« Επαναστατικό και υπεύθυνο το πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας»

 In Άρθρα

Ο Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε στους πολίτες της Πάτρας το κυβερνητικό πρόγραμμα για την υγεία το Σάββατο 30 Μαρτίου.

Καταρχάς το πρόγραμμα εισηγείται μία ειρηνική επανάσταση στον τομέα της πρόληψης με το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει να εφαρμόζει το 1980 ο αείμνηστος ιατρός και Υπουργός της ΝΔ Σπύρος Δοξιάδης, αλλά δυστυχώς διεκόπη. Και είναι επαναστατικό γιατί επιστρέφει στο μέλλον! Ξαναπιάνει δηλαδή τη σκέψη των αρχαίων προγόνων μας και τη ρήση που έλεγαν: «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν»!!! Και τη ρήση αυτή τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη την ακολουθούν, εμείς όμως, ενώ την επινοήσαμε και αρχίσαμε να την εφαρμόζουμε, την διακόψαμε. Δεν είναι ο σκοπός μου εδώ να αναζητήσω ευθύνες αλλά να επισημάνω ότι πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα της πρόληψης στα σοβαρά και ειδικά στις μικρές ηλικίες! Με δράσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της αποτροπής του καπνίσματος, και βέβαια την πρόληψη για την αντιμετώπιση του καρκίνου αυτή τη σύγχρονη μάστιγα που όλοι γνωρίζουμε τον πόνο που προκαλεί στους ασθενείς αλλά και στους οικείους των.

Το δεύτερο που κάνει αυτό το πρόγραμμα είναι να βάζει υπεύθυνα προτεραιότητες και στόχους, με έλεγχο σε αυτούς που θα τους υλοποιούν. Εμείς δηλαδή στη Νέα Δημοκρατία ούτε τάζουμε λεφτά και αδιακρίτως προσλήψεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιθέτως μιλάμε υπεύθυνα πρώτα για μελέτη των αναγκών που υπάρχουν και μετά δράσεις και στοχευμένες προσλήψεις. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα νοσοκομεία. Άρα εκεί θα πέσει το βάρος. Όπως επίσης βάρος θα δοθεί στην εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν απόλυτη ανάγκη είτε είναι καρκινοπαθείς (με τα φάρμακα να έρχονται σπίτι τους) είτε ηλικιωμένοι (με προτεραιότητα στα φάρμακα αλλά και στα ραντεβού) είτε ζουν στα νησιά και εν γένει στις παραμεθόριες περιοχές. Με στοχευμένες δράσεις για όλες τις μεγάλες ασθένειες της εποχής μας: εκτός από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τον διαβήτη, τις ψυχικές ασθένειες και την άνοια. Και με την ψηφιοποίηση της ιατρικής πληροφορίας για μία αναβαθμισμένη ποιοτική παροχή φροντίδας.

Το τρίτο που κάνει είναι να βάζει ξανά το ζήτημα της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε άλλη βάση. ΄Οπως δηλαδή γίνεται στις χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχει συνεργασία για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών. Η στενά κρατική υγεία στην Ευρώπη απέτυχε εδώ και δεκαετίες γιατί και περισσότερη γραφειοκρατία δημιουργούσε και στο τέλος δεν βοηθούσε τους πολίτες στην έγκαιρη περίθαλψή των. Άρα χρειάζεται και εδώ να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις του ανεπτυγμένου κόσμου. Δίνοντας για παράδειγμα κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες που κάνουν κλινικές μελέτες, δηλαδή ψάχνουν νέα καινοτόμα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των άλλων μεγάλων παθήσεων. Γιατί αυτό ζητούν οι ίδιοι οι ασθενείς και οι σύλλογοί τους και στη χώρα μας πια.

Κλείνω με το θέμα της συνεργασίας με τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας: χωρίς αυτούς δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Εμείς τους θέλουμε συμμάχους την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη! Γιατί κρατάμε στο μυαλό μας τη ρήση του αείμνηστου Σπύρου Δοξιάδη, που έλεγε πριν από 45 χρόνια (1974) ότι «το όφελος της στήριξης των ιατρών από την πολιτεία δεν είναι υπέρ της απρόσωπης έρευνας και της επιστήμης, αλλά είναι κυρίως προς όφελος εμάς των πολιτών και των παιδιών μας»!

Μαζί τους λοιπόν ώστε από κοινού να φτιάξουμε καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας για τους Έλληνες!

Recent Posts