Νομοσχέδιο κύρωσης α) δωρεάς Μαλινάκη για επέκταση ψυχιατρικής πτέρυγας νοσοκομείου Χανίων και β) αξιοποίηση υπολοίπου δωρεάς ιδρύματος Βεργωτή στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς

 In Ομιλίες

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το παρόν νομοσχέδιο κυρώνονται και αποκτούν ισχύ νόμου δύο συμβάσεις.

Με  το πρώτο άρθρο κυρώνεται η από 09.03.2018 σύμβαση μεταξύ του Νοσοκομείου Χανίων Άγιος Γεώργιος, του Ελληνικού Δημοσίου και της επιτροπής για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος του αειμνήστου Χανιώτη εμπόρου Γιώργου Μαλινάκη. Ο θανών δώρισε με το θάνατό του (σ.σ το 2008 από καρκίνο σε ηλικία 83 ετών και δεν άφησε παιδιά) ολόκληρη την περιουσία του – κινητή και ακίνητη – στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος» με τον όρο να δημιουργηθεί μία σύγχρονη Ψυχιατρική πτέρυγα που θα συντηρείται και θα εξελίσσεται από τα χρήματα της διαθήκης.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία του θανόντος για τους ψυχικά πάσχοντες ανθρώπους (σ.σ είχε θείο ψυχικά πάσχοντα)  είχε ως συνέπεια να κατανοεί ότι οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς είναι ανήμποροι να διαχειριστούν τη ζωή τους και κατά συνέπεια την ασθένειά τους μένοντας μόνοι και αβοήθητοι, γι’ αυτό και η επιθυμία του ήταν να δημιουργηθεί μια σύγχρονη Ψυχιατρική πτέρυγα στον τόπο καταγωγής του, τα Χανιά.

Και είναι  θετικό γεγονός ότι προβλέπεται να δημιουργηθεί μία νέα ψυχιατρική πτέρυγα γιατί εκτός των γενικότερων ελλείψεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Κρήτης, βρισκόμαστε   σε μία περίοδο που η κυβέρνηση δεν προχωράει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και δομές  στα Χανιά όπως στο Καλαμάκι, στ’ Ακρωτήρι, στα Κουνουπιδιανά δεν λειτουργούν επαρκώς.

Είναι λοιπόν σημαντικό ότι το ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Χανίων που αυτή τη στιγμή είναι δυναμικότητας 25 κλινών, με την επέκταση που θα προκύψει από τη νέα πτέρυγα θα αναβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη στα ψυχιατρικά νοσήματα, αν βέβαια συνδυαστεί με την στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε επειδή προβλέπεται να αξιοποιηθεί το ποσό της κινητής περιουσίας του δωρητή για τη δημιουργία της νέας πτέρυγας αν υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίηση και της ακίνητης περιουσίας για την ίδια περίσταση όπως προβλέπεται από τη δωρεά.

Με το δεύτερο άρθρο του παρόντος σχεδίου νόμου κυρώνεται η από 09.03.2018 σύμβαση μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, του Ελληνικού Δημοσίου και των εκτελεστών της διαθήκης  της Μαρίας (Μάρας) Βεργώτη που προβλέπει την διάθεση ποσού ύψους συνολικά 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, από το υπόλοιπο της δωρεάς του ιδρύματος Βεργωτή που ανέρχεται   συνολικά σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ, για την παροχή πρόσθετου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και συντήρηση του νέου κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς.

Επιτρέψτε μου εδώ με αφορμή την αξιοποίηση του υπολοίπου της δωρεάς να θέσω το θέμα του  Νοσοκομείου της Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι το οποίο σημειωτέον δεν βρήκε χρόνο να επισκεφτεί κανένας υπουργός της παρούσας κυβέρνησης τα τελευταία 3 χρόνια.

Εμείς στα πλαίσια των τακτών περιοδειών μας στις μονάδες Υγείας ανά τη χώρα το έχουμε επισκεφτεί και έχουμε συνομιλήσει με το προσωπικό του.

Παρά την απουσία σας λοιπόν θα σας έχουν ενημερώσει πως το νοσοκομείο έχει μόνιμα προβλήματα υποστελέχωσης. Ιατρικές ειδικότητες σημαντικές και κρίσιμες για την λειτουργία ενός δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου  δεν υπάρχουν (όπως Αιματολόγος, Γαστρεντερολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος, δερματολόγος), ενώ άλλες είναι δραματικά αποψιλωμένες (Παιδίατρος, Παιδοψυχίατρος, Οφθαλμίατρος, Ψυχίατρος, Παθολόγοι και Καρδιολόγος).                                                                                                   Στο δε νοσηλευτικό προσωπικό η αναλογία πλησιάζει τον ένα νοσηλευτή ανά ιατρό(!) αντί για τουλάχιστον 4 νοσηλευτές ανά ιατρό που αποτελεί το διεθνές πρότυπο.

Επίσης η υπερσύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν λειτουργεί και έχει υπάρξει πρόταση για μετατροπή της έστω σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας – ΜΑΦ προκειμένου να λειτουργήσει.

Επιπλέον, οι χώροι δε που προβλέπονταν για ανάπτυξη Ψυχιατρικής Κλινικής στεγάζουν τη Μαιευτική Κλινική! Οι δε ασθενείς που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής. Και θα ήθελα να γνωρίσω ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την αντιμετώπιση των πιο πάνω χρόνιων ελλείψεων και πιο σχετικό χρονοδιάγραμμα υπάρχει κύριε Υπουργέ.

Με αυτές τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις εμείς τασσόμαστε υπέρ της κύρωσης των άνω 2 συμβάσεων

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts