Εγκαίνια έκθεσης 100 χρόνια ΣΕΒ ΠΕ & ΔΕ – Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

 In Ομιλίες

Κύριε Μπάρλο, πρόεδρε του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας,

Κυρία Κουμούση προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας,

Κύριε Υπουργέ (Πιτσιόρλας),

Κύριε εκπρόσωπε του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής,

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω καταρχάς για την πρόσκληση στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 100 χρόνια της βιομηχανίας στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα.

Είναι χαρά μου να βλέπω ότι τα μουσεία μας δεν είναι μόνο χώροι έκθεσης της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και χώροι μνήμης της πρόσφατης και πολύ πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς μας. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συγχαρώ την Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΟΠ) αλλά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας για την πρωτοβουλία συνδιοργάνωσης της έκθεσης.

Μέσα από τα σημαντικά εκθέματα έρχονται και στη δική μου μνήμη γλυκόπικρες μνήμες από την υπερεκατονταετή πια παρουσία αυτού του πολύ σημαντικού κλάδου της οικονομίας.

Γιατί χωρίς την παρουσία βιομηχανίας γνωρίζετε ότι δεν θα μπορούσαμε να ανήκουμε στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Μίλησα για ταυτόχρονα γλυκές και πικρές μνήμες. Η λέξη πικρές αναφέρεται στην κρίση που έχει περάσει ο χώρος της βιομηχανίας στην περιοχή της Πάτρας ειδικότερα αλλά και γενικότερα της χώρας μας, που έχει αφήσει σημαντικά σημάδια. Κλάδοι της βιομηχανίας – μεταποίησης στην περιοχή που τα εκθέματα καταδεικνύουν σήμερα την απουσία τους.

Η μνήμη όμως, και με την πικρή της πλευρά της, μας δείχνει έναν δρόμο. Γιατί πιστεύω, φίλες και φίλοι, ότι ο τομέας της βιομηχανίας, αν ακολουθήσουμε τα βήματα που χρειάζονται, έχει σημαντικό «δρόμο» να διανύσει ακόμα στη νέα εποχή, που απαιτεί υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Και επιτρέψτε μου εδώ να επισημάνω πως ο ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας στην 100χρονη πορεία του, αλλά και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έχει συμβάλει σημαντικά – και πρέπει να του αναγνωριστεί – στη συγκράτηση ενός κρίσιμου αριθμού επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού στην πόλη μας και ευρύτερα στην Περιφέρεια. Και είναι ένας σημαντικός λόγος που πρέπει να στηριχτεί.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τη βιομηχανία. Γιατί αυτή θα μας οδηγήσει στις μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα δημιουργήσει νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Με στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που θα μας εντάξει ισότιμα στην παγκόσμια οικονομία και με ριζικές αλλαγές σε τομείς όπως φορολογία, κόστος ενέργειας, γραφειοκρατία και απονομή της δικαιοσύνης.

Ειδικά για τη βιομηχανία στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να τονίσω ότι είναι ένας σημαντικός κρίκος στην προσπάθεια αυτή αν   αξιοποιηθεί η θέση της αναπτύσσοντας τις υποδομές, τις διασυνδεδεμένες μεταφορές και τα δίκτυα προς την Ευρώπη.

Απαιτούνται επενδύσεις,  ανάπτυξη διαμετακομιστικών κέντρων (logistics) και κυρίως στήριξη στις αερομεταφορές και τον σιδηρόδρομο, που είναι ο κλάδος των μεταφορών που έχει μείνει πίσω λόγω και της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης.

Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγχαρητήρια για την διοργάνωση της έκθεσης.

Recent Posts