«Το προσφυγικό και η Δυτική Ελλάδα»

 In Δελτία Τύπου

*του ΙΑΣΟΝΑ ΦΩΤΗΛΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μια φορά, όπως και το 2015, αντιμέτωπη με το δραματικο πρόβλημα των αυξημένων (κατά 20 φορές) μεταναστευτικών ροών στη χώρα εξαιτίας της συνεχιζόμενης εμφύλιας διαμάχης στη Συρία. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο στην αντιμετώπισή του, γιατί ο πρόεδρος της γείτονας χώρας, ο Ερντογάν, χρησιμοποιεί το δράμα των προσφύγων για την εξυπηρέτηση των δικών του στρατηγικών επιδιώξεων, διευκολύνοντας τον ερχομό – μέσω των νησιών του Αιγαίου – χιλιάδων νέων προσφύγων και μεταναστών. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φανεί ικανή να διαμορφώσει άμεσα μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική και βρίσκεται η χώρα μας να αντιμετωπίζει ένα τόσο δύσκολο ζήτημα μόνη της – κάτι το οποίο τονίστηκε άλλωστε και από τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στην 9η Διετή Συνάντηση του City του Λονδίνου. H άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη – είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της στιγμής, έχουν αναλάβει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων καθημερινών μεταναστευτικών ροών. Το πιο σημαντικό και κρίσιμο βήμα γίνεται με την κατάθεση νέου νομοθετικού πλαισίου για το μεταναστευτικό, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα συνδυάζει την ενωσιακή νομοθεσία με την εθνική πολιτική, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαδικασίες ασύλου. Σε αυτό το πλαίσιο έχω εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό και περιφερειακό σχεδιασμό, όπως αυτός διαμορφώνεται μέσα από τις τακτικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες.

Βασικοί άξονες του σχεδίου όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι η προτεραιότητα χορήγησης ασύλου σε πρόσωπα που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, έχουν οικογένεια και έτσι περισσότερη ανάγκη. Η χώρα μας βέβαια δεν μπορεί να μεταβληθεί σε αποθήκη ψυχών,ούτε να φιλοξενήσει όλους τους κατατρεγμένους της γης. Οφείλει όμως να ξεφύγει από τις «ιδεοληψίες» που οδήγησαν στην καθυστέρηση τελεσιδικίας της διαδικασίας ασύλου και στο να μην υπάρχουν επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία.

Επίσης, το σχέδιο προωθεί την ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σίτισης, στέγασης και άλλων, ενώ προβλέπει την κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα και δεν δικαιούνται άσυλο, αφού όσοι μετά υπο εξέταση δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής στην χώρα θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Εμείς, οι βουλευτές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε «πλάτη» για την όσο το δυνατόν άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας και την ανακούφιση των συμπολιτών μας εκεί αλλά και γιατί η χώρα μας πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο προσφυγικό.

Για να πετύχει όμως αυτή η πολιτική πρέπει να βασίζεται στο διάλογο με τοπικές κοινωνίες και στην ενημέρωση δημάρχων και τοπικών βουλευτών. Και πρέπει ταυτόχρονα να συνοδεύεται και από την γενναία ενίσχυση των δομών φιλοξενίας ανά την Ελλάδα με προσωπικό (αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί αλλά και ιατροί, εκπαιδευτικοί) ώστε αφενός να μην υπάρξουν προβλήματα ασφάλειας και αφετέρου να εξασφαλιστούν στοιχειώδη μέσα διαβίωσης. Σημαντική τέλος είναι και η βοήθεια της Εκκλησίας με τις δομές που ήδη άρχισε να παρέχει ώστε να δοθεί άμεσα ανακούφιση στους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη φιλοξενίας.

Τα επικίνδυνα παιχνίδια και οι ακραίες ενέργειες πρέπει να αποφευχθούν γιατί δεν αντιμετωπίζουν την κρισιμότητα του προβλήματος – αντίθετα το επιτείνουν.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε και για να το πετύχουμε πρέπει οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι.

 

*Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας

Recent Posts