτε Επιτροπές εκτελεστών διαθήκης. Το πρόβλημα λύθηκε τον Ιούνιο του 2013 με την κατάργηση του ανωτέρω νόμου με τον νόμο 4182/2013. Ο νόμος αυτό ψηφίστηκε με αρμόδιο Υπουργό τον κ. Μητσοτάκη και Υπουργό Οικονομικών τον κ. Στουρνάρα. Άρα, μη λέμε λοιπόν ότι 10 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Το 2013 λύθηκε αυτή η υπόθεση και μπόρεσε να «πάρει το δρόμο της».

Ένα ερώτημα που εγείρεται και για τις δύο δωρεές και στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς είναι εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο στελέχωσης αυτών των μονάδων, διότι καλά είναι τα «ντουβάρια» αλλά αν δεν υπάρξει στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό τότε δε μπορούν να φανούν χρήσιμα στους συμπολίτες μας.

Σχετικά με την δωρεά στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει υπάρξει στελέχωση του παραδοτέου έργου. Ο τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας έχει επισκεφτεί την Κεφαλονιά – ξέρω ότι οι κ.κ. Υπουργοί δε βρήκαν χρόνο τα τελευταία 3,5 χρόνια να την επισκεφτούν – και γνωρίζει ότι για παράδειγμα η ΜΕΘ δε λειτουργεί και ποτέ δεν έχει λειτουργήσει. Επίσης, όσον αφορά στην αιμοδοσία – που η μεταφορά της από το υφιστάμενο κτίριο στη νέα πτέρυγα αφορά σε ένα μεγάλο κονδύλι της δωρεάς – έχει ήδη μεταφερθεί. Σήμερα οι αιμοδοσίες γίνονται στη νέα πτέρυγα. Οπότε τι ακριβώς θα μεταφερθεί και τι ακριβώς έχει παραδοθεί.

Ευχαριστώ πολύ!

Recent Posts