Ο τουρισμός, ο αθλητισμός και η υγεία, σημαντικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο

 In Ομιλίες

Συνάδελφε και φίλε Χρήστο Σταϊκούρα,

Φίλε Κώστα Καρακίτσο διοργανωτή της συγκεκριμένης ενότητας στο21ο Forum Ανάπτυξης,

Φίλες και φίλοι Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες της Αχαΐας,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνετε να παρευρίσκομαι εκ νέου σήμερα κοντά σας.

Και είμαι πολύ χαρούμενος που πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις γιατί αποδεικνύουν ότι τη ΝΔ δεν την νοιάζει το παρελθόν και η παροχολογία. Τη νοιάζει πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα!

Πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλές δουλειές για τον τόπο ώστε να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε το ρεύμα φυγής των παιδιών μας στο εξωτερικό που εντάθηκε με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση δε νοιάζεται για την επόμενη μέρα στη χώρα! Καμία νέα επένδυση δεν έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας και των ιδεοληψιών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Μόνο βαριά φορολογία στις πιο δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, ουσιαστικά οδηγώντας χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας.

Όσοι ξένοι συνεχίζουν επενδύουν εδώ είναι γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις!

Φίλες και Φίλοι,

Δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω γενικώς για την ανάγκη σύνδεσης πολιτισμού – αθλητισμού – υγείας με την οικονομία. Άλλωστε είναι πια γνωστό ότι στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως αποτελούν σημαντικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Ο πολιτισμός είναι βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση των τουριστικών εσόδων, με τον πολιτιστικό, τον αθλητικό και τον τουρισμό υγείας να εξελίσσονται στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς τομείς παγκοσμίως.

Θέλω να πω δυο λόγια μόνο παραπάνω κυρίως για τη σύνδεσή τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της.

Επισημαίνω καταρχάς πως το σύνολο της Περιφέρειας έχει ένα πλούσιο απόθεμα φυσικής – πολιτιστικής ομορφιάς που συναρθρώνεται με πόλους δημιουργικότητας.

Ο πολιτισμός και η κληρονομιά του στην Περιφέρεια ξεκινάει από τα βάθη των χιλιετιών στην Ολυμπία, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνεχίζει στο Θέρμο της Αιτωλίας, στην ίδρυση στην Ελίκη τον 8ο αι. π.χ. της 1ης ομοσπονδιακής δημοκρατίας, της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Στην ισχυρή και φημισμένη Πάτρα των Ρωμαϊκών χρόνων με το θέατρο και το Στάδιό της, τα Μεσαιωνικά Κάστρα της Ηλείας, τις βυζαντινές εκκλησίες – μοναστήρια και στις τρεις περιφέρειες, τα νεώτερα μνημεία και θέατρα όπως τα ομώνυμα «Απόλλων» στην Πάτρα (έργο του Τσίλλερ) και στον Πύργο.

Συνεχίζει στη νεώτερη εποχή στο Αίγιο, στην Πάτρα, στα Καλάβρυτα και στην Αγία Λαύρα, σημεία συνάντησης και έναρξης της Επανάστασης του 1821.

Και υπάρχουν βέβαια τα μουσεία των τριών νομών, όχι μόνο τα αρχαιολογικά, όπως το στολίδι της Πάτρας, αλλά και σύγχρονα όπως αυτό της πόλης των Καλαβρύτων, σε ανάμνηση των τραγικών συνεπειών του ναζισμού στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Υπάρχουν επίσης υποδομές αθλητισμού, με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και υδατοσφαίρισης, με δυναμικές ομάδες σε όλα τα αγωνίσματα. Ενδεικτικά αναφέρω: Ο Προμηθέας στο μπάσκετ, ο Κόροιβος στην Αμαλιάδα, ο Παναιτωλικός σταθερά στην Α’ Κατηγορία του ποδοσφαίρου και ο ΝΟΠ, η επί δεκαετίες δύναμη της υδατοσφαίρισης.

Υπάρχει επίσης ένα πανέμορφο φυσικό απόθεμα, με ενδεικτικά κι εδώ παραδείγματα το φαράγγι του Βουραϊκού, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, το δρυοδάσος στη Φολόη της Ηλείας που συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά με δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού.

Υπάρχουν ταυτόχρονα οι πόλοι στους τομείς του βιβλίου, του θεάτρου, της μουσικής και ψυχαγωγίας, με πολλά φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητικές συναντήσεις.

Και, τέλος, υπάρχουν ξενοδοχειακές υποδομές και στους τρεις νομούς με μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές με ένα επιστημονικό δυναμικό  άρτια εκπαιδευμένο.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν από την Περιφέρεια ώστε αυτό το απόθεμα και οι πολλές υποδομές πολιτισμού αθλητισμού και υγείας να γίνουν πόλοι που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή της;

Πρέπει καταρχάς να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των υφιστάμενων υποδομών ή να προωθηθούν νέα έργα στην περιοχή.

Μόλις πρόσφατα έγινε κατορθωτή η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Αθήνας – Πάτρας. Θυμίζω ότι είχε ξεκινήσει επί ημερών μας η κατασκευή του και αν δεν ήταν το καταστροφικό α’ εξάμηνο των Βαρουφάκη – Τσίπρα, θα είχε εγκαίρως ολοκληρωθεί.

Αργεί όμως η διέλευση του τρένου και η σύνδεσή του με το λιμάνι της Πάτρας. Και βέβαια δεν έχει ακόμα προωθηθεί η έναρξη της επέκτασης του δρόμου Αθήνα – Πάτρα προς Πύργος – Τσακώνα.

Δηλαδή, για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, ένας τουρίστας που θέλει να έρθει οδικώς από την Αθήνα για να δει την Ολυμπία, 3.000 χρόνια μετά την ίδρυση του ιερού, μόνο με κρουαζιερόπλοιο μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή, μέσω του Κατακώλου!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ιδεοληψιών του κ. Σπίρτζη και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κατάτμησαν σε 8 κομμάτια το έργο και σε κολλητό τους εργολάβο, ενώ τους λέγαμε ότι θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Σήμερα, δεν έχει πέσει ούτε μία στάλα από τσιμέντο ή άσφαλτο στην περιοχή, αντίθετα συνεχίζουν να χάνονται ζωές….

Δεν έχει προωθηθεί και η περαιτέρω δημιουργία επιπλέον σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων και τουριστών.

Επιμένω σε αυτό γιατί οι νέες μορφές τουρισμού, όπως ο ιατρικός, συνδυάζουν τη θεραπεία με τη διαμονή σε ειδικά ξενοδοχεία και παράλληλα τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Είναι λοιπόν έργο της δικής μας διακυβέρνησης αλλά και του νέου Περιφερειάρχη – που πιστεύω ότι θα είναι ο Νεκτάριος Φαρμάκης – να βάλει μπροστά όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, διοικητικές και πολιτικές, ώστε να φτιαχτεί το πλαίσιο που έχουμε επεξεργαστεί ως Τομέας Υγείας και Τουρισμού της ΝΔ για την προσέλκυση επενδύσεων και τουριστών, όπως γίνεται ακόμα και σε χώρες γειτονικές όπως στην Τουρκία και στην Βουλγαρία!

Δεν μίλησα τυχαία για τις φυσικές ομορφιές στην περιοχή μας γιατί αυτές, με τις υποδομές και την επιστημονική ικανότητα πολιτών της Περιφέρειάς μας θα προσελκύσουν τους τουρίστες.

Το δεύτερο που μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερα είναι η δημιουργία της ιδιαίτερης πολιτιστικής – αθλητικής ταυτότητας της  περιοχής με την κατάλληλη στρατηγική μάρκετινγκ.

Φίλες και Φίλοι,

Η πολιτιστική κληρονομιά κυρίως, υλική και άυλη, ο σύγχρονος πολιτισμός, μαζί με τον αθλητισμό αναγνωρίζονται σήμερα ως κύρια στοιχεία ταυτότητας κάθε περιοχής και ως συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

H στρατηγική μάρκετινγκ της Περιφέρειας δεν πρέπει να είναι απλά ένα επικοινωνιακό εργαλείο: πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, η οποία προϋποθέτει ένα υπόβαθρο κατανόησης της περιοχής και η συμμετοχή των τοπικών φορέων – συλλόγων και των κατοίκων κρίνεται απαραίτητη.

Στόχος θα πρέπει να είναι η περιοχή να βελτιώσει την εικόνα και τη φήμη της, να προσελκύσει επισκέπτες, επενδύσεις ή νέους κατοίκους και να δημιουργήσει αισθήματα ταύτισης και περηφάνιας στους υπάρχοντες κατοίκους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μία περιοχή που μπορεί να αναγεννηθεί συνολικά και πάντα με συνέργιες μεταξύ των φορέων της περιοχής αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει όσα βήματα χρειάζονται για την τουριστική προβολή της.

Έτσι, φίλες και φίλοι, θα δημιουργηθεί ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης με προτεραιότητα στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην υγεία και στον αθλητισμό που θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση της φυγή του εργαζόμενου πληθυσμού, ειδικά των νεότερων γενεών.

Και είμαι σίγουρος και εύχομαι στις εκλογές του Μαΐου στην Περιφέρεια θα έχουμε έναν νέο Περιφερειάρχη, τον Νεκτάριο Φαρμάκη που θα μπορέσει να υλοποιήσει με την βοήθεια και της νέας κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρόγραμμά του για μία νέα εποχή ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ!

Recent Posts