«Εξατομικεύοντας τον στόχο» (καρκίνος) Ανοικτή για το κοινό εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία: Πολυτέλεια ή ανάγκη;»

 In Ομιλίες

Κύριε Υπουργέ και φίλε Βασίλη Κοντοζαμάνη,

Κυρία πρόεδρε της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής της Μετεκπαιδευτικής Συνάντησης Αθηνά Χριστοπούλου,

Κύριε αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπε Μπονάνε,

Κυρίες και κύριοι καθηγητές της ιατρικής,

Φίλες και φίλοι,

Αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικές αυτές οι συναντήσεις όπως η σημερινή.

Γιατί πέραν της συζήτησης των επιστημονικών συμπερασμάτων ανάμεσα στους ιατρούς, δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να πληροφορηθούν άμεσα τις εξελίξεις σε ένα τομέα της ιατρικής έρευνας που έχει άμεσα σχέση με την καθημερινότητα.

Μιλώντας δηλαδή πιο συγκεκριμένα, η περίπτωση του καρκίνου και οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ασθενών είναι προφανώς θέματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που αγωνιούν για τη θεραπεία αυτών ή των συγγενών και φίλων των.

Φίλες και φίλοι,

Είναι θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το χώρο της επιστήμης.

Βρισκόμαστε δηλαδή σε μία εποχή που η αλματώδης πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, οδηγεί σήμερα στην ανίχνευση νέων δρόμων στην υλοποίηση της λεγόμενης εξατομικευμένης ιατρικής ή ιατρικής ακριβείας, που σημαίνει αναγνώριση των στόχων και πολλές εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές, που είναι πλέον προσωποποιημένες.

Έχουμε μπει πια στην ίδια τη βιολογία του κυττάρου και ανακαλύπτουμε τα μονοπάτια τα οποία οδηγούν στην καρκινογένεση.

Και επειδή αυτά τα μονοπάτια είναι διαφορετικά από καρκίνο σε καρκίνο και από ασθενή σε ασθενή, σημαίνει στην πράξη ότι η αναγνώριση αυτών των μεταλλάξεων μας οδηγεί σε νέους θεραπευτικούς στόχους.

Έτσι μπορούμε να χαράξουμε την κατάλληλη αντιμετώπιση για το καθένα τη σωστή χρονική στιγμή.

Και είναι θα έλεγα ο ορισμός της προόδου αυτής η διαδικασία της εύρεσης νέων τρόπων αντιμετώπισης και θεραπείας αυτής της σύγχρονης μάστιγας.

Γιατί σημαίνει επίσης και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης για τον ασθενή που ενώ παλαιότερα για παράδειγμα ζούσε το πολύ τρεις μήνες σε μερικές περιπτώσεις καρκίνων, τώρα μπορεί να ξεπεράσει την πενταετία και να φτάσει ακόμα και τη δεκαετία.

Είναι ακόμα μία νίκη που επιτυγχάνει η επιστημονική κοινότητα κατά του καρκίνου.

Από τα παραπάνω λοιπόν συνάγεται ότι η καινοτομία που ίσως στο παρελθόν να ήταν πολυτέλεια σήμερα είναι πλέον μονόδρομος.

Η επιλογή δηλαδή του ενδεδειγμένου φαρμάκου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις των χειρουργικών και ακτινοθεραπευτικών τεχνικών, τη σωστή στιγμή και στον κατάλληλο ασθενή, εγγυάται την αυξημένη αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας και στην κυριολεξία σώζει ζωές.

Θα περιμένω λοιπόν κι εγώ με τεράστιο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης για την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Γιατί χρειαζόμαστε τα ενθαρρυντικά μηνύματα της επιστήμης στη μεγάλη αυτή μάχη που δίνουμε.

Και είμαι σίγουρος ότι η παρουσία του έμπειρου Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο τα νέα δεδομένα προς όφελος των πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της Μετεκπαιδευτικής Συνάντησης.

Recent Posts