Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

 In Ομιλίες

Κύριε πρόεδρε της Ομοσπονδίας,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να μιλήσω στην εκδήλωσή σας ως βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Εκ μέρους του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του.

Με την ευκαιρία να σας συγχαρώ για την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων, όπως και το διεθνές συνέδριο που κάνατε στη Θεσσαλονίκη στις 17-19 Νοεμβρίου πέρσι το 2017.

Είναι ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό αυτό που συζητάτε σήμερα τόσο για την υγεία των θαλασσαιμικών ασθενών, όσο και για το σύστημα υγείας που τους υποστηρίζει.

Και επειδή εμείς στη ΝΔ θεωρούμε πρωτίστης σημασίας τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα σέβεται τις ανάγκες των ασθενών θεωρούμε πως ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι και το θέμα των χρόνιων νοσημάτων, όπως της θαλασσαιμίας.

Φίλες και φίλοι,

οι χιλιάδες ασθενείς, περίπου 5.000, που αντιμετωπίζουν αυτή τη χρόνια νόσο, σήμερα χάρη στα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και τον σκληρό αγώνα των ιατρών, έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των.

Υποστηρίζουμε όμως στη Νέα Δημοκρατία ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερες ενέργειες για την υποστήριξή σας.

Ο πρώτος τομέας είναι η αντιμετώπιση του θέματος της έλλειψης αίματος για τις απαραίτητες μεταγγίσεις που πρέπει να κάνετε. Εμείς το είχαμε φέρει στη βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, γιατί επισημαίναμε από τότε ότι οι ελλείψεις σε μερικά νοσοκομεία της χώρας όπως το Παίδων «Αγία Σοφία» συνδυάζεται με τις κακές συνθήκες νοσηλείας. Λοιδορηθήκαμε τότε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που μόνιμα για τα προβλήματα υποστηρίζει πως φταίνε «οι άλλοι».

Κι όμως το πρόβλημα συνεχίζει γιατί βλέπουμε τις κατά καιρούς εκκλήσεις των συλλόγων και της ομοσπονδίας σας για παροχή αίματος…

Ο δεύτερος τομέας είναι ο τομέας των κλινικών δοκιμών. Όπως κι εσείς έχετε επισημάνει σε κείμενά σας θα μπορούσε να είναι επωφελής και για εσάς με εύρεση νέων καινοτόμων θεραπειών αλλά και για την οικονομία της χώρας όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα συμβάλλει δηλαδή και στην ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται σε αυτές.

Θα μειωθεί επιπλέον αφενός η ανεργία και αφετέρου μπορεί να σταματήσει η φυγή στο εξωτερικό επιστημονικού προσωπικού το γνωστό ως brain drain.

Χρειάζεται και για τους δύο τομείς η χάραξη εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Υγείας.

Δηλαδή, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων ώστε να βοηθούν εγκαίρως τους ασθενείς διασφαλίζοντας την πρόσβαση των πολιτών σε κάθε απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία – σε εσάς οι αναγκαίες ποσότητες αίματος.

Υπάρχει όμως με αφορμή τις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες και η επείγουσα υποχρέωση για ανάπτυξη ολοκληρωμένων συνεκτικών πολιτικών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.

Η έμφαση πρέπει να δίνεται στην πρόληψη ώστε να εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι και να μειώνεται το κόστος και η ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Γιατί λίγοι καταλαβαίνουν την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζετε στο θέμα των αναγκαίων μεταγγίσεων αίματος στα νοσοκομεία…

Και είναι από τις πρωταρχικές μας δεσμεύσεις ως μελλοντική κυβέρνηση, η χάραξη αυτής της μακροπρόθεσμης πολιτικής στην Υγείας. Πρωταρχική της μέριμνα θα είναι – και μπορώ να σας το υποσχεθώ αυτό μετά βεβαιότητας – η πολιτική πρόληψης!

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας.

Σας ευχαριστώ.

Recent Posts