Χαιρετισμός σε ημερίδα με θέμα: Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή. Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον

 In Ομιλίες

Κύριε πρόεδρε Θεοδόση Γεωργίου,

Κύριε Περιφερειάρχα Απόστολε Κατσιφάρα,

Κύριοι συνάδελφοι βουλευτές,

Κυρίες και κύριοι ομιλητές,

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να μιλήσω ως βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας στην ημερίδα που διοργανώνετε στην πόλη της Πάτρας.

Είναι προφανές πως το ζήτημα της ασφάλειας έχει αποκτήσει βαρύνοντα ρόλο στη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και στον  κόσμο.

Η χώρα μας ως γνωστόν βρίσκεται σε μία περιοχή, τα Βαλκάνια, που εύστοχα έχει χαρακτηριστεί ως «πυριτιδαποθήκη». Χρόνιες διενέξεις μεταξύ αυτοκρατοριών παλαιότερα και των κρατών λόγω κυρίως μειονοτήτων στο εσωτερικό τους σήμερα, αποτελούν μόνιμες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωατλαντική Συμμαχία – ΝΑΤΟ με ένα τρόπο που θα διασφαλίζει το κοινό ειρηνικό μέλλον και την ανάπτυξη στην περιοχή, όπως πάγια επιδιώκει και η  Νέα Δημοκρατία.

Βεβαίως, έχουμε στην περιοχή μας έναν γείτονα, την Τουρκία, που το λιγότερο που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε είναι «άτακτος». Επί της ουσίας, αποτελεί έναν ασταθή  παράγοντα που δημιουργεί προβλήματα και σε εμάς αλλά και στο ΝΑΤΟ, παρότι μέλος του και σύμμαχος.

Αναφέρω ενδεικτικά ως τελευταίο κρούσμα την επιδίωξη να εγκαταστήσει τις επόμενες ημέρες στο   έδαφός της το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα S-400, την ίδια στιγμή που θέλει να αγοράσει τα προηγμένης τεχνολογίας αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, θέτοντας ευθέως σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ! Είναι πιστεύω αδιανόητο να έχουμε έναν σύμμαχο που προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο πόρτες ανοιχτές.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε τις μόνιμες προκλήσεις που υπάρχουν στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο με αφορμή την εξόρυξη των υδρογονανθράκων εκ μέρους του προέδρου κ. Ερντογάν, που φτάνουν μέχρι και απειλές για πόλεμο…

Υπάρχουν βεβαίως και νέες απειλές για την ασφάλεια, οι οποίες έρχονται στο προσκήνιο λόγω της τεράστιας προόδου των τεχνολογιών επικοινωνίας. Αναφέρομαι   στις εξελίξεις στον κυβερνοχώρο, που επηρρεάζουν  ακόμα και εκλογικά αποτελέσματα με διασπορά fake news,  για να αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα.

Και βέβαια στο εσωτερικό τη χώρα μας, υπάρχει ένα μόνιμο ζήτημα ασφάλειας από επιθέσεις αγνώστων ή του γνωστού Ρουβίκωνα που δεν διστάζει να επιτεθεί σε ξένες πρεσβείες, σήμερα ήταν η σειρά της Αργεντινής, ή ακόμα και να φτάσει και σε σπίτια πρεσβευτών, όπως αυτό των ΗΠΑ, ώστε να διατρανώσει τις δήθεν αντισυστημικές τις απόψεις.

Παρ’ όλες τις πιο πάνω δύσκολες συνθήκες, η χώρα μας συνολικά αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας για την Ευρωατλαντική Συμμαχία στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι ένας μόνιμος και σταθερός  σύμμαχος των ΗΠΑ και των ευρωπαίων εταίρων της  που η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά από την ίδρυσή της, και είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης σήμερα, είτε εκ νέου της κυβέρνησης πολύ σύντομα.

Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η παρούσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δέσμια των ιδεοληψιών της, ειδικά το 2015, έθεσε μεταξύ άλλων και θέμα για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ καθώς, αν και χώρα μέλος του οργανισμού, αναζήτησε άλλες αβέβαιες διεθνείς συμμαχίες οδηγώντας τη χώρα σε δραματικό αδιέξοδο.

Και συνεχίζουμε να παρατηρούμε σήμερα με θλίψη και οργή τις αντιφάσεις και τη διγλωσσία στην εξωτερική της πολιτική που οδήγησαν σε παραίτηση με πρωτοφανείς αποκαλύψεις του – πρώην πια-  Υπουργού Εξωτερικών.

Βλέπουμε επίσης με θλίψη αλλά και οργή στο εσωτερικό την αδυναμία προάσπισης της ασφάλειας των πολιτών, με την ανοχή στη βία από ακραίες ομάδες που ουσιαστικά ανενόχλητες δρουν στα πανεπιστήμια εκθέτοντάς μας διεθνώς. Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, θα δοθεί ένα τέλος στην ανομία.

Σε ένα ρευστό λοιπόν εξωτερικό περιβάλλον, και με αρκετές προκλήσεις  στο εσωτερικό, υποστηρίζουμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην ύπαρξη ασφάλειας στη χώρα μας και καταγγελίας όποιων ομάδων την επιβουλεύονται είτε ως άτομα είτε ως συλλογικότητες. Και υποστηρίζουμε την ενεργό και ισότιμη παρουσία των γυναικών στους θεσμούς επίτευξης ειρήνης και διαλόγου.

Recent Posts